Stavba CoreXY 3d tiskárny

Re:Stavba CoreXY 3d tiskárny
« Odpověď #30 kdy: 14. 12. 2023, 18:47:52 »
Závitovku nee, trapéz s těma předepjatýma maticema jak vymezujou vůli v závitu jsem myslel. S těma spojkama popřemýšlím smysl to má, asi by chtělo to axiálně vymezit a asi vím jak. Ale nemyslím si, že by musely být stlačený, protože pak hrozí kontakt čel hřídelí a to už kmitat kvůli nesouososti a nezarovnání čela hřídele určitě bude. Zajímavé ovšem je, že to nikomu kdo má Průšu nevadí:-)
Jasný... btw průša má ty tyče přímo navařený na ose krokáče, takže žádný spojky nepoužívá....
Jen pro představu jak jsem to myslel, jak by to šlo udělat...
« Poslední změna: 14. 12. 2023, 18:50:40 od kopevi2 »

Karmelos

• 1 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 15. 12. 2023, 08:38:31 »
Závitovku nee, trapéz s těma předepjatýma maticema jak vymezujou vůli v závitu jsem myslel. S těma spojkama popřemýšlím smysl to má, asi by chtělo to axiálně vymezit a asi vím jak. Ale nemyslím si, že by musely být stlačený, protože pak hrozí kontakt čel hřídelí a to už kmitat kvůli nesouososti a nezarovnání čela hřídele určitě bude. Zajímavé ovšem je, že to nikomu kdo má Průšu nevadí:-)
Jasný... btw průša má ty tyče přímo navařený na ose krokáče, takže žádný spojky nepoužívá....

Jako řešení z mého pohledu zajímavé, řeší to ten prověs, bude záležet jak přesně se na to namontuje ta spojka a jaká bude její potřeba se v rámci vyrovnávání nesouososti prodlužovat - takhle od boku si nejsem jistý jak moc to ovlivní zatížení motorku a konstrukce. To ložisko to případné axiální zatížení nejspíš pobere bez problémů. V ideálním případě souosé montáže to bude podle mě fungovat dobře.
Jako zvážil bych tam dát set motorků s trapézovou hřídelí od průši - prodává je jako náhradní díly....  Sám o tom uvažuju, ale ještě o nich moc nevím...
Gréta je nejlepší.

Tom5

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 15. 12. 2023, 10:11:31 »
Omlouvám se, že vám do toho vstupuji, ale v úrovni „poučeného uživatele” by mě zajímalo, proč se ta Z osa tak řeší a jestli to není příliš přetechnizované řešení. Ano, viděl jsem videa, jak někomu ty trapézovky hážou fakt dost, ale v praxi jsem moc neviděl, že by to dělalo problém v kvalitě tisku (voron tridenty, cr10, endery atd.). Já jen, jestli by nebylo lepší sáhnout po kvalitních dílech. Nebo jen na to nemám vycvičené oko?

Karmelos

• 1 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 15. 12. 2023, 10:48:45 »
Omlouvám se, že vám do toho vstupuji, ale v úrovni „poučeného uživatele” by mě zajímalo, proč se ta Z osa tak řeší a jestli to není příliš přetechnizované řešení. Ano, viděl jsem videa, jak někomu ty trapézovky hážou fakt dost, ale v praxi jsem moc neviděl, že by to dělalo problém v kvalitě tisku (voron tridenty, cr10, endery atd.). Já jen, jestli by nebylo lepší sáhnout po kvalitních dílech. Nebo jen na to nemám vycvičené oko?

Ty trapézovky jsou OK, potíž je v tom, že nejsou rovnoběžné s vedením a nejsou souosé s osou motorku.  Proto se tam musí dát pružná spojka.  nebo spojku eliminovat jako průša a pak se řeší jenom rovnoběžnost. A v případě že není, tak se vám to může zadírat a celé to může lehce driftovat nějakým směrem.

No a jestliže nemáte souosost a rovnoběžnost, dochází k deformaci té spojky ale stejně vám to trochu rozhodí pozici toho co na tom máte uložené. Pak je otázka jak je ten posuv oddělený od toho co posouváte - hotend/bed. Když to máte tuhé tak se vám to projeví jelikož v průběhu otáčky se vám mění výchozí bod. Stačí 1-2 desetiny a je to na výsledku vidět. Viz to video co to někdo postnul s tím magnetickým uložením na kuličkách. 
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #34 kdy: 15. 12. 2023, 14:35:39 »

Jako řešení z mého pohledu zajímavé, řeší to ten prověs, bude záležet jak přesně se na to namontuje ta spojka a jaká bude její potřeba se v rámci vyrovnávání nesouososti prodlužovat - takhle od boku si nejsem jistý jak moc to ovlivní zatížení motorku a konstrukce. To ložisko to případné axiální zatížení nejspíš pobere bez problémů. V ideálním případě souosé montáže to bude podle mě fungovat dobře.
Jako zvážil bych tam dát set motorků s trapézovou hřídelí od průši - prodává je jako náhradní díly....  Sám o tom uvažuju, ale ještě o nich moc nevím...
No je to pěkný (kdysi jsem to taky chtěl na svojí současnou), ale jak Průša, tak číňan má ty šrouby krátký. Taky to stejně budu muset axiálně vymezit, neboť teď už jsem na hraně toho, co ten NEMA17 zvládne za axiální zatížení(někde jsem četl, nejsem si jistý, ale že to je 30N). 
 V současné době má moje sestava bed+sklo cca 6,5kg, což už by bylo za hranou.

Na zatížení tyče na tah si zatím stojím, neboť počítám s tím, že je lepší pro přesnost vrstev začínat blíž u motoru než opačně a také proto, že tyče budou mít přirozeně tendenci jít "svisle".

« Odpověď #35 kdy: 15. 12. 2023, 15:55:17 »
Pokud dobře chápu automatického vyrovnání desky pomocí kapacitních snímačů, musí při XY posuvu docházet k "dolaďování" Z, aby byla vrstva rovnoměrně tlustá. Mně se pohyb Z během tisku jedné vrstvy moc nelíbí, ale asi je to dnes už standard.

Jak by tohle bylo u 6.5kg těžké desky a předpokládaných rychlostí XY 250mm/s (tj. velice rychlých dolaďování Z)?

« Odpověď #36 kdy: 15. 12. 2023, 18:33:27 »
Pokud dobře chápu automatického vyrovnání desky pomocí kapacitních snímačů, musí při XY posuvu docházet k "dolaďování" Z, aby byla vrstva rovnoměrně tlustá. Mně se pohyb Z během tisku jedné vrstvy moc nelíbí, ale asi je to dnes už standard.

Jak by tohle bylo u 6.5kg těžké desky a předpokládaných rychlostí XY 250mm/s (tj. velice rychlých dolaďování Z)?
Toť otázka. Ale v současné době mám na bedu 220x220 nerovnosti cca 50 tisícin (0.05mm což je tak přesnost opakování BLtouch) takže po kvalitní ruční nivelaci si myslím, že by to mělo být obdobné. Tzn: 0.05mm -> pro TR8x2 => 5 kroků na vyrovnání, což na bedu 400x400 odpovídá 2s na 10kroků....podle mě by to mělo být v pořádku....Když to ovšem ok nebude, tak zkusím tenčí sklo 3mm, což bude úspora váhy přes kilo.... Kdysi jsem tisknul i bez BLtouch a se závitovkama M5, a také to fungovalo...

« Odpověď #37 kdy: 15. 12. 2023, 20:04:58 »
Jasně, když máš bed vyrovnanou a v podstatě  doladění Z nepotřebuješ, je to ideální. Měl jsem na mysli často se vyskytující názory, že po pořízení BLtouch už se nijak nemusí řešit vyrovnání bedu a zajistí to dynamická korekce Z při tisku.

« Odpověď #38 kdy: 15. 12. 2023, 20:40:30 »
Jasně, když máš bed vyrovnanou a v podstatě  doladění Z nepotřebuješ, je to ideální. Měl jsem na mysli často se vyskytující názory, že po pořízení BLtouch už se nijak nemusí řešit vyrovnání bedu a zajistí to dynamická korekce Z při tisku.
No většinou ve všech návodech jsem četl upozornění, že BLtouch nenahrazuje správnou ruční nivelaci. Různá fóra o 3d tisku nesleduju, tak nevím, ale svádí to k tomu:-)...Sám za sebe si prostě občas, když si vzpomenu, cca při výměně trysky nebo nového filamentu tu nivelaci udělám.

« Odpověď #39 kdy: 21. 12. 2023, 18:56:58 »
Btw, k tomu uložení bedu, tohle https://www.youtube.com/watch?v=4kQZnSzZHD0 znáš?
Když by to někoho zajímalo, teď jsem našel u číňanů oldhamovu spojku za pár korun , která by měla by měla fungovat stejně jako ty jejich magnety.....heslo Kee Pang T8 Z-Axis Screw 16mm Oldham Coupling pro zájemce

Tom5

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 23. 12. 2023, 18:34:39 »
Btw, k tomu uložení bedu, tohle https://www.youtube.com/watch?v=4kQZnSzZHD0 znáš?
Když by to někoho zajímalo, teď jsem našel u číňanů oldhamovu spojku za pár korun , která by měla by měla fungovat stejně jako ty jejich magnety.....heslo Kee Pang T8 Z-Axis Screw 16mm Oldham Coupling pro zájemce

Když ty Z tyče musí mít takovéto kompenzátory (jakou to má vůbec vůli?), jak pak vychází výsledná XY stabilita? Není ve výsledku jednodušší ten systém Z řemenic Voron2?

« Odpověď #41 kdy: 23. 12. 2023, 19:48:10 »
Když ty Z tyče musí mít takovéto kompenzátory (jakou to má vůbec vůli?), jak pak vychází výsledná XY stabilita? Není ve výsledku jednodušší ten systém Z řemenic Voron2?
Nemusí, běžná 3D tiskárna z toho XY pohybu, který má spojka k dispozici, využije jen desetiny milimetru (záleží na přesnosti konstrukce) - ale i ty dokážou zničit kvalitu tisku, když nejsou nijak kompenzovány.

« Odpověď #42 kdy: 23. 12. 2023, 22:57:17 »

Podle mého je to jen otázka vkusu. Řemeny zase pruží, vytahávají se, mají velkou teplotní roztažnost (samozřejmě je to spíše akademická diskuze), nejsou samosvorné jako závit(ikdyž je to na uvážení, zda-li je to výhoda pro závitovku :-) ), takže snáz můžou uject, můžou proklouznout.
Já tam prostě chci závitovky, přijde mi to elegantnější než řemen. Když se vykompenzuje radiální házivost závitovky (cca 0,15mm - dle videa) pomocí oldhamů, tak dochází pouze k posuvu v Z (je to staticky určité) a nedělá to nesmysly (vlnky na povrchu).

Kdo by měl zájem, teď jsem sehnal knížku

3D Printing Failures
How to Diagnose & Repair all Desktop 3D Printing Issues
By: Sean Aranda

tam tyto věci jsou docela pěkně rozebrány. Kdo by ji chtěl, tak napište SZ.

« Odpověď #43 kdy: 31. 12. 2023, 17:04:18 »
Zdravím všechny diskutující a přeji vše nejlepší do nového roku! Také doufám, že všem co chtěli, došel odkaz na knížku.

V současné době mi přišla velká část součástek na stavbu, mechanické díly mám zkonstruované a právě je tisknu.

Začal jsem tedy řešit kompletní zapojení.
Měl bych dotaz ohledně Klipperu.
Chtěl bych, z různých důvodů, tiskárnu provozovat na RPI-Klipper a desky mít Arduino/RAMPS a používat 12V ATX zdroj(důvod je spořivost a taky mám doma plno arduin a nějaké RAMPS a plno ATX zdrojů). Chtěl bych se zeptat, zda-li to má cenu, jestli s tím někdo máte zkušenosti, a jestli to není nesmysl.
Heatbed budu mít AC230V/1kW tak jsem si říkal, že je zbytečné kupovat 24V zdroj. Zatím nehodlám řídit každý motor na Z zvlášť, tak se mi nechce utrácet (co jsem tak ale koukal, tak by to šlo řešit další deskou RAMPS, kterou mám). Také jsem si rozmyslel zapojení, které je uvedeno v PDF příloze.
Je skutečně takový rozdíl v rychlosti motorů na 24V oproti 12V ? Bude ten 8bit(RAMPS) v pohodě?
Chtěl bych poprosit někoho, kdo se v klipperu vyzná, jestli tam nevidí nějakou botu na tom schématu (třeba zapojení PT1000).

Pro upřesnění uvedu komentář.
Hodlám provozovat na RPI Zero2 nebo OPI5, klipper-mainsail , ten bude řídit další desky
1.) Arduino + RAMPS (základní funkční systém: kinematika, řízení bedu, HE, termistor na bed, PT1000 na HE, větrák na ofuky, endstopy, BLTouch)
2.) Arduino NANO podpůrné senzory a systémy regulace: (PWM řízení vodníka {vodní chlazení} - větrák + čerpadlo, PWM Led pásek, PWM větrák komory), senzory: (MQ-7 pouze detekce CO zatím to nic odpojovat nebude, HTU21D pro kontrolu teploty a vlhkosti komory)
3.) Raspberry Pico + MPU6050 - tříosý akcelerometr pro měření rezonance https://www.klipper3d.org/Measuring_Resonances.html
4.) ESPURNA MQTT relé modul pro komplet odpojení ze sítě (nebude přímo připojeno na RPI)

Desky Arduino, RPI + PICO, budou napájené 5V větví ATX zdroje. Zbytek tzn. větráky, vodník, LED pásek, RAMPS  12V.

Drivery TMC2209 bych chtěl ovládat pomocí 1wire uart viz https://www.klipper3d.org/Config_Reference.html?h=tmc2209#tmc2209
Regulaci vodníka, LED pásku, větráku komory bych chtěl řešit pomocí GCODE. Když by ta regulace vodníka byla nějak složitá na nastavení, tak bych to řídil klasika ON/OFF spínač na arduinu a pevné PWM otáčky, aby to chladilo a neřvalo.

Příloha:
https://speady.wz.cz/jine_veci/schema_elektriky_bb.pdf

Děkuji moc všem za případné komentáře!

Karmelos

• 1 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 02. 01. 2024, 01:20:43 »
Jako, za mě to máš moc komplikovaný. Tohle bych si nikdy nedovolil, a to jsem prodával vlastní sety a vlastní hotové 3d tiskárny... Za mě bys udělal nejlíp koupit maxi verzi od průši a to ti ušetří tak 100 až 200 hodin vývoje spešl firmware. A když vezmeš 1h = 500 kč tak na tom ušetříš majlant, i když to co máš vyhodíš do kontejneru... Jako za mě postavit sam znamena sestavit hardware a nahrát hotový fw. nastavit konstanty. Cokoliv jiného postrádá smysl... Sorry...
Gréta je nejlepší.