Zdravím, zakládám nové vlákno, protože žádné neodpovídá mému požadavku. Poptávám dobrou duši, která by mi objasnila, jak přesně funguje a jak přesně nastavit (resp. „mám to nastavené dobře?“) mesh na OpenWrt - předpokládám to, čemu standard říká 802.11s a co OpenWrt, jak jsem minulý týden zjistil, by měl už nějaký ten pátek podporovat.
Momentálně mi jde o samotné nastavení jednoho produktu, který má jak 2,4GHz, tak 5GHz WiFi, jmenovitě jde o Cudy M3000 v1, který už od výroby má WiFi6 a mesh a už od výroby v něm jede firmware nějak postavený na OpenWrt (minimálně je tam zmínka o OpenWrt v logu). Tak jako tak jsem do něj flashnul „OpenWrt 23.05.4 r24012-d8dd03c46f“. V tuto chvíli ho používám jako hloupé APčko, tedy vypnuté DHCP, kabel píchlý do LAN, statickou IP (192.168.1.5, zatímco skutečný router vč. DHCP jede normálně na 192.168.1.1).
Nastavil jsem to takto: nainstaloval jsem po různých pokusech/omylech wpad-mbedtls (možná to tam bylo už od výroby, teď si nejsem jist), který by měl umět "všechno" (včetně 802.11s). Projížděl jsem
návod na OpenWrt 802.11s zde a působí na mě zmatečným dojmem, nicméně jsem to podle něj zkusil nastavit.
Výsledkem je phy0-ap0 nastavené jako Access Point s nějakým pracovním ESSID, kam se připojují klienti, stejně tak je nastavené phy1-ap0 (phy0 je 2,4GHz, phy1 je 5GHz) a k tomu nově vytvořené phy0-mesh0 s nějakým náhodným Mesh ID a mode 802.11s a v security WPA3-SAE s nějakým klíčem, a stejně tak je nastavené phy1-mesh0 (opět se to liší tím, ve kterém frekvenčním pásmu ta která WiFina operuje). A zatímco phy0-ap0 a phy1-apm mají nastavenou network
LAN, phy0-mesh0 a phy1-mesh0 mají network
unspecified, přestože návod říká, že tam taky má být
LAN.
Takhle to nicméně vypadá, že to funguje - většina se připojí na 5GHz Wifi, pokud jsem nějakému klientovi vypnul 5GHz mód, připojil se v pohodě na 2,4GHz Wifi a všechno, zdá se, chodí.
Na co se tedy ptám? Je správně, že to nastavení je takhle komplikované? Nebo mně aspoň komplikované připadá.
A druhá otázka: když bych pořídil druhou takovou pixlu (Cudy), jak ji nastavit, abych ji dal někam do další místnosti, kde by byl signál z té první slabý, a poslal do ní LAN přes "LAN" port? A druhá varianta: jak ji nastavit tak, aby si brala signál ne z LAN, ale z WiFi toho prvního AP? Nějak to nedokážu logicky uchopit, jak a odkud kam mají data v takovém případě putovat.
PS: ideálně skrz LuCi, aby nebylko nutné se hrabat v config souborech ručně - cílem je, aby to šlo nastavit v GUI (neb u komerčních krabiček to taky jde v GUI, byť to tam je evidentně hodně zjednodušené, aby to nastavil i úplný BFU).