Používáte LLM při vývoji?

xyz

• 298
    • Zobrazit profil
Používáte LLM při vývoji?
« kdy: Dnes v 13:24:01 »
Ahoj,

pisete jeste dnes nekdo kod rucne? Nebo uz to nechavate na LLM? Jak se vyrovnavate s "junioritou" LLM? (zabugovany, nebezpecny, neefektivni kod, neznalost standardnich frameworku, spousta boilerplate kodu)? Mate zmerene zvyseni produktivity pri stejne kvalite? (tvrda data) Co spokojenost? (misto uspokojeni s kvalitne napsaneho kodu -> rizeni LLM nebo agentu).

Diky.

a6b

• 240
    • Zobrazit profil
Re:Používáte LLM při vývoji?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 15:28:55 »
zatim si nechavam naseptavat a obcas se zeptam na nejakou funkcionalitu, kterou nechci sam analyzovat.
ale zkusil jsem zadat jednoduchy task agentovi a vyresil to spravne, planuju zkusit agenta na pristi vetsi implementaci co se chysta, ze to agent cele napise a ja to upravim.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 16:58:49 »
Hodně otázek. Kód už pár měsíců ručně prakticky nepíši. Je ho ale vždy potřeba kompletně celý důkladně přečíst, odstranit nebo nechat refaktorovat všechny problémy a zkrotit obvyklou ukecanost a častý overengineering. Složitější úlohy je navíc třeba správně rozdělit do podúkolů. A základní zásada je chápat, co se kde přesně děje. Každou část a všechna rozhodnutí si musím být schopen před kýmkoliv bez dalšího obhájit. Spokojený jsem hlavně tehdy, pokud vše funguje tak jak má. Sice mě pak netěší ručně napsaný kód ale zase to na druhou stranu šetří spoustu otravné dřiny což je fajn.

Je také třeba říci, že postup je vždy více či méně výrazně iterativní, kdy celkovou kvalitu postupně v několika fázích zlepšuji do stavu, kdy je vše použitelné jak z hlediska požadované funkčnosti, tak patterns obvyklých na projektu i z hlediska kvality a spravovatelnosti výsledku. Což trvá možná 80 % času a dnešní LLM samy o sobě to jednoduše dostatečně spolehlivě rozhodně nedělají. (Což všichni ti speakeři a influenceři z LinkedInu, co ještě včera neveděli, co je proměnná a dnes o tom píší oslavné články úplně ignorují protože o tom reálně nemají ani páru.)
« Poslední změna: Dnes v 17:04:44 od Martin Poljak »

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 17:59:45 »
Hodně otázek. Kód už pár měsíců ručně prakticky nepíši. Je ho ale vždy potřeba kompletně celý důkladně přečíst, odstranit nebo nechat refaktorovat všechny problémy a zkrotit obvyklou ukecanost a častý overengineering. Složitější úlohy je navíc třeba správně rozdělit do podúkolů. A základní zásada je chápat, co se kde přesně děje. Každou část a všechna rozhodnutí si musím být schopen před kýmkoliv bez dalšího obhájit. Spokojený jsem hlavně tehdy, pokud vše funguje tak jak má. Sice mě pak netěší ručně napsaný kód ale zase to na druhou stranu šetří spoustu otravné dřiny což je fajn.

Je také třeba říci, že postup je vždy více či méně výrazně iterativní, kdy celkovou kvalitu postupně v několika fázích zlepšuji do stavu, kdy je vše použitelné jak z hlediska požadované funkčnosti, tak patterns obvyklých na projektu i z hlediska kvality a spravovatelnosti výsledku. Což trvá možná 80 % času a dnešní LLM samy o sobě to jednoduše dostatečně spolehlivě rozhodně nedělají. (Což všichni ti speakeři a influenceři z LinkedInu, co ještě včera neveděli, co je proměnná a dnes o tom píší oslavné články úplně ignorují protože o tom reálně nemají ani páru.)

jaky jazyk a frameworky pouzivas, bylo by zajimave porovnat jak ruzne modely ruzne dobre vyrabeji kod pro ruzne jazyky.

Kit

• 972
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 19:36:19 »
jaky jazyk a frameworky pouzivas, bylo by zajimave porovnat jak ruzne modely ruzne dobre vyrabeji kod pro ruzne jazyky.

Zvláštní otázka. Jazyk samozřejmě češtinu. Jaký význam mají frameworky v době LLM, který ušije aplikaci na míru?

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 20:31:29 »

Zvláštní otázka. Jazyk samozřejmě češtinu. Jaký význam mají frameworky v době LLM, který ušije aplikaci na míru?

clovek si vybere nejaky jazyk a pripadne framework a pak se ai pta, aby kod byl v jeho oblasti. nebo nechas ai samu rozhodnout i o jazyku?

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 20:33:41 »

Jaký význam mají frameworky v době peogramátorů, kteří ušijí aplikaci na míru?

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:34:10 »
TypeScript, React. Technologicky nic zázračného.  Což je samozřejmě výhoda. Zásadní je ale stejně kvalita okolní codebase. Modus operandi LLM je opakovat patterns. Máte-li codebase ve špatném stavu, třeba Claude Code to začne celkem bez váhání přebírat. Stejně tak pochopitelně přebírá to správné. A čím větší ta existující codebase je, tím lépe, tím spíš se bude mít podle čeho řídit.

clovek si vybere nejaky jazyk a pripadne framework a pak se ai pta, aby kod byl v jeho oblasti. nebo nechas ai samu rozhodnout i o jazyku?
Jak jsem psal, základ je přesně vědět, co se kde děje a proč a základ je vědět co je dobře a špatně v rámci daného jazyka a platformy protože ty LLM to dokonale prostě fakt nevygenerují. Ale k tomu, abyste věděl jak to má být správně musíte tu technologii pochopitelně ovládat. Jinak je to jen eskalovaný diletantismus.

Jaký význam mají frameworky v době peogramátorů, kteří ušijí aplikaci na míru?
Mají smysl pro lidi a pro spravovatelnost. AI to neudělá na míru. To tvrdí jen LinkedInoví plácalové. (Pozdravujeme pana Ludwiga a další.)
« Poslední změna: Dnes v 20:38:40 od Martin Poljak »

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 20:36:34 »
N/A

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 22:52:21 »
LLM používam na hobby veci pre seba, kde mi nevadí AI slop. Rád mám na tom, že keď poviem - toto je pomalé, sprav to rýchlejše. Tak povie "nech sa páči". A ono je to fakt rýchlejšie. Ani nemusím explicitne povedať, ako to má zrýchliť.