Bylo by dobre zjistit, ten pravni ramec, podle ktereho se ridi a potom bude mozno
s Tim neco udelat
Proc s tim nezajdete rovnou na polici (pomahat a chranit
Tak to co konají šmejdi je v tomto případě zjevně podvod. Vrtá mi hlavou, zda už zadání reklamy k uveřejnění je pokusem o podovod - nebo až následné jednání v jednotlivých případech (kontakt s obětí, tady nám vyplňte atd.). Otázkou pro právníky je, zda se něčeho dopouští informační médium, které reklamy podvodníků do úmoru opakovaně šíří, obsahově pořád ty samé dokola, za což od podvodníků inkasuje peníze. (Ponechávám stranou technickou otázku, zda má médium šanci, tyto inzeráty odhalit už při zadání a zamezit uveřejnění.)
Pokud požádáte o názor dva právníky, dozvíte se tři různé právní názory... ale tady se těžko hledají nějaké záchytné body. Třeba §23/§24 našeho TZ na roli média zjevně moc přesně nepasuje. A "vykládat zákon v širším smyslu" či "soudit podle ducha normy" lze snad v právu občanském (a dříve samostatném obchodním), ne tak v právu trestním. A nejde tu o život... Jak by se to dalo uchopit v právu občanském: třeba hromadnou žalobou o náhradu škody. Možná by taky záleželo, kolik peněz na právníky by měl případný navrhovatel = houf obětí šmejdů. Kolik peněz na právníky má případný odpůrce, je vcelku jasné :-)
= nejspíš keine Chance.
Slyšel jsem aforismus, že v USA ve větších právních bitvách se spisy / žaloby / obhajoby nečtou, ale váží.
Kromě toho, v anglosaské právní kultuře má precedens mnohem větší váhu než u nás, právní rámec je v průběhu jednotlivých pří ve větší míře přímo utvářen. Takže je tam v občanském soudním řízení teoreticky větší prostor pro kreativitu.
BTW... posledních několik málo dnů mám pocit, že obličeje P.Pavla a D.Beneše přestávám v reklamách vídat :-) Žeby se v někom hnulo svědomí? :-) to by byla dobrá zpráva...