Nainštaloval som si distro KDE neon. Je to ubuntu s KDE. Áno má to nový SW a najnovšie KDE čo je asi jediná výhoda. Inak to ubuntu premenované na KDE neon je divné. Všetko sa tam robí inak ako v ostatných linuxoch / unixoch. Aj update / upgrade sa robí inak.
Inak NVIDIA grafika je pomalá, a KDE je také nie úplne plynulé čo je na 16/32 jadrovom stroji s RTX4070 12GB trošku záhada. Systém mi ponúkol upgrade na novšiu verziu, po upgrade sa začali diať veci... najprv to pridalo ďalší nový spúštací oddiel, ten pôvodný nezmazalo, ale pôvodný nefunguje. Po upgrade na novšiu verziu mi nabehlo nejaké ultra nízke rozlíšenie pritom mám 4K monitor. Neviem či to bolo 1920x1080 ale pripomenulo mi to doby keď bol štandard 640x480
Mám KDE aj v vo FreeBSD 14.1 a tam je naopak všetko rýchle. Na žiadne problémy som nenarazil nepoznám stabilnejší systém. Síce tam neni KDE 6 ale KDE 5+ ale inak je to superrýchle dokonca mi tam bežia rýchlejšie aj linuxové binárky a linuxové aplikacie pre GUI (cez vrstvu linuxulator).
Takže asi popri FreeBSD nainštalujerm znovu arch, alebo Kali linux ktorý síce slúži na penetračné testy ale čo tam po tom. Vo Windowsovom WSL mi to funguje dobre, tak skúsim aj normálnu inštaláciu Kali linuxu.