No však. Takže já budu mít NAS kvůli tomu, aby když ho spustím zrovna na těch dvou discích do něj vložených zkontroloval SMART a to je celý důvod jeho existence. Tak jo, dík. Jestli vám to nedochází, tak přesně to jste napsal.
Umíš číst? Kromě kontroly HDD se na ten NAS také automaticky zálohují data (fotky, videa) z mobilu v předem určených časech. Což u tvé "skříňové" varianty jaksi nelze a jsi otrokem ručního babrání se s něčím, o co se já vůbec starat nemusím (ale proti gustu samozřejmě...).
Takže dokonce dva NAS, resp. tři NAS (já má disků cca šest)? A ne, já nepsal, že se nedělá. Jenom, že je drahej. A ano, na takovou věc nemám i kdyby stála dvacet korun. Protože mít disky a šuplík bohatě stačí. Jo, ty disky postupně přibejvaj. Mám na to, co chci. Nemám na to, co nechci. Ale hlavně, že NAS, viď.
2x NAS je varianta, kterou mám já, přičemž každý NAS je fyzicky na jiném místě (a jak jsem psal, tak mám ještě i třetí NAS). Pro koho je to zbytečnost, může NAS kombinovat třeba s tím cloudem, ale každopádně jeden NAS je základ všeho, ať už je pak jako doplněk k němu cokoliv dalšího. Mimochodem NAS je v RAID1, abys pochopil jeho smysl.
Jinak když chci archivovat data (a nechci riskovat, že o nějaká přijdu), tak holt ty peníze na zařízení mít musím.
Pochopitelně co za řešení si zvolíš ty sám, je čistě tvoje věc, ale v této diskuzi až tak nejde o tebe samotného, ale obecně o archivaci dat, takže skříň s disky skutečně není ta správná cesta.
Je to doplněk ke druhému storage. Vždyť jsem to psal. Garantovaný není ani NAS, ani HDD v šuplíku ani cokoliv jiného. Archivační řešení musí dávat smysl jako celek, nikoliv v jednotlivostech. Garantované je pouze to, že jednou umřete.
Cloud jako doplněk k NAS ano. Naopak jako doplněk k nějaké skříni ne, protože pravděpodobnost ztráty dat je mnohem vyšší.
A garantovaný cloud samozřejmě existuje, ne že by neexistoval. Jestli má někdo takovou možnost, pak asi není co řešit.