Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac

Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« kdy: 28. 09. 2025, 17:35:02 »
Dotaz, mám 2 monitory:

1. Macbook Air 2020
2. Dell U2412M (10 let starý)

Dále:

- Dell mám zapojený přes HDMI do Macbooku.

V čem vězí problém. Na Mac monitoru jsou barvy, které se nejen že zobrazí jinak na tom Dellu, ale dokonce je na tom Dellu ani nenajdu. Na tom by nebylo ještě nic divného, ten Mac má lepší parametry úplně ve všem, jenže:

- Ten Dell má v nastavení "Gamma" možnost vybrat režim "PC" nebo režim "MAC"
- Default je režim "PC"

Když na tom Dellu zvolím režim "MAC", tak najednou to zobrazí tu barvu tak, jak to zobrazí ten Mac. Pro info, barva, se kterou experimentuju:

1. V paletě barev P3 je to: rgb(244, 239, 238)
2. V paletě barev sRGB má být ekvivalentem výše uvedené barvy toto: rgb(246, 239, 237)
3. Případně vyjádřeno v CSS: color(display-p3 0.953 0.938 0.934)
4. Jedná se o jemnou barvu, která v PC režimu je spíše jemně šedá, a v MAC režimu je hřejivě teple béžová (či jak to nazvat)

Tedy shrnutí problému:

- Monitor Dell v režimu Gamma "PC" neumí zobrazit tu barvu ani její dostatečně přibližnou podobu
. Nakolik ji však v režimu "PC" nezobrazí, tak v režimu "MAC" ji zobrazit umí
- Tedy Hardwarově ten monitor Dell je schopen rozvítit LEDky tak, že barvu zobrazit, ale softwarově je to nějak v režímu PC omezené

Když to řeknu jinými slovy:

- Šálí mě zrak, nebo je tam nějaký standard barev, který se jmenuje "Gamma PC", a který se používá na všech Windowsech. A tento standard NEDISPONUJE onou barvou, tedy je osekaný o některé barvy, které ale monitory dokáží harvarově zobrazovat?
« Poslední změna: 28. 09. 2025, 17:41:06 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

CPU

• 1 169
    • Zobrazit profil
Re:Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« Odpověď #1 kdy: 28. 09. 2025, 20:12:55 »
Tak pokrytí i obyčejného RGB spektra monitory bývá dost omezené.
Obecně monitor s Adobe RGB je lepší než sRGB a to je lepší než RGB.

Některé monitory jsou dokonce 6ti bitové, standard je tuším 8 bitů a kvalitní jsou 10ti bitové.

Laciné panely: 6bitů
Standardní panely: 8bitů
Kvalitní panely: 10bitů + už tam někdo očekává, že je bude možné kalibrovat

Pak do toho kecá technologie panelu (OLED, QLED, IPS, VA...)
Každá technologie umí jinak podat barvy.
A mobily jsou kategorie sama pro sebe...

Monitory se často musí kalibrovat sondou:
https://www.alza.cz/kalibrace-monitoru-navod

Ostatně barvy jsou na každém monitoru v podstatě úplně jiné.

Na co se dá spolehnout?
Že na většině monitorů bude červená cca červená...zelená cca zelená...modrá cca modrá...

Barvu si můžete vybrat ze vzorkovníku libovolnou, ale výrobci si vymínili, že tuto barvu zobrazí jako libovolnou barvu dle jejich uvážení a třeba aktuálního nastavení monitoru (kino, kancelář, teplota barev, omezení modré...to všechno s barevným podáním brutálně cloumá).

Pokud navrhujete něco na web, musíte si pořídit několik šmejdských monitorů a telefonů, abyste viděl, co tam lidi uvidí.
« Poslední změna: 28. 09. 2025, 20:18:04 od CPU »

« Odpověď #2 kdy: 28. 09. 2025, 21:22:10 »
Můj Dell je 8 bitový a podle výrobce má pokrytí 99% sRGB a 74% Adobe RGB. Oproti tomu Macbook Air 2020 má 100% sRGB a 82% Adobe RGB.

Já jsem pořád ještě teda nezjistil, proč ten Dell umí zobrazit výše uvedenou barvu v režimu Gama MAC, ale ta barva se tam nenachází v režimu Gama PC. Barevný Preset užívám "Standard".

Jediné vysvětlení je, že mezi těmi 16M barvami ta barva v režimu Gama PC se nenachází, nic jiného mě nenapadá.

EDIT: Takže potvrzeno, je to tím, že mezi 16M barvami, nakolik se to zdá jako hodně možností výběru, tak tam není ta moje barva - mezi těmi barvami jsou totiž tak velké skoky, že to tu mojí nenajde. Ověřeno tady na tom kolečku:

https://htmlcolorcodes.com/color-picker/

Tak rozsah RGB 16 bitů nepokrývá mojí oblíbenou barvu, kterou Apple používá na velké spouště svých UI komponent, jako třeba Settings.
« Poslední změna: 28. 09. 2025, 21:28:14 od registrovany123 »
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

CPU

• 1 169
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28. 09. 2025, 21:29:13 »
je možné, že ona mezi sRGB třeba ani neexistuje.

no to právě píšu...dej to na stránku "test.blabla...tvojedoména" a jdi do Alza a zobraz si to na 10ti zařízeních....

« Odpověď #4 kdy: 28. 09. 2025, 21:39:34 »
Každé zařízení mí nějaký prostor barev, které umí zobrazit – některé displeje mají ten prostor větší, některé menší. ALe nejsou to podmnožiny, ty prostory můžou být vůči sobě různě posunuté, otočené apod.

Pak máme prostor barev RGB, jak jsou barvy kódovány na počítači (a existují i další jiné prostory). Přičemž tenhle prostor RGB není nijak fixován na nějaké skutečné barvy. rgb(0,0,0) v podstatě znamená „nejvíc černá, jak to jde“, rgb(0,100%,0) „nejvíc zelená, jak to jde“ a podobně, ale není to žádná konkrétní barva.

No a ten RGB se nějak musí namapovat na to, co zobrazuje to zařízení. Aby to nebylo tak jednoduché, vstupuje do toho ještě gama korekce – lidské oko rozezná více detailů ve stínech než ve světlech, takže se dělá taková úprava, že rgb(0,0,0) a rgb (1%,1%,1%) jsou si absolutně blíž, než rgb(99%,99%,99%) a rgb(100%,100%,100%). Jednak do toho vstupuje kalibrace toho zařízení, tedy aby doopravdy zobrazovalo tu barvu, kterou si to zařízení myslí, že zobrazuje. A pak do toho vstupuje ještě to, jakým způsobem to vnímá lidské oko – jednak v závislosti na okolním osvětlení, a také v závislosti na vadách oka.

No a Mac měl tradičně v rukou to, na jakých zařízeních se jejich systém zobrazuje, takže ty parametry vyladil pro své systém. Microsoft stejně tradičně měl nějaké nastavení, které fungovalo víceméně všude, s tím, že pokud to někdo potřebuje přesně nakonfigurovat, ať si to udělá sám v konkrétní aplikaci, že to není starost OS.

No a když někdo vyrábí kvalitní monitor, tak do nastavení zabuduje i takovou konfiguraci, aby zobrazení vypadalo co nejpodobněji tomu, jak jsou zvyklí uživatelé Maců ze svých displejů. A zároveň tam nastaví i to výchozí nastavení Windows, aby uživatel Windows, když si vymění displej za nový lepší Dell, neměl pocit, že jsou ty barvy úplně jinak, má zkažené desetitisíce fotek z dovolené a ten křáp (monitor) byl tak drahý a zobrazuje fotky hůř, než levný Benq.

No a pak jsou barvy pro tisk, to je zase úplně něco jiného. A nejlepší jsou SOHO barevné tiskárny, které suverénně tisknou v RGB a je jim úplně jedno, že ve skutečnosti nemíchají světlo ale pigment.

« Odpověď #5 kdy: 28. 09. 2025, 22:00:30 »
Chybí tam však pořád jedna taková věc. RGB přinejmenším na webu je 255*255*255, tedy 16M kombinací. Víc nejde do CSS zadat, leda tímto způsobem:

- color(display-p3 0.953 0.938 0.934)

A ta moje jemná béžová barva existuje v režimu MAC, ale neexistuje v režimu PC. A já jsem si ověřil na color pickeru, že je tomu tak proto, že v oblasti, kde se ta moje barva nachází, jsou mezi barvami tak velké kroky, že ji to prostě přeskočí - alá 2 je málo a 3 je moc.

A teď - k čemu by mi nebo userům byl 10bit monitor, když všude na webu se nachází barvy zadné v 16M. No takže bohužel, je to no chance - já prostě nemůžu jak userům dát na web tu barvu, to je celkem vtipné.

A proč je to důležité - protože to není jen tak ledajaká barva - tyhle jemné odstíny barev a zejména toto mnou zmiňovaná, je asi jediná ze všech, kterou bych dal na pozadí webu namísto bílé. (Jako to má root.cz). Však takyže Apple ji dává třeba právě na background aplikací, jako je Settings nebo jako je iTunes atp., dává ji všude. Jinou barvu na backgound dát nemůžu, protože jsou vošklivé. No nic, takže background zůstane bíly, a veškeré barvy budou chladné, protože teplejší neumí to PC zobrazit.
« Poslední změna: 28. 09. 2025, 22:02:10 od registrovany123 »