Takhle se neoddělitelná mezera chová ve většině programů – prostě vyrenderují příslušný znak, který je shodou okolností prázdný. To, co chcete, může člověk očekávat jen od sázecího programu – a překvapuje mne, že to umí i Writer. A ještě více mne překvapuje, že to není výchozí volba, když už to umí. Ale asi to bude kvůli snaze o zachování zobrazení jako v jiných programech, čemuž by odpovídalo umístění v konfiguraci.
Neumí Writer alespoň za neslabičné předložky vkládat neoddělitelné mezery sám? Word tohle umí a měl jsem pocit, že to dřív bylo ve Writeru. Obecně je to ale dost komplexní úloha a jen pro češtinu (nejde jen o neslabičné předložky), takže bych ani nečekal, že to kompletně bude řešené přímo v aplikaci, spíš právě pluginem.
A upřímně – web dost válcuje zobrazování textů, zároveň je na tom ale s typografií výrazně hůř, než textové procesory. Teprve teď začíná být použitelné dělení slov. Takže obecné nároky na typografii spíš klesají, takže bych nečekal, že se v textových procesorech bude nějak víc řešit správná typografie, spíš to zůstane doménou sázecího softwaru.