Dual boot a problém s bootem u Windows

webhope

Dual boot a problém s bootem u Windows
« kdy: 27. 12. 2011, 14:31:09 »
Zdravím. Mám takovou komplikovanou situaci.  Mám v pc disk s Windowsem, několik oddílů NTFS. Jde mi o spuštění Windowsu XP z druhého oddílu (disk ATA, sdb2) především když ho mám samostatně, ale i ten dual boot bych chtěl rozjet. Teda ale není tam hlavní spouštěč a nechci ho tam dávat, protože v první fázi mi jde jen o to vyzkoušet jestli se mi povede nabootovat ted sdb disk z diskety (Smart Boot manager). Dělal jsem něco, že jsem přejmenovával systémové soubory na tom sdb a složky a změnil boot flag a pak jsem to zas dával zpět, ale už to nejelo.

Systém na sdb2 funguje protože jsem ho spustil dost složitě přes ten druhý disk (sata, sda a tam je dual boot).

Jsem teď v linuxu na tom druhém disku, sda/sda3. Na sdb2 jsou tyto soubory

AUTOEXEC.BAT
Bootfont.bin
boot.ini
CONFIG.SYS
IO.SYS
mandriva.bin
MSDOS.SYS
NTDETECT.COM
ntldr
ubuntu.bin
WINDOWS/

webhope

Re:Dual boot a problém s bootem u Windows
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2011, 14:45:21 »
Paradoxně jsem už na problém částečně přišel. Nejdříve jsem na to to nemohl přijít, ale teď mě napsalo zkontrolovat Windows na sda1, kde je windowsovské bootovací menu a z toho jsem to spouštěl. Asi jsem zapomněl, že jsem to nespoštěl přímo z grubu. No ta tom sda1 mám přejmenovaný některý soubory a proto to nenajíždí. Ale ve Win nevidím ten oddíl co potřebuju spravit.

Takže tato otázka je spíš na Linux, protože mi nejde v Dolphinu (pod Mandrivou) připojit oddíl /dev/sda1 do /sata/XP. Mohu to udělat v konzole po superuživatelem. Ale když to takto připojím, tak Dolphin ten systém nevidí. Zkrátka, v konzole soubory neumím přejmenovat. je tam podržítko na začátku souborů a to potřebuju dát pryč aby to celé zase jelo.

Otázka 2. visí ve vzduchu: Když bych odpojil disk sata/sda, tak ata/sdb zase nebude bootovat, protože tam nemá hlavní bootovací záznam a pomocí diskety to spustit nejde. Takž co s tím abych to rozjel přes disketu?