Tiez si to myslim, hlavne mi pripada, ze ma zalubu veci dost komplikovat. Nechapem naco instalovat tolko vselijakych distribucii, ktore o sebe tvrdia ze su podobne ako windows. Neni to pravda, Linux je uplne iny ako windows. Na zaciatok si treba nainstalovat par mainstream distribucii a z tych si vybrat.
Vždycky je výhoda když alespoň něco funguje podobně jako ve Win. Usnadní to ten přechod, proces učení. Když se učíte třeba nový jazyk tak taky nezačnete pojmy jako potenciomete, kapacitátor, holograf, membrána... Ale spíš pojmy a frázemi, které vám jsou nejblíže. Takže u zkratek a očekávaného "intuitivního" chování aplikace je to podobné, ale to "intuitivní" závisí na tom co znám. Třeba mě mrzí že nejde nastavit zkratka ctrl+shift na přepínání klávesnice na kterou jsem zvyklý, horší varianta je ctrl+k - mám problém se trefit když nevidím na tu klávesu k, takže prstem trefím třeba klávesu l, j, apod.
Pro mě určitě bylo nejlepší začít s tím FreeSpirem, který už je v černém provedení a jsem schopen s ním hned dělat, aniž bych si hned na začátku unavil oči.