HLEDÁTE PRÁCI VE VÝVOJI NEBO TESTOVÁNÍ SOFTWARE?
2 roky jsem pracoval jako personální konzultant v oblasti IT v Praze. Zjistil jsem, že je mnoho důvodů pro to, abych z tohoto oboru odešel a našel si sám práci v IT. Nemám sice aktuální informace z trhu práce, ale mohu říct, jak to bylo před cca 4 lety.
1) Většina firem působících v IT, kam půjdete jako tester/developer na pohovor, sama nic nevyvíjí. Mají HR oddělení a internetové stránky, působí jako normální firma - ale už na pohovoru se dozvíte, že všichni zaměstnanci jsou outsourcováni u klientů (mobilní operátoři, banky, atd). Pokud máte zájem o práci v telco nebo banking, běžte raději jako freelancer přímo k nim - z Vašich peněz nebudete platit další (pro vás) naprosto zbytečný a nákladný mezičlánek. Práce z hlediska technologií, metodiky vývoje, atd. může být poměrně zajímavá, ale až budete říkat kamarádům, že vaším úkolem je pomáhat bankám a operátorům vydělávat víc, málokdo ocení Vaší šlechetnost.
2) Startupy a malé firmy - svoboda, minimální svázanost procesy korporací. Zároveň často nejistota, vykazování práce po pěti minutách, poměrně běžný „švarcsystém“ na IČO. Komu výhody převládají, hurá do toho. Mám spoustu kamarádů, kteří v takovýchto firmách fungují. Volný čas tráví s kolegy, po večerech u piva řeší, jak udělat to a to líp.. a celkově je jejich práce v podstatě i jejich soukromý život. To se často změní ve chvíli, kdy začnou třeba uvažovat o hypotéce – nebo se jim narodí dítě. Mám ale kamarády, kteří i tyto velké životní změny ustáli a práci v „jejich“ firmičce by neměnili.
3) Existují i velké firmy, které vyvíjí vlastní technologie a díky skvělé reputaci a vzorně odvedené práci získaly na svou stranu velké klienty-partnery, se kterými mají takové vztahy, že není třeba aby outsourcovali lidi k nim. Rozsáhlé projekty řeší kompletně na své straně a klienti platí za hotovou práci. Díky této stabilitě si mohou dovolit mít i vlastní oddělení, kde nezávisle vyvíjí vlastní software, který poté nabízí na trhu. Když jsem před časem měnit práci, byl pro mne tento faktor vedle náplně práce jedním z rozhodujících. Práce na projektech v oblasti lékařských zařízení mě také naplňuje po té stránce, že vím, že výsledky mojí práce naprosto jednoznačně pomáhají lidem.
PS – pokud bys uvažoval o něčem novém, hledáme testery/vývojáře s praxí i bez. Stačí poslat telefonní číslo na
petr1uchytil@gmail.com a nějak se domluvíme.