Byli jste někdy na podpoře?

Byli jste někdy na podpoře?
« kdy: 29. 10. 2024, 13:42:29 »
Dotaz, jak to v zaměstnaneckém poměru chodí u vývojářů na podpoře, má zaměstnanec, který dal třeba po 3 letech výpověď, vůbec šanci si na pracáku aspoň měsíc odpočinout? Nebo je tenhle luxus a pohodlíčko vyhrazeno jen pro různé instalatéry, řidiče kamionu a další, ale vývojáře na pracáku nenechají ani měsíc?

Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Odpověď #1 kdy: 29. 10. 2024, 13:56:03 »
zaklepu na drevo, ale vzdycky jsem si nasel praci sam a na podpore, bych ani byt nechtel.
spis si ted hledam jeste vedlejsi kseftiky na ico.

a ty chces byt na pracaku a odpocivat, nebylo by lepsi si najit nejakou uplne jednoduchou praci,
kterou udelas levou zadni, treba za mene penez a byt v klidu?

jjrsk

• 518
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29. 10. 2024, 14:12:30 »
Na pracak se hlasit vubec nemusi, ale to by si sam musel zaplatit odvody.

« Odpověď #3 kdy: 29. 10. 2024, 14:20:12 »
Nevím, čemu říkáte „nechat odpočinout“. Nárok na podporu v nezaměstnanosti máte 5 měsíců (od padesáti let se doba zvyšuje), pokud jste v předchozích dvou letech pracoval alespoň rok. Je to podpora po dobu hledání práce – takže normálně by vám Úřad práce ČR nabízel pracovní místa a pak chtěl potvrzení od zaměstnavatele, že jste místo přijal nebo že vás zaměstnavatel vyhodnotil jako nevhodného uchazeče. Ale pokud jste programátor, pravděpodobně s vámi nebude úředník ztrácet čas, protože ví, že si práci najdete sám.

« Odpověď #4 kdy: 29. 10. 2024, 14:26:54 »
Normalne te nechaji na pul roku vydechnout, ani o nich nebudes vedet. Budou ti posilat cca 23k podporu (je to strop takze je jedno jestli vypoved das nebo dostanes).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #5 kdy: 29. 10. 2024, 14:47:41 »
Je to uplne v pohode. Lidi, kteri prijdou v cas, pozdravi, v cistem, s pripravenymi podklady maji radi. Jen jim nesmis kecat do digitalizace a zefektivnovani procesu. Jejich rozdeleni zodpovednosti je semtam na povazenou. Co jim posles do datove schranky si vytisknou a nasledne zpracuji. Radeji vsechno resi jednou za mesic osobne a na papire. Nedavna zkusenost z jedne Prazske filialky.

« Odpověď #6 kdy: 29. 10. 2024, 16:39:09 »
zaklepu na drevo, ale vzdycky jsem si nasel praci sam a na podpore, bych ani byt nechtel.
spis si ted hledam jeste vedlejsi kseftiky na ico.

a ty chces byt na pracaku a odpocivat, nebylo by lepsi si najit nejakou uplne jednoduchou praci,
kterou udelas levou zadni, treba za mene penez a byt v klidu?
Ja byl na podpore kdyz jsem vyhorel a byla ze mne pololezici zombie. K tomu obcas navsteva bohnic. Je to stav kdy nemuzete delat ani velmi jednoduchou primitivni praci. A bezne veci typu pocitani penez nebo jednoducha kazdodenni rozhodnuti. Dojit do mistni samosky na nakup byla neskutecna namaha. Asi rok v haji. A pak dalsi rok abych se chytil zpatky v oboru. IT je mrcha. Jednou clovek vypadne a pak musi zatracene makat aby naskocil.
Postcovid byl proti tomu celkem pohoda.

CPU

• 866
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 29. 10. 2024, 16:49:38 »
Na podpoře si odpočineš, ale musíš si naspořit, protože tebe stát okrade (je tam strop). Pokud by byly zastropované i odvody, tak proč ne, ale odvody zastropované nejsou a stát tě ždímá co to dá, kdežto podpora zastropovaná už je.

Někdo třeba pět let dělá a pak si dá pět měsíců pauzu.
Prostě se věnuje rodině, udělá si vzdělávací kurzy, odpočine si a u toho si hledá lepší práci.

Kolega skonči, pak se půl roku věnoval mladýmu, udělal si kurzy a našel si líp placenou práci.
Jeho mladej ho alespoň zná.

Naopak mám kolegy, kteří jsou v kolečku pro křečka, o víkendu se pokouší nabrat trochu síly a pak zase blbnou v kolečku. Takhle jedou třeba dvacet let, pak jim cvakne v kedlubně a jdou skládat zboží do regálu nebo dostanou raka a chcípnou.

Jak píše Komenský "Kvaltování hovadům více než lidem připadající." = pracovat ano, ale nevys*** si u toho oko :-D

CPU

• 866
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29. 10. 2024, 16:58:49 »
Ja byl na podpore kdyz jsem vyhorel a byla ze mne pololezici zombie.

No a právě jestli není lepší čas od času vyhodit rychlost, odpojit se od hnoje a zregenerovat se.
Možná, samozřejmě to nevím, kdybys ještě před vyhořením dal půl roku pauzu, třeba by sis celou tu nepříjemnost ušetřil. Možná bys přišel na to, že máš IT rád, že v něm chceš zůstat, ale možná na nějaké klidnější a pohodovější pozici. Takový "školní ajťák" se kolikrát nemá vůbec špatně.

BTW, nemáš se za co stydět, kamarád "v blázinci" končí pravidelně. Dře, dře, dře jako blbej, až se udře, pak se mu vrátí jeho autoimunitní onemocnění a doktoři, tady mě máte :-D

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sabatikl
Citace
...učitelům za účelem ... psychohygieny...
Citace
...Trvá obvykle déle než dva měsíce...

Pokud člověk intenzivně maká hlavou, pak se něco takového může dost hodit.

Tak mě napadá, že bych to docela taky potřeboval :-D
« Poslední změna: 29. 10. 2024, 17:02:13 od CPU »

« Odpověď #9 kdy: 29. 10. 2024, 17:13:22 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne a kdyz to nevyjde tak stat at se o me postara… muj deda mi rikaval ze chlap ktery se neumi postarat sam o sebe stoji za hovno a neni chlap a zenska si vybere chlapa a ne padavku ktera se neumi o sebe postarat. Na podpore jsem nikdy nebyl, povazuji to za absolutni selhani cloveka a zivotniho planovani. Z kazde vyplaty jsem si odkladal prachy na horsi casy a kdyz nekdy horsi casy nastali tak jsem si nasel treba jinou praci za min penez ale jit na podporu bych povazoval za svou zivotni prohru. Kdyz jsem si potreboval odpocinout tak jsem pouzil nasetrene prachy a treba cestoval po svete.

« Odpověď #10 kdy: 29. 10. 2024, 17:22:39 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne a kdyz to nevyjde tak stat at se o me postara… muj deda mi rikaval ze chlap ktery se neumi postarat sam o sebe stoji za hovno a neni chlap [...] povazuji to za absolutni selhani cloveka a zivotniho planovani. Z kazde vyplaty jsem si odkladal prachy na horsi casy [...]

Jenomže taky si ta "mladá generace" umí spočítat, o kolik jí stát obírá na daních, to, že třeba někdo vzdělává děti doma, státu tím šetří cca 40 000 Kč měsíčně a nedostane z toho zpět už ani ten blbý odpočet na manželku v domácnosti a podobně a tak si pak ta mladá generace třeba řekne, že si ty peníze z toho státu zase klidně vytáhne (nejen) tímhle způsobem zpět. Naprosto to chápu. Až se stát přestane chovat jako loupežník, můžeme se o něčem bavit. Jednou věcí je neumět se o sebe postarat a jednou věcí je nechtít se o sebe postarat.

Takže bych se s tím "selháním" a tím kdo za co stojí mírně krotil.

« Odpověď #11 kdy: 29. 10. 2024, 18:22:39 »
Záleží jak kdo má v práci nálož, někdo ale může potřebovat utéct pryč, ale je unavený a potřebuje si odpočinout. Takže než přejít z firmy do firmy ihned, tak si chvíli pobýt na pracáku nemusí být špatné. A když to neuděláte vy, tak to místo vás udělá Dežo.

Jinak já si na sabatikly peníze dávám, ale pracuju na ičo. Avšak vzhledem k tomu, jaké jsou firmy zmr*, co se snaží z člověka udělat zombie, tak uvažuju, že zkusím po mnoha letech zase práci zaměstnance - jestli si pomůžu nevím, ale až zase budu potřebovat sabatikl, tak na něj jako zamšstnanec musím nějak našetřit - tak proč k tomu nevyužít i podpory, když člověk odvádí tolik daní.

A jinak, sabatikl to ideální věc není, jak už zde v minulosti někdo podotkl - člověk má mít v práci pohodu, aby si je brát nemusel. Že si člověk musí vzít sabatikl, to je důkaz toho, jak nás firmy ždímou. Sabatikl je ztráta peněz.

Stát nás tady vývojáře oškubává na daních a důchodech co jen to jde, a já mu nehodlám ještě přidávat vodu na mlejn jako to dělá výše uvedený Petr Braník. Znevýhodňování kvalifikované prac. síly mám tady v tom státě už dost.
« Poslední změna: 29. 10. 2024, 18:27:42 od registrovany123 »

« Odpověď #12 kdy: 29. 10. 2024, 18:35:59 »
Hele mě snad šálí zrak:
https://portal.gov.cz/sluzby-vs/podpora-v-nezamestnanosti-S11363

V podmínkách pro soc. podporu nevidím, že by požadovali chození na pohovory - co to je? To je nějaká změna? Kdysi bylo, že když tě pracák pošle za nabídkou, tak tam musíš jít, a můžeš maximálně 3x odmítnout - proto jsem nikdy na pracák nešel, protože bych ty 3 nabídky okamžitě měl, a dělat ze sebe u pohovoru vola se mi nechtělo.

Tak že by udělali nějakou změnu?

« Odpověď #13 kdy: 29. 10. 2024, 18:46:44 »
Pokud by byly zastropované i odvody, tak proč ne, ale odvody zastropované nejsou a stát tě ždímá co to dá, kdežto podpora zastropovaná už je.
Jestli se bavime o socialnim pro zamestnance tak to zastropovane je. https://www.cssz.cz/maximalni-vymerovaci-zaklad
Slusne placeny programator toho muze i dosahnout a koncem roku ma pak vyssi vyplatu.

« Odpověď #14 kdy: 29. 10. 2024, 18:56:21 »
No takže platí to pořád,
https://www.prace.cz/poradna/aktuality/detail/article/co-vas-ceka-na-uradu-prace/

Když člověk odmítne nabízené místo, tak ho můžou z ÚP vyřadit. Takže to je právě to, nechce se mi moc plazit někde před úředníky na pracáku. Možná udělat fintu a to tak, že výpověď dát aby člověk končil 1. prosince, potom co nejpozději přijít na úřad práce, to znamená někdy 4. prosince (je tam lhůta 3 dny). Tam potom dostane od úřednice pozvánku na konzultaci kam musí přijít, ta bude až někdy další týden, no a jsme někde na 10. prosinci, tam se naplánuje pohovor, ten bude až někdy 15. prosince... atd. atd. no prostě oddalovat, oddalovat, chápeme se :D

Nakonec když už bude téct do bot, tak ve firmě co nabídl pracák říct, že to berete, úřednice bude spokojená, ale oni vás vemou až začátkem dalšího měsíce. No a v den nástupu řeknete "Ups, já jsem se rozmyslel.", z pracáku vás sice vyhodí, ale za celou tu dobu budete mít podporu.

No a začátečník dostane podporu na 1 měsíc, pokročilý to udhraje na 2 měsíce, no a potom po pár takových kolečkách už je člověk expert a dostane se třeba nějak na 3 měsíce  ???
« Poslední změna: 29. 10. 2024, 19:00:04 od registrovany123 »