Špehovací apka od Google v mobilu

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
Špehovací apka od Google v mobilu
« kdy: 19. 02. 2025, 15:32:51 »
Na Cnews vyšel tenhle článek a hádejte, fakt mi to Google do founu tiše nainstaloval!

https://www.cnews.cz/clanky/google-vam-do-androidu-poslal-spehovaci-aplikaci-takto-ji-odstranite/

Apka v mém případě evidentně komunikovala a posílala cosi kamsi :-/

Přijde to jako drzost jen mně, nebo to jako šmejdství přijde i vám?

jjrsk

• 705
    • Zobrazit profil
Re:Špehovací apka od Google v mobilu
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2025, 15:52:53 »
Ty se divis? Vzdyt to delaji vsichni. MS dela presne totez. Instaluje ti do systemu aplikace o ktere nestojis a ktere ti jako bonus rozbiji ty, ktere pouzivas.

Ted treba vsem do vsech w10/11 nainstalovali "outlook new" a pokud to sputis, tak ti zmigrujou utloukovej profil prave do tohoto. Ma to jeden takovy drobny nedostatek ... nefunguje to (podle toho co sem kde cet, tak si muzes cist maily ktery si mel stazeny, ale zadny novy ne).

A nainstalovali to v ramci "bezpecnostnich" aktualizaci.

Pak se neni cemu divit (a nemam problem to sam lidem doporucit) ze si useri aktualizace uplne vypnou. Vzivote sem nevidel ze by to neco realne spravilo, zato neustale resim, co se kde podelalo.

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2025, 16:20:08 »
Vidím v tom dvě roviny

Jedna rovina je, co ta "aplikace" dělá. To neumím posoudit, ale vzhledem k tomu kolik věcí ohledně sběru dat při zprovozňování telefonu člověk povolí nebo zakáže (a to ještě nevím jestli může mít jistotu že když to zakáže tak se to opravdu neposílá) tak to klidně může být něco podobného a není správné že se to neptá na povolení.

Druhá rovina jsou komentáře typu "Jak si google mohl dovolit nainstalovat bez mého vědomí aplikaci na můj telefon"
Tady mi to přijde už trochu úsměvné, protože s každou aktualizací se přidává / ubírá / mění nějaká funkcionalita a to jestli "to má ikonu nebo ne" na tom nic nemění.. Já nevím, kdyby Android zavedl podporu cojávím btrfs oddílů na SD kartě, tak by to pár lidí využilo třeba a naprostá většina lidí by si to ani nevšimla. Pokud by ale k tomu přibila "Ikona" "Btrfs support" a nešla by třeba odinstalovat, tak by lidi pindali že google jim instaluje bez jejich vědomí aplikace...

« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2025, 16:26:26 »
Spíš to ale na mě nepůsobí jako nějaká nekalost, pač Google přece mohl funkcionalitu té "aplikace" zahrnout do systémové aktualizace, takže by to dělalo to samé, jenom by to nemělo ikonu. Takhle přece jim musí být jasné, že když se to objeví miliardě lidí, tak si toho asi všimnou a začnou do toho šťourat.

jjrsk

• 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2025, 16:46:05 »
Tobe se droid aktualizuje z googla? To pokud vim plati jen pro ty jejich founy. Vsem ostatnim se aktualizjou (pokud vubec) od vyrobce. A ti si kupodivu vyrabeji svuj vlastni image, tudiz by pro guugl bylo velmi obtizny az prakticky nemozny k tem lidem cokoli takhle dostat.

Naopak, vnutit jim nejakou appku prave takhle je uplne to nejjednodussi. A uz jen to, ze se ta aplikace nainstaluje bez ptani je naprosta nehoraznost za kterou by mel instatne guugl  dostat 100G a to za kazdou hodinu.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2025, 17:27:59 »
Tak kolegům se to do founů doinstalovalo taky a všechny tři to pěkně namíchlo.

« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2025, 17:41:41 »
Taky tu vidím dvě roviny: Ta první je, že je nehorázné, že si Google dovolí jakkoliv šmírovat. Bez jakékoliv diskuze. Ta druhá rovina: A vy se tomu divíte? Jako vážně? U Googlu? Není náhodou prvotní chyba v tom, že vůbec používáte OS od někoho tak nedůvěryhodného?

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2025, 18:10:20 »
A vy se tomu divíte? Jako vážně? U Googlu? Není náhodou prvotní chyba v tom, že vůbec používáte
 OS od někoho tak nedůvěryhodného?
Proto nemám google software
"Není  google, není problém"
- Edward Snowden

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2025, 18:27:01 »
Jedna věc je nějaké běžné šmírování provozu, ale že si Google do tvého zařízení jen tak doinstaluje šmírovací apku, to je myslím úplně jiná úroveň...

Skoro mi přijde, že v Google našli úplně nové dno :(

« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2025, 23:02:20 »
V první řadě to zřejmě není věc samotného Androidu (AOSP), ale Google Play Services. Ano, je to aplikace, která se aktualizuje sama. Jestli přinese novou funkcionalitu sama o sobě, nebo jestli na to nainstaluje nějakou další aplikaci, je z hlediska soukromí celkem detail. Otázka je, jaká má oprávnění, jaká data dostane a co s nimi pak dělá.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 20. 02. 2025, 00:42:00 »
A kdyby totéž dali jako součást např. Google Play Services, nikdo by ani necekl.

« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2025, 07:50:35 »
... Není náhodou prvotní chyba v tom, že vůbec používáte OS od někoho tak nedůvěryhodného?
Ale ono to je hlavně o chování uživatelů. Já mám třeba Androida na mobilu bez mobilních dat/s pernamentně vyplou wifinou a je vše OK. Prostě dnes je "taková doba"(resp. je tu posledních 30 let) kdy každý kdo může z technického/technologického průmyslu shromažduje data i když pro ně třeba nemusí mít ani využití. Když s tím člověk počítá a nedělá si o tom žádné iluze tak na důvěryhodnosti/nedůvěryhodnosti vůbec nezáleží. ( viz. kauza Avast,..) Jak google, tak Microsoft nebo i Apple to dělá. A nechci vám brát iluzi ale očekávejte to i u nějakých komerčních(možná i nekomerčních) projektů Linuxových distribucí či open-source programů(projektů).

« Odpověď #12 kdy: 20. 02. 2025, 08:33:29 »
Napsal jsem k tomu zprávičku, kde se vysvětluje, o co ve skutečnosti jde: Aplikace SafetyCore v Androidu se lokálně učí rozpoznávat spam a další problémy.

« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2025, 13:48:46 »
Za tyhle poplašný zprávy by mělo docházet k automatický aktivaci nejbližší rákosky.

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25. 02. 2025, 15:43:43 »
Napsal jsem k tomu zprávičku, kde se vysvětluje, o co ve skutečnosti jde: Aplikace SafetyCore v Androidu se lokálně učí rozpoznávat spam a další problémy.

A není ti divný, že se k tomu Google vlastně nevyjádřil, ale vyjádřil se k tomu někdo, kdo do uzavřeného kódu nevidí? A proč ta aplikace komunikuje po síti?

Petře, dejme tomu, že ti do mobilu teď pošlu svojí aplikaci, která je pro mě naprosto skvělá a vlastně pomůže i tobě, protože z tebe sejme břímě rozhodování, tak budeš jako spokojený?