objektivne ma produkce Justina vysokou hodnotu, jak ukazuji jeho prijmy
Ty to opravdu nechápeš? Vždyť je to tak jednoduché. Finanční hodnotu to má možná proto, že to dokáže rozvřískat stadion nadržených patnáctek s mickey mousem na triku. O hudební kvalite to ale neříká vůbec nic. Jestli si tady někdo něco plete, pak jsou to slova hodnota a kvalita. Já celou dobu mluvím o tom druhém.
Ty seš úplně mimo člověče, vždyť ty vůbec netušíš o čem je řeč :-). Prečti si počátek debaty, ať alespoň tušíš, že spor je o použitelnosti, nikoliv kvalitě.
Justinovo vystoupení má vysokou hodnotu, protože vydělává a protože je to vystoupení komerční a jeho cílem je vydělávat, je úspěšné. Kvalita s tím nemá vůbec co do činění a je to fail argument, na to poukazují akorát závistivci.
Stejně tak to platí o pythonu, kde jakýsi závistivec tvrdil, že python je nepoužitelný a já jsem argumentoval tím, že je to zjevný nesmysl, když je to jeden z nejpoužívanějších jazyků a etabloval se v řadě oblastí. Kvalita s tím nemá nic do činění.
Navíc opírat se o kvalitu je čistě subjektivní záležitost, byť se tu někdo snaží tvrdit přesný opak. Objektivní měřítko kvality jazyka neexistuje, protože hodnotící měřítka jsou čistě subjektivní. Platí to i o hudbě. Pokud jsem hudebním producentem, který chce vydělat, tak si jako základní měřítkem kvality pro výběr hudebníka vezmu jeho potenciál vydělat a přinést mi zisk. Nikoliv nějaké pochybné hudební kvality, které nikdo nedovede objektivně definovat a měřit. Justin mi vyjde jako kvalitní zpěvák a dám mu přednost před jiným, který tu schopnost a potenciál nemá, byť mi ho budeš podsouvat, jako údajně kvalitnějšího. A to samé platí o programování a programovacích jazycích. Kvalita je odpověď na otázku jaký a tato otázka může být libovolná. Hodnocení kvality je subjektivní záležitost, je to věc úhlu pohledu daná např. vkusem, osobními preferencemi nebo účelem využití.
Jestliže je pro mě důležitá praktická použitelnost jazyka, mohu si položit otázku, jaký jazyk je nejpoužitelnější, např. na vývoj středně velkého webu běžícím na webhostingu. A vyjde mi zatracované PHP a nikoliv nepraktický haskell, který tu furt někdo nesmyslně prosazuje. A s tímto měřítkem kvality mohu dokonce tvrdit, že PHP je kvalitnější jazyk než haskell, protože hodnocení kvality je subjektivní.
Dovolím si tvrdit, že měřítko použitelnosti je pro programátory v praxi daleko důležitější, než jakési akademické tajemně nedefinované měřítko, podle kterého tu někdo subjektivně lépe hodnotí haskell. Měřítko použitelnosti rozhoduje o úspěchu a rozšíření jazyka. Takže konec konců i tu popularitu mohu oprávněně brát za kvalitativní parametr a ne že ne.