Ahoj,
mám za sebou 12 let vývoje v PHPku a přemýšlím co dál, rád bych PHP opustil. Důvodem jsou projekty - hodně času jsem strávil údržbou a vývojem zastaralých velkých korporátních backendů na kterých se typicky někdo na začátku učil programovat a pak už se jen s lety valila větší a větší sněhová koule. Ochota pro refactoring byla obvykle nulová ("aby to mělo smysl, tak to nikdo nezaplatí"). Na druhou stranu, ten korporát se obvykle dokázal postarat líp o všechno ostatní, než cool startup (věčné dilema). Dalším důvodem jsou i peníze, pochopil jsem, že při "stejné zkušenostní úrovni" se Javista bude mít zřejmě líp.
Java je mi hodně sympatická, ale zároveň dobře vidím, že bych se toho musel do začátku hromadu naučit a zřejmě se downgradovat na juniora (= jít dolů s pěnezma), což se mi už teď úplně nehodí (žena na mateřské, prcek, hypotéka atd.). Ze stejných důvodů i nemám moc volného času, takže bych se učil převážně v práci. I z těchto důvodů zvažuju opatrně.
Dává to ale aspoň z dlouhodobého hlediska smysl? Nebo by snad bylo nakonec výhodnější držet se svého kopyta a raději vyšvihnout na top seniora a ždímat z "PHP trhu" co se dá?
Díky, pěkný den,
Lopata