Jak to udelat s podnajmem, kdyz chce byt clovek mobilni? Je obtizne sehnat za slusny peniz podnajem, ktery by uz byl kompletne vybaven, vetsinou tam vzdycky nejaky nabytek chybi, napr.:
- Lednicka
- Pracka
- Nejaky poradnejsi pracovani stul
Idealni podnajem neexistuje, vzdy je treba (stejne jako u voleb) vybrat z toho co je v nabidce. Stanovte si priority (napr.: cena, lokalita, vybavenost, velikost, vizualni pocit z fotek) porovnejte u kazdeho bytu kazdou z nich nezavisle na ostatnich, obodujte je, a pak kombinaci nabidek a bodu muzete dojit vysledku. Az nabydete nejake zkusenosti, tak uz to bude o mnoho jednodussi.
Jenze kdyz si ty veci nakoupim sam, a pak se budu muset stehovat, tak co s tim? Prijdu treba o praci, nebo se budu stehovat za lepsi nabidkou a budu muset nejak volat stehovaky nebo neco.
Vetsinou staci svolat par kamosu na sobotu (dodavka se dneska da najmout za 600,-kc/den) a vecer je vzit do hospody.
Nemam moc s podnajmem zkusenosti, ale vim, ze vetsina najemcu hledaji logicky dlouhodobe najemniky. Nicmene kdyz se jim tam nastehuju a ani ne za rok budu odchazet, tak co vlastne oni s tim zmuzou? Muzou to mit vubec pojisteno nejakou pokutou?
Treba v praze se prumerna doba podnajmu za polednich 10 let (v souvislosti s rustem cen) vyrazne zkratila, dneska je najemnik na 3 a vice let spis bonus nez pravidlo. Ma to vyhodu ze kdyz tam vydrzite pres rok a planujete tam zustat dele, tak se vyplati zajit za majitelem a rict mu: Hele jsem tu uz pres rok, nekourim, neporadam doma mejdany, skoro o me nevite, jsem idealni najemnik. chcete abych tu zustal? Tak mi slevte 10% z ceny. Co mam zkusenost, tak soudny majitel na to vetsinou kyvne protoze se mu to vyplati.
Zalezi na jak dlouho podepisete smlouvu. Jinak pri nastehovani skladate kauci a ta se pak pripadne pouzije na castecnou uhradu skod ci nezaplacenych najmu.