Neproplacená faktura

Neproplacená faktura
« kdy: 11. 08. 2023, 18:30:00 »
Mnou vystavená faktura už je po splatnosti, co s tím? Mám začít nejdřív začít hrozit, podniknout pravní kroky, nebo se smířit s tím, že ty peníze neuvidím?
Pro kontext jde o malou českou firmu která má  do 20 lidí.

Re:Neproplacená faktura
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2023, 18:35:50 »
Upozornit/hrozit určitě - a dál podle výše částky.
Pokud jde o desítky tisíc, tak se asi vyplatí to dotáhnout do konce, pokud je právní a důkazní situace jasná.

Nebo to snad druhá strana rozporuje jako neoprávněný požadavek?

RDa

• 2 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2023, 19:31:57 »
Zvedni telefon a zjisti zda tu FA maji - vi o ni, a pripadne si tohle nech potvrdit mejlem.

Pravni reseni ma tahle situace jen pokud mas pisemne objednavku/smlouvu.

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2023, 19:36:43 »
Zvedni telefon a zjisti zda tu FA maji - vi o ni, a pripadne si tohle nech potvrdit mejlem.

Pravni reseni ma tahle situace jen pokud mas pisemne objednavku/smlouvu.

Právní kroky - stačí mít důkaz, že bylo plněno, a pak uhraje v nejhorším případě "jen" náhradu z titulu bezdůvodného obohacení. Každopádně vždy je potřeba umět prokázat v první řadě, že bylo plněno. V lepším případě mít důkaz i toho, jaká byla sjednaná cena.

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2023, 19:43:34 »
Mnou vystavená faktura už je po splatnosti, co s tím? Mám začít nejdřív začít hrozit, podniknout pravní kroky, nebo se smířit s tím, že ty peníze neuvidím?
Pro kontext jde o malou českou firmu která má  do 20 lidí.

Slušně upozornit, zeptat se jestli se někde nezasekla v procesu. Občas se to stane, důvody mohou být různé. Navíc teď jsou dovolené, takže někdo může být na dovolené a je problém v zastupitelnosti. Řešil bych to teprve kdyby nechtěli komunikovat. Když jsem začínal, tak jsem měl mentální problém upozornit na splatnost faktury. Teď používám relativně bezpečný dotaz, jestli někde se moje faktura neztratila, a nějak to funguje. Nestává se to často, ale jednou za 2-3 roky určitě. Že by firma nebyla solventní se mi za 20 let stalo jenom jednou. Nakonec zaplatili po půl roce.

alex6bbc

• 1 661
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2023, 19:48:39 »
nebo se domluv bokem at ti prenechaji treba auto.

rzc

« Odpověď #6 kdy: 12. 08. 2023, 09:45:37 »
Mozna to byla nase firma, protoze ted jsme neco podobneho resili na obede ;D nase sekretarka mela dovolenou kdyz prisla faktura i kdyz prisla splatnost, takze to zapomnela zaplatit. Dodavatel hned zacal machrovat jak to da do exekuce a kdesi cosi. No, uz nebude dodavatelem, kdyz mu chybi zaklady slusnosti, nejprve se zeptat jestli nam to nezapadlo.

« Odpověď #7 kdy: 12. 08. 2023, 10:01:04 »
Základem slušnosti je platit včas. Ono být dodavatelem do firmy, která neplatí faktury, protože v ní panuje bordel, je určitě přáním každého, kdo sám musí účty platit včas.

Pokud mi někdo dluží peníze, tak je mi vcelku fuk, jestli je účetní na dovolené, zapomněla na to, nemají na zaplacení, nebo jim zkolaboval nějaký systém, to je prostě jejich bordel a jejich vizitka.

« Odpověď #8 kdy: 12. 08. 2023, 10:14:25 »
...

OK, nemá smysl se rozčilovat. Pokud nedokážete tolerovat, že se někdy stanou chyby, pak to prostě není zákazník pro Vás. Jen podotýkám, že zákazníci dost často tolerují chyby dodavatelů v dílu, pokud to taky nepřekročí určitou hranici.

Začít ihned s oficiálním vymáháním samozřejmě lze. Pokud nesplníte povinnost předžalobní výzvy, připravíte se o přísudky, ale můžete i bez výzvy klidně rovnou žalovat. To je na Vás, a na Vašem úsudku, jak moc si svého zákazníka vážíte.

« Odpověď #9 kdy: 12. 08. 2023, 10:32:18 »
S tou hranicí to ale funguje i u těch faktur. Pochybuju, že na vás bude někdo podávat žalobu kvůli první faktuře den po splatnosti. Firmy často neplatí včas opakovaně, protože zrovna patříte mezi dodavatele, kteří podle nich musí počkat. A pokud je platební morálka firem mizerná, nesmíte se pak divit, že dodavatel ztratí trpělivost.

« Odpověď #10 kdy: 12. 08. 2023, 10:34:10 »
S tou hranicí to ale funguje i u těch faktur. Pochybuju, že na vás bude někdo podávat žalobu kvůli první faktuře den po splatnosti. Firmy často neplatí včas opakovaně, protože zrovna patříte mezi dodavatele, kteří podle nich musí počkat. A pokud je platební morálka firem mizerná, nesmíte se pak divit, že dodavatel ztratí trpělivost.

S tou ztrátou trpělivosti se souhlasit dá. Logické je však po dobrém získat své peníze a příští zakázku už od zákazníka nepřijmout. Postupovat směrem k "hard" vymáhání je až ultimativní možnost.

rzc

« Odpověď #11 kdy: 12. 08. 2023, 11:25:38 »
Ano na pravnicke vyhrozovani z PF VŠŽ jsme zvědaví. Ze zapomenes na fakturu v objemu 0.1% mesicniho obratu, to by se ti jiste nikdy nestalo. Rovnou machrovat vubec bez dotazu, kde je problem, super pristup pro dlouhodobe vztahy.

« Odpověď #12 kdy: 12. 08. 2023, 13:09:27 »
Ano na pravnicke vyhrozovani z PF VŠŽ jsme zvědaví. Ze zapomenes na fakturu v objemu 0.1% mesicniho obratu, to by se ti jiste nikdy nestalo. Rovnou machrovat vubec bez dotazu, kde je problem, super pristup pro dlouhodobe vztahy.
A proc by vas dodavatel mel resit ze mate nejaky bordel ve firme? To neni jeho problem. Faktura po splatnosti - nasleduje slusne upozorneni ze faktura neni uhrazena. Faktura 30 dnu po splatnosti jde pravnikum a zakaznik jde na seznam kde se plati predem. Nelibi se? At jde parazitovat na nekom jinem. U nas to funguje bez problemu, za poslednich 5 let jsme meli snad jednoho zakaznika ktery kvuli tomuhle odesel od nas a snad dve firmy ktere plati sluzby predem.

« Odpověď #13 kdy: 12. 08. 2023, 14:44:04 »
vyvrazdit do 3 pokoleni a zasolit zem... proboha lidi. zazil jsem tohle z obou stran a vzdycky se slo domluvit. ve velke vetsine pripadu je to proste omyl. chybovat je lidske, pokud teda neposilat faktury jako EDI nejakymu korporatu :)
pro tu mensinu je tu jak uz nekdo psal predzalobni vyzva. vyjde to celkem levne a do soudu jsem videl jit zatim 1 pripad...

« Odpověď #14 kdy: 12. 08. 2023, 18:46:23 »
tak, tak.. doby 90tych rokov su uz davno prec a nezaplatena faktura je temer vzdy len ze z akehokolvek dovodu sa nieco nestihlo. Staci sa slusne ozvat a dohodnut.

Suverenne najvacsi bordel v tomto smere, na aky si pamatam, vyrobila 2x zaplatena decembrova faktura :P

Svojho casu jedna firma takto nezaplatila nacas za domenu... od tych cias specialne strazim tento typ faktur :)