FIT ČVUT nebo FIT VUT?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: FIT ČVUT nebo FIT VUT?
« Odpověď #210 kdy: 27. 06. 2011, 19:38:37 »
Jenom abych to uvedl na pravou miru, tezko budes stihat vsechny prednasky a cvika takze budes muset dosti improvizovat a jak jsem jiz psal, zalezi na profesorech kdo jak ti vyjde vstric. Samozrejmosti je sehnat si materialy od nekoho kdo tam chodi-chodil a samostudium. Tak je to ale vzdycky. Neznam nikoho kdo by udelal skolu 100% dochazkou a doma se neucil a vsechno si pamatoval jen z prednasek. Prednasky ti vetsinou pouze rikaji CO se mas naucit. Naucit se to musis sam a z tohoto duvodu je temer ztrata casu tam chodit, pokud mas nekoho kdo ti to da k dispozici. Na druhou stranu jde spise o psychologicky problem, ze je clovek od skoly vice distancovany a muze se na to vykaslat. To ale samozrejmne zalezi na dane osobnosti.

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #211 kdy: 27. 06. 2011, 20:26:09 »
smoofy: No, na SŠ jsem se doma neučil snad nikdy... A když, tak vždycky hodinku, max. 2 večer před písemkou.. Tady to bude jiný. S tím počítám a nevadí mi to.. Co mi vadí, to je ta absence všech přednášek. Ale vzhledem k tomu, že pocházím z elektrotechnický průmyslovky a že na FIT se mnou půjde ještě pár kamarádů, vč. přítelknyně, tak by se to snad zvládnout dalo. Obvzlášť, budou-li k dispozici materiály na netu a na serverech fakulty.

Jinak, hospodskej typ fakt nejsem.. Nehodlám si užívat tzv. "studentského života", protože to mě nebaví, a vyhazovat peníze zrovna za alkohol opravdu nehodlám. To si radši koupim větší disk do serveru :D .. Spíš jde o to, jestli se to dá zvládnout i s 0 počáteční znalostí jazyka C, který se na FITu prostě jede. Sice plánuju na srpen si koupit Heroutovu Učebnici jazyka C, ale i tak je to defacto znalost na bodu mrazu...

Zopper

• 813
    • Zobrazit profil
« Odpověď #212 kdy: 27. 06. 2011, 22:07:06 »
Co se počátečních znalostí jazyka C týče, moje byly asi na úrovni "na začátku se musí includnout knihovny a má to podobnou syntaxi, jako PHP" a neměl jsem problém. :D
Mnohem důležitější mi přijde schopnost vytvořit algoritmus jako takový, pro kterýkoliv jazyk.

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #213 kdy: 27. 06. 2011, 22:19:12 »
Co se počátečních znalostí jazyka C týče, moje byly asi na úrovni "na začátku se musí includnout knihovny a má to podobnou syntaxi, jako PHP" a neměl jsem problém. :D
Mnohem důležitější mi přijde schopnost vytvořit algoritmus jako takový, pro kterýkoliv jazyk.
)
No, já jsem měl něco podobného ve třeťáku na průmyslovce, když se začínalo PHP.. Tehdy jsem si říkal - Sakra, co to je ? Tohle se jako mám naučit ? A teď si říkám, jak je PHP totálně jednoduchý jazyk.. Ale u C fakt nevím.. Mně se nějako nezdá, že by se v C dalo psát tolik základních programů, přičemž by to mělo podobnou syntaxi, jako má PHP

zdenekT

« Odpověď #214 kdy: 27. 06. 2011, 22:43:02 »
Jestli chceš studovat dvě školy tak rozhodně vynech VUT FIT.
Jestli jsi jakkoliv geniální dítě, tak práce na projektech ti vezme tolik času, že druhou normální školu, která má alespoň nějaké nároky, tak na 90% nedáš. 

sparrow

« Odpověď #215 kdy: 27. 06. 2011, 22:43:49 »
Nějak nechápu tvůj panický strach z Céčka. Nevidím důvod, proč by se snaživý člověk bez jakékoli znalosti programování nemohl naučit za celý semestr tak jednoduchý jazyk jako je C. Samotný jazyk má nějakých 37 klíčových slov a jakmile pochopíš ukazatelovou aritmetiku a další jeho zákonitosti, přijde ti jazyk samotný velmi jednoduchý. Samozřejmě pokud se na to vykvákneš a úlohy si necháš udělat od kamaráda nebo za jejich vypracování někomu zaplatíš, nic se nenaučíš. Programovat se naučíš jedině tak, že si to "odsedíš" sám. A až budeš narážet na obskurní errory (kterých potkáš neuvěřitelné množství), pomůže ti Internet.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #216 kdy: 28. 06. 2011, 01:16:28 »
Taky mi prijde tva panicka hruza z cecka nesmyslna a ver tomu, ze tam budes pravdepodobne jeden z nejlepsich, krom vyjimek, co te mozna v cecku trumfnou, ale v sitich etc. je zase das ty :) pokud si takovyhle lidi zkamaradis hned ze zacatku, abys snimi pote mohl pripadne problemy konzultovat (nikoliv aby si mohl vsechno obslehnout) tak mas vyhrano. Studium vice vysokych skol je stejne jako vydelavani penez. Penize delaji penize a cim vice jich mas, tim vice jich mas potencial vydelat a tim vice jich chces. Se vzdelanim to funguje uplne stejne, cim vice informaci mas, tim je snazsi ziskani novych a tim vice vis ze nic nevis :).Pri vydelavani penez potrebujes dobry moneymanagement, pri ziskavani informaci dobry timemanagement. To jsou ve zkutecnosti veci, na kterych je treba pracovat. Veci jako rychlocteni, psani vsemi deseti a studium technik zlepsovani pameti (ala. myslenkove mapy etc.). Tohle jsou vsechno veci ktere ti usnadnuji pristup k novym a novym informacim. Na druhou stranu plati pravidlo, cim vice znalosti o danem problemu mas, tim snaze si to zapamatujes.Problemem klasickeho memorovani je, ze mozek neni na takovyto styl uceni uzpusobeny. Snazsi je zapamatovat si veci pomoci implikaci, pozorovani a zkusenosti. Kazde male dite vi, ze sahnout na zapnutou zehlicku neni dobrej napad, protoze z vlastni zkusenosti vi, ze to pali. Staci jeden pokus a priste si da sakra pozor. Muzes mu ale rikat denodenne ze ma zdravit, dekovat etc. a nauci se to v lepsim pripade az v pokrocilem veku a teprve az ze zkusenosti zjisti, ze mu z toho plynne nejaka vyhoda ci neplynne nevyhoda. Pokud se ucis veci bezduchym memorovanim (coz asi neni tvuj pripad) tak tezko muzes udrzet informaci dlouhodobe v pameti, pokud nemas fotografickou pamet ci jinej podobnej dar. Na druhou stranu, pokud problemu zacnes rozumet, a problemu zacnes rozumet po ziskani dostatecneho mnozstvi informaci a patricne dobe ztravene premyslenim nad problemem, zacne to byt snadne. Stejne jako v tom tvem pripade PHPko :).

PS: Teorii zvladam bez problemu. Ja si ovsem rad do ty hospody zajdu a mam i jine uchylky takze v praktickem pouziti nejsem idealni "role model" :)

zdenekT

« Odpověď #217 kdy: 28. 06. 2011, 09:38:02 »
Jinak, co si lidi myslíte o tom, studovat 2 VŠ zároveň ? Konkrétně FEKT Teleinformatika a FIT Informační technologie ?? Co myslíte ? Dá se to časově zvládnout ? A netušíte, jak je to pak finančně ? Jestli se něco neplatí ? Teď bych to nejradši viděl na Bc. na obou školách a Ing. pak na FEKT

Jestli to chceš na obou školách jen rozjet a pak si po roce/semestru vybrat, která ti sedí více. Tak rozhodně to je dobrý nápad. První dva semestry na FITU není zas takový hukot, ale spíš rychlý rozjezd.
A jedna pravda na závěr, kterou si pamatuj, každý další semestr na FITu je těžší a časově náročnější než ten předchozí. A u mě to skončilo platit až v druháku na magistrovi.

mattv

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #218 kdy: 28. 06. 2011, 14:14:49 »
Tak je fakt, že mám z C docela panickou hrůzu. Nejsem programátor od přírody a nevím, do čeho jdu. Proto si radši držim "určitý respekt".. Ale snad to půjde pochopit. Jak tu někdo psal výše -> Nejhorší je vymyslet samotný algoritmus -> tedy matematika toho programu.

Jinak, nebojím se ani tak toho, že bych ty 2 VŠ nestíhal. Že bych nezvládal teorii. Když si to nastavim tak jak chci, tak by oba ty studijní obory byly podobné. FIT na programování a FEKT na sítě a lehce elektroniku. Nevadí mi ani tolik to, že nestihnu všechny přednášky (samozřejmě mi to vadí, ale co nadělám), protože ty jsou nepovinné, ale bojím se toho co bude, když se mi budou překrývat i cvičení a laboratoře.

« Odpověď #219 kdy: 28. 06. 2011, 15:15:09 »
Tak je fakt, že mám z C docela panickou hrůzu. Nejsem programátor od přírody a nevím, do čeho jdu. Proto si radši držim "určitý respekt".. Ale snad to půjde pochopit. Jak tu někdo psal výše -> Nejhorší je vymyslet samotný algoritmus -> tedy matematika toho programu.

Jinak, nebojím se ani tak toho, že bych ty 2 VŠ nestíhal. Že bych nezvládal teorii. Když si to nastavim tak jak chci, tak by oba ty studijní obory byly podobné. FIT na programování a FEKT na sítě a lehce elektroniku. Nevadí mi ani tolik to, že nestihnu všechny přednášky (samozřejmě mi to vadí, ale co nadělám), protože ty jsou nepovinné, ale bojím se toho co bude, když se mi budou překrývat i cvičení a laboratoře.

Vymyslat algoritmus vo vela pripadoch neznamena vymyslat neaku "matematiku toho programu", kto chce vymysliet algoritmus nemusi byt matematik... moja mama vymyslela par algoritmov na uvarenie jedla a matematik rozhodne nie je (to iste plati aj v informatike).

Pravda

« Odpověď #220 kdy: 28. 06. 2011, 16:03:02 »
Taky jsem byl tak naivni a myslel jsem si, ze zvladnu FIT VUT s jinou skolou... Nakonec to dopadlo tak, ze jsem nestihal ani jednu ... a nakonec me malem vyhodili z obou - bylo to vazne o chlup. Takze, nakonec jsem seknul s tou druhou a pokracoval na FITu. Jinak, studoval jsem prava na MUNI a muzu rict, ze FIT mi sezral tak cca 4x vice casu nez prava. Studovat 4 skoly jak tvrdi smoofy je nesmysl - alespon skoly, ktere jsou nejakym zpusobem obtizne. Ocividne nevi o cem mluvi - takovych "teoretiku", kteri maji spoustu zkusenosti, ale temer zadnou praxi je spoustu a vesmes stoji za ... Ostatne, smoofy ani zadnou VS nedokoncil... Hlavne, ze vsude hlasa jak je to lehke... Proc? Ze by jeden z tech borcu, co rikaji jak je VS trivialni, ale sami ji nemuzou dokoncit - a vymluva? Vzdy se neco najde... Takovych borecku par znam... jeden uz studuje sedmym rokem bakalare, hlavne, ze je vsechno trivialni...

Pravda

« Odpověď #221 kdy: 28. 06. 2011, 16:09:52 »
Rid se radeji nazory ZdenkaT a podobnych lidi, kteri na FIT VUT studuji nebo ne. Ti narozdil od "teoretika bez praxe" smoofyho vi, jake ta skola naroky a uskali ma.

Jak rikal ZdenekT: Prechod ze SS na FIT VUT je docela velky, rychle se to rozjede a budes mit pocit, ze je toho hodne. Pravda je ale jinam, prvak je celkem vpohode. Od druhaku to dostane grady a kazdy semestr bude horsi a horsi. Pak uz nebudes mit cas na nic... (a rozhodne ne na jinou skolu). Clovek, ktery si to nezazil, nemuze posuzovat.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #222 kdy: 28. 06. 2011, 19:48:33 »
to Pravda:
Kdo chce hleda zpusob, kdo nechce hleda duvod. Ja si misto skoly ktera mne nebavila nasel jine uplatneni a dneska jsem spokojenej. Nepotrebuju nikoho deprimovat recmi o tom, jak je skola neudelatelna protoze jsem to sam nezvladal a lecit si tim komplex. Chapu ze tvoje ego a predstava tveho neporazitelneho a nejvetsiho JA ktere si myslelo ze dokaze vsechno a pak na to nestacilo te ted ma nutkani ostatnim tvrdit ze to v zadne pripade nejde, protoze to sam nedokazal. Nepotrebuju si hledat vymluvy pro nikoho na rozdil od vetsiny ostatnich se nebojim priznas si pravdu. Stale ale nevidim duvod, proc bych mel mladeho nadejneho cloveka strasit a demotivovat recma typu to nejde, to nezvladnes, to nedej. Ono se totiz na krasne muzne stat, ze si to Matej prebere po svem, na ty ctyri vejsky pujde a vsechny je udela a pak si treba na mne jednou vzpomene a ja budu mit radost, ze jsem nekoho podporil v zacatku a nedeprimoval negativnim myslenim lecenim pocitu vlastni menecennosti. To ze jsem to neudelal ja preci neznamena, ze Matej nemuze. Nebo si snad myslis ze jsem stejne dokonalej, ne-li dokonalejsi nez ty? Kdyby vsichni lidi premysleli jako ty a byli spokojeni s prumerem a chteli jit s davem tak tu mame v lepsim pripade jeste komunismus, v horsim lezeme po stromech.

Developer

« Odpověď #223 kdy: 28. 06. 2011, 20:43:36 »
to snoofy:
1) Chtel jsem, neslo to - den ma jen 24 hodin a spanek je potreba.
2) Komplex? A to ho maji vsichni, kdo tvrdi, ze je FIT VUT makacka a nejde pri nem studovat nic narocnejsiho? To jsou pak podle tebe zakomplexovani skoro vsichni studenti co odtamtud znam...
Hold, snit je jedna vec, zvladnout druha... Ja ho nedemotivuji, jen pripravuji na to, ze to nebude zadna pohoda ... a varuji ho pred "burn-out"...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #224 kdy: 28. 06. 2011, 21:42:47 »
Stejnej clovek nebo jenom menis nick?

ad 1) Vis, ze jsou lidi, co pracujou, maji deti a studujou?
ad 2) nemam ve zvyku hazet lidi do jednoho pytle. Ty jsi pouzil argument, ze jsi se pokusel studovat dve skoly naraz a ze to neslo, tudiz to ani nezvladne Matej. Takze vlastne zname "Podle sebe soudim tebe." Coz na druhe strane tobe vadi na mne, ze dle sebe nesoudim ostatni pouzitim argumentu ze jsem nedodelal skolu a jemu radim, ze kdyz bude chtit zvladne dve a klidne i ctyri (coz bylo zjevne nadneseno). I tady musim upozornit, ze ja nemam pocit,ze pokud neco nezvladam nebo nechci zvladat ja, tak ze by jinej nemohl, pokud tomu bude ochoten objetovat neco, co ja nejsem schopen ci ochoten. Zijeme v relativne svobodnem svete a nazor muzeme mit jaky chceme na co chceme. Zrovna tak, jako naprosta vetsina lidi (az na vyjimky) navstevuje ci jiz dokoncila CVUT ci VUT, na te druhe skole nikdy nebyla a bude stejnak tvrdit, ze ta jejich skola je ta nejtezsi. Tezko si budeme na sebe hazet spinu a rikat napr. po dokonceni studii ze nase Alma Mater je lehka a ze to zvladne kazdej debil, mame prece porad potrebu nekomu neco dokazovat a hlavne sama sebe presvedcovat a neustale utvrzovat v tom ze neco NESLO ci NEJDE PROTOZE... bagr a ze ostatni jsou uplny nuly protoze se rozhodli jinak.

Takze se naucit respektovat fakt, ze na svete jsou i lidi kteri jsou lepsi nez, premysli ci se proste rozhodli zit jinak a zbytecne negeneralizuj. Ona se totiz vzdycky hleda hrozne snadno chyba na druhejch. Malokdo se ale dokaze podivat do zrcadla a pojmenovat veci realne a pravimi jmeny tak jak jsou.