Pred par rokmi som sa tym tiez zaoberal, poskladal som aj prototyp meteostanice, no zdaleka to nieje tak jednoduche a bezudrzbove ako to vyzera. Merat teplotu, vlhkost, tlak, PM castice... sa da celkom presne aj lacno. Ale npr NO2, O3 a dalsie znecistujuce plyny je uz celkom veda. Vacsina elektrochemickych senzorov su citlive na viacero plynov, nie iba na 1 konkretny plyn. Takze treba viacero senzorov s roznou citlivostou na rozne plyny, ktore sa navzajom doplnaju/vulucuju a uz je to par stovak eur. Ked chces aby ti 2 poskladane zariadenia merali rovnako, musis ich kalibrovat. Bez kalibracie budu pouzitelne iba na orientacne meranie, ci znecistenie stupa, alebo klesa. Nebudes most porovnavat absolutne hodnoty z viacero meracov / lokalit. Kalibrovat to v "domacom labe" si neviem velmi predsatavit, na tom som to vzdal. Preto certifikovane zariadenia stoja tolko, kolko stoja. Nasiel som vtedy kalibrovane snimace, lahko pripojitelne k arduinu iba pre PM castice a CO2 od Sensirion. Neviem co je dostupne teraz.
Podobne je to aj s meteostanicami. Vsetky co stoja cca do par stovak eur (aj tie na linkoch vyssie) su len na orientacne meranie a hobby pouzitie doma na zahrade. Ked na nich zasvieti slnko, teplotu meraju hned o 3-4 stupne vyssiu, lebo maju maly, takmer ziadny "radiacny stit". Meranie mnozstva zrazok je len pre efekt, vela vody pri dopade kvapiek "vyprska" mimo "lievika", ak je okolo 0stup tak to zamrzne, zrazky to tym padom nemeria ziadne. "Vrtulkovy" anemometer, casom zaoxiduju loziska, takze pri slabom vanku sa "vrtulka" uz netoci - posuva sa ofset nameranych dat, alebo pride burka s krupami, ktore odlomia "lopatku"... Alebo su dokonca vyrobene z plastu, ktory na slnku zltne, krehne, degraduje... Urcite radsej ultrazvukovy anemometer aj s vyhrievanim, len to uz nestoji par eur.
Za ako tak pouzitelne meteostanice v "kite" povazujem npr toto
https://www.davisinstruments.com/pages/vantage-pro2 no stale je to bez vyhrievania zrazkomera, bez ultrazvukoveho anemometra... Stale to z casu na cas vyzaduje udrzbu.
Ak chces mat presne komplexne data o pocasi, uvzdusi,..., vhodne aj pre dalsi vyskum, lacno na kolene to spravit nejde. Az moj prototyp ma viviedol z tejto naivity.