aktuálně mám Poco X5Pro, a kromě toho že foťák na uváděné papírové megapixely fakt nic moc (ostrost a detaily fakt zoufalý), docela mi pije krev že je fakt dobrý nápad ho tak jednou za měsíc až dva preventivně restartovat. Většinou jen začne blbnout NFC, takže platba kartou projde třeba na 5 pokusů, ale občas přestane notifikovat příchozí maily v uzamčeném stavu, což je při dosahu velký problém.
dost zajímavé je, že informace o verzích tvrdí, že to má aktuálně Android 14 s MIUI 14, ale zrovna včera mi z firemního ESETu přišlo upozornění, že v telefonu mám jen Android 10. takže otázka je, jestli výrobce kecá, nebo to ESET blbě detekuje.
ať to nemusíš číst celý, v podstatě jsem došel k závěru, že sice asi u androidu zůstanu (protože nechci za telefon platit nesmysly), ale jediný co ještě někdy budu řešit, je spolehlivě fungující mailový klient, spolehlivě fungující signalizace, přijatelná rychlost a displej použitelný pro navigaci, a na všechno ostatní budu používat noťase a místo tabletu na čtení si koupím buď starší překlopný chromebook, nebo einkový tablet, třeba jako je OnyxBoox.
před Poco jsem měl Realme 7 Pro. Ze začátku plná spokojenost, jenže po první aktualizaci Androidu na novou major verzi (z 10ky na 11) se začalo dít to, že se mi nešlo dovolat. Dělalo to, že volající dostal vyzváněcí tón, a mobil půl minuty nijak nereagoval. pak se začal vrtět a po asi 5 sekundách i hrát, ale hovor nešlo zvednout, protože nebylo jak. na tlačítka nereagoval, displej byl pořád po tmě, a když se konečně rozsvítil, pořád nebylo co zmáčknout nebo zatáhnout, takže hovor pořád zvonil a teprve po víc než minutě od začátku vyzváněcího tónu vyskočil v oznámeních dialog s titěrnými tlačítky přijmout/odmítnout. jediné, jak se to dalo používat na příchozí hovory, bylo když byl odemčený se spuštěnou telefonní aplikací na popředí, nebo se sluchátky, eventuálně s napárovaným micro:bitem s aplikací na dálkové ovládání hovoru. NĚKDY to správně fungovalo pár dní po restartu. Poco teď mám něco přes rok, realme občas pro kontrolu zapnu, ale žádnou další aktualizaci nedostalo a ten prů*er je dodnes neopravený, takže to jde používat v podstatě jen jako minitablet, když chci šetřit baterku v telefonu.
před ním jsem měl Motorolu Z2 Play, kterou jsem si koupil kvůli backpackům. měl jsem k ní repro s přídavnou baterkou (asi nejlepší co k tomu existovalo, protože to výdrž ze dvou dnů vytáhlo na skoro týden, a zvonění / oznámení mailu přeslechnout fakt nešlo, a skvěle se s tím telefonovalo na hlasito) a foťák (v podstatě přední strana bezzrcadlovky, ovládání a displej obstarával telefon). ten fotil naprosto famózně, měl 20x optický zoom, ale po cca roce jeho celkem intenzivního používání šla asi do kopru baterka v telefonu, protože zapnutí foťáku telefon okamžitě vyplo a když asi po minutě začal zase fungovat, hlásil telefon 5% baterky, i když měl předtím plnou. jediná další možnost by byl vnitřní zkrat ve foťáku.
začal jsem si k tomu vyvíjet vlastní backpack; chtěl jsem tam na FPGA mít grabber klíčových rozlišení na VGA a HDMI vstupu, abych si z toho udělal cestovní servisní konzoli (v podstatě KVMinMobile), jenže telefon najednou chcípnul a Lenovo celou řadu zařízlo, takže nové telefony s možností nasazení backpacků už nejsou a nebudou. jediný, kdo je pak ještě dělal, bylo LG, ale to už je taky ukončilo. ještě k tomu dělali projektor (za nesmyslnou cenu) a termosublimační tiskárnu formátu 5x7,5cm, ale lepší varianta byla samostatná Polaroid ZIP přes BT s vlastní baterkou, protože po smrti telefonu ji můžu používat normálně dál.
zbytek rodinky má Motoroly řady G4x a všichni spokojení; za ty peníze asi nejvíc muziky. jedinou výjimkou je starší syn, ten má S23fe, protože chtěl experimentovat s DEXem. dopadlo to tak, že to celkem často používá, ale jen čistě kancelářsky, a programuje na noťasu.
před Moto měli SONY Xperie (já několik modelů po sobě taky), ale od doby X10 šla tragicky dolů kvalita zpracování a neakceptovatelně se zvýšila poruchovost. v podstatě během roku jsme je všichni reklamovali tolikrát, že jsme si nakonec nechali vrátit peníze.
krátce jsem zkoušel i jabko (měli jsme v rodině několik iPadů, na zkoušku jsem si koupil SEčko), ale nesedlo mi prostředí, a navíc byla problémem nejkratší perioda vyzvedávání pošty 15 minut, přičemž IMAP push fungoval jen na iCloudovém účtu, což byl definitivní dealbreaker.
když to shrnu, uživatelsky nejlepším telefonem co jsem kdy měl, byl ... Palm Treo 680. a kdyby Nadella nezabil mobilní windowsy a místo toho je dotáhli do stabilního stavu aby 3x denně fatálně nehavarovaly, Lumia 950X by pro mě dodnes neměla konkurenci.