Výběr AP do bytu

Výběr AP do bytu
« kdy: Dnes v 00:02:18 »
Ahoj,
řeším pokrytí 2+1 bytu pomocí AP. V bytě se bohužel nesmí moc vrtat, takže montáž na strop ani tahání kabeláže nepřipadá v úvahu. Cílem je dosáhnout stabilní rychlosti alespoň 200-250 Mbps na vzdálenost cca 12 m vzdušnou čarou (oddělené dvěma zdmi).

Aktuálně používám Ubiquiti U7-Lite. AP mám ale jen opřené o zeď (směrem do druhé místnosti), což může snižovat jeho výkon. Rychlosti se pohybují kolem 150 Mbps download, ale stabilita není vždy ideální - signál je zhruba -75 dBm.

Podle Ubiquiti Designeru nemá moc smysl přechod na LR variantu, protože ta by přinesla maximálně +2–3 dBm navíc oproti Lite verzi.

Myslíte, že by dávalo smysl přejít například na TP-Link Deco a postavit to na wireless mesh?  V tom případě bych místo jednoho AP použil dva, které by spolupracovaly v rámci spoje. Může dávat smysl i postavit mesh na Ubiquiti, bohužel tady se mi nelíbí nutnost provozovat controller.

Díky moc.

David

• 171
    • Zobrazit profil
Re:Výběr AP do bytu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:59:43 »
Na byt 3+1 mám jedno Grandstream APcko a je to v pohodě, byť tedy na stropě. V 1kk jsem měl taky jen U6-Lite položené na lednici a šlo to dobře. Wireless mesh bych nedělal, protože to sebere další pásmo, ale když nemáš možnost kabelu a jestli to fakt potřebuješ, co se dá dělat. Musíš zkoušet.

5nik

• 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:16:21 »
...
Může dávat smysl i postavit mesh na Ubiquiti, bohužel tady se mi nelíbí nutnost provozovat controller.
...
Pro wireless mesh není nutné, aby kontroler běžel. Je nutný pouze pro nastavení, pak už běžet nemusí. Případně vyměnit router za UX7, která má kontroler v sobě a samo o sobě funguje jako AP s wifi7 a stávající AP posunout do pozice "opakovače". Ale tam už jsme s cenou trochu jinde oproti AP.

JurajP

• 377
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:38:13 »
Jedine Unify.