Jenomže já jsem zvyklý Jsem koukal, že Autodesk to prodává i jako měsíční předplatné. By možná ten měsíc stačil. Ale je to jako raketa ty ceny. Si matně vzpomínám, že před 20 lety za to chtěli "jenom" asi 30 tisíc kč.
Buďto se přeučíš, nebo prostě zaplatíš. V této kategorii SW normální jev, protože ten vývoj něco stojí a neprodává se v počtech jako rohlíky. Náklady se rychle vrátí v zakázkách.
Levné to není, ale zase nejde o nic šíleného, takový plnotučný Solidworks + 3DX se vším všudy vyjde ročně na 180 tisíc. Šlo by ušetřit, ale potom to neumí počítat např.: plný auto routing – kompletní vedení se všemi potřebnými hodnotami apod. Projektování a přepočítávání ochrany proti blesku, aneb kudy a jak to poteče, nebo aktivní filtrace vyšších harmonických frekvencí. Raději zaplatíš, jinak nad tím strávíš mnohem, ale mnohem více času a čas není zadarmo, naopak jde o nejdražší komoditu. Plus je celkem normální, že se používá PDM/PLM a pak jde o mišmaš různých SW, které se musí domluvit. Veškeré elektrické komponenty navržené v Solidworks musí "pasovat" ke strojnímu zařízení navrženém v Invertoru, budova v Autocad...
Dost podobné to je s Max, kde to pak chroustá další SW v řetězci.
P.S.: Současná AI je tak schopná, že svod končí (blízká zem) pod záchodem....