Win10 chyba po výměně disku

Win10 chyba po výměně disku
« kdy: Dnes v 15:40:30 »
Ahoj, neuváženě jsem se pustil známému do výměny disku ve firemním NB, který měl už totálně zaplněný a Windows se mu sekal čím dál častěji. Když sem viděl, že z 250 je volných 6GB, bylo jasno. Koupil se 1TB NVMe s představou, že nejdříve naklonuju existující rozložení a pak roztáhnu FS do zbytku disku.
Jenže už kopírování ukázalo, že to SSD je těsně před smrtí. GParted si na tom vylámal zuby, tak nakonec dd if=/dev/sdc... s volbou pro ignorování vadných sektorů a 18h nervů skončilo zdánlivým úspěchem. Podle logu začaly chybové sektory někde okolo 169GB a pak před koncem disku.
Nasypal jsem image zpátky na nový disk, ale Windows nejdřív zahlásil, že musí něco opravit, bleskově se restartoval a od té chvíle tvrdohlavě vyžaduje disk pro obnovu a hlásí chybu 0xc000000f

Tady moje znalosti widlí končí, poradíte jak z toho vyjít s čistým štítem? Je mi jasné, že o něco vzalo za své, ale systém byl funkční, je tam účetnictví a spousty důležitých dat :-(
(na rady o zálohování je pozdě...)
PMD85 -> Didaktik Gama -> PC XT -> ... x86/x51/ARM
Basic -> Turbo Pascal -> C++ -> Turbo ASM -> C# -> PHP -> Bash -> Go :-)

czipis

• 242
    • Zobrazit profil
Re:Win10 chyba po výměně disku
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 15:55:48 »
a ten puvodni disk uplne odesel ze ho nejde vratit (aspon docasne) zpet?

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 15:58:05 »
a ten puvodni disk uplne odesel ze ho nejde vratit (aspon docasne) zpet?

Nezkoušeno, ale předpokládám že zatím neumřel úplně, tak by měl fungovat..

UPDATE: SecureBoot je aktivní

czipis

• 242
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:04:05 »
bude asi potreba pres Repair shell opravit BCD. Postup se tusim lisi podle toho jestli to bylo v Legacy(MBR) nebo UEFI (GPT)

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 16:08:33 »
Předtím než jste ten disk naklonoval, vypnul jste ve Windows 10 hibernaci? (Ve výchozím stavu se při vypnutí Windows 10 jen hibernují.) Pokud naklonujete hibernovaný disk, můžete se ocitnout ve smyčce BSOD. Mám to v čerstvé paměti, stalo se mi to před týdnem, když jsem na manželčiném PC migroval z HDD na SSD a na tohle samozřejmě zapomněl. Vypíná se to přes `powercfg -h off`, je to popsané např. zde: https://www.howtogeek.com/868748/how-to-disable-hibernation-on-windows-10/

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 16:14:06 »
Předtím než jste ten disk naklonoval, vypnul jste ve Windows 10 hibernaci?

Vtipné na tom je, že do NB nemám ani přístup, takže netuším jak byl vypnutý... Ale budu očekávat horší variantu.

Teď už sem na cestě z práce, takže si zkusím nastudovat uvedené odkazy a doufám že se vyhnu druhému kopírování - obávám se, že podruhé už to SSD může umřít komplet (zažil jsem dvakrát).

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 16:16:40 »
Kdyz uz jsem takovy ***, ze nezalohuju(3-2-1 backup rule), tak si stejne nemam na co stezovat. To za prve.
Za druhe, nez bych pokracoval. Strcim ten stary disk zpatky do notebooku a udelat binarni kopii na externi disk.

Potom pokracovat v hratkach.
Ale stejne je vzdycky nejlepsi udelat cistou instalaci a programy tam nainstalovat znovu, data pretahnout.
« Poslední změna: Dnes v 16:18:18 od XXX_Sam_XXX »

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 16:29:39 »
Kdyz uz jsem takovy ***, ze nezalohuju(3-2-1 backup rule)
Za druhe, nez bych pokracoval. Strcim ten stary disk zpatky do notebooku a udelat binarni kopii na externi disk.

Potom pokracovat v hratkach.
Ale stejne je vzdycky nejlepsi udelat cistou instalaci a programy tam nainstalovat znovu, data pretahnout.

Jasne, cekal sem kdo si prijde kopnout jako prvni... Nicmene to je prvni co sem delal - binarni kopii do image.
A za druhe - byt s timto nazorem souhlasim, v tomto pripade sem videl co tam je za humus (nejaka silenost, co musela instalovat firma za celkem dost penez) a tim si opravdu prochazet nehodlam, s tim at se popasuje majitel.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:56:04 »
byl vypnuty fast boot a hybernace?

RDa

• 2 765
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 17:04:46 »
Pokud mas image, mohl bych na to pustit svuj recovery - implementoval jsem NTFS reader (v PHP) s podporou pro cteni ze sparse-image (tj. kdyz mel disk vadne bloky a kopie je derava, tak at se vi ktere soubory a casti jsou poskozeny) a minimalne by melo jit zachranit data at pak muzes udelat cistou instalaci systemu a vratit uzivatelsky obsah.

Kdyztak email pres ikonku vlevo.

EDIT: pokud tam ale bylo sifrovani (tpm/secure boot), bude to celkem orisek - teoreticky zkus  mount -o ro,loop toho image v linuxu.. co ti to udela
« Poslední změna: Dnes v 17:06:40 od RDa »

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 17:27:07 »
Stáhni si instalační medium na W10, a udělej novou instalaci se zachováním uživatelských dat. Na tom novým disku co nebootuje.

Karmelos

• 1 069
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 18:21:00 »
Ještě by se teoreticky mohlo zkusit vytvořit MS nástrojem z toho systému virtuál a ten pak pouštět na nové instalaci (W11) jako default, případně řešit migraci až z toho virtuálu...
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 18:47:35 »
Stáhni si instalační medium na W10, a udělej novou instalaci se zachováním uživatelských dat. Na tom novým disku co nebootuje.

tohle je overkill. podle me bude stacit instalacni medium a udelat to recovery.

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 19:53:22 »
Secure boot není problém, jeho vypnutí na schopnosti nabootovat nemá žádný negativní vliv (kolikrát spíš pozitivní ;-), nicméně to se zapíná/vypíná v setupu stroje, ne ve Windows.
Problémem je Bitlocker - tedy šifrování disku v jeho režii. Pokud je disk zašifrovaný a není k tomu klíč, smůla. Ale hádám, že to by ses už dávno dozvěděl, protože by si ho bootloader vyžádal. Takže tam nejspíš nebude ani to.
Pak jsou tu obligátní rady typu hibernate, ale to je kolikrát taky nedorozumění, spíš jde o hybridní start (fakticky se místo vypnutí jen odloguje user a Windows se hibernují). Nicméně i to by mělo jít obejít.

Zkusil bych jednu věc: máš-li klon toho disku v image, nic lepšího se s tím asi stát nemohlo (snad krom opakovaných pokusů o čtení toho, co se nepovedlo přečíst, náhodou se to třeba může povést, ale jsem skeptický - mimochodem co to je za SSD, co nechcípne naráz, ale umírá postupně? S ničím takovým jsem se dosud nesetkal).
Takže: ideální by podle mě bylo převést tu image do formátu VHD či VHDX. Mountnout takovou image ve Windows a pokud jsou vidět data, je napůl vyhráno. Zkusil bych na tu partition, kde jsou \Windows, pustit dism /capture-image .... (atd.) a udělat image do wim souboru. Pokud to v průběhu spadne, je to blbý, je to nejspíš moc poškozený na to, aby to šlo "zcapturovat".

Pokud se to povede, tak následně vzít čistý disk, udělat boot partitition (patříčně tak, jak má sada partišen na UEFI vypadat) a udělat tam prázdnou datovou partition typu NTFS, kam bych dal dism /apply-image ... atd (s patříčnými parametry). Poté bych bcdbootem na tu boot partition udělal korektní zaváděcí soubory s odkazem na tu právě rozbalenou image (např. bcdboot F:\Windows /s H: /f UEFI kde F: je disk, kam byl rozbalen dismem wim soubor a H: je ta boot partišna; /UEFI předpokládá UEFI boot, anžto hovoříš o NVMe, tam ani nic jiného nejde). Preventivně zdůrazňuju smazání hiberfil.sys, ale ten by tam by default vůbec být neměl (dism ho standardně vynechává).
A pak to buď bootne, nebo ne :).
« Poslední změna: Dnes v 19:56:57 od 𝑾𝑰𝑭𝑻 »