Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin

Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« kdy: 15. 12. 2025, 23:59:50 »
Nerozumím tomu a nestalo se mi to poprvé, mám s tím zkušenost z různých adres, takže není to vázáno na určitou doménu.

Protože ho MTA Googlu se zpožděním odeslalo? S dobou to nijak nesouvisí; mail není instant messenging a může to mít i na straně Googlu tisíc a jeden důvod.

A co je na straně příjemce? Třeba greylisting dokáže potrápit, zejména pokud odesílající "SMTP MTA řešení" opakuje pokus o odeslání z různých IP adres... Ale problematických konfigurací na přijímajícím mailserveru se dá vymyslet víc.

Protože ho MTA Googlu se zpožděním odeslalo? S dobou to nijak nesouvisí; mail není instant messenging a může to mít i na straně Googlu tisíc a jeden důvod.
Nevěděl jsem co je MTA, nikdy jsem nebyl na straně serveru, dám se do toho. E-mail není instant messenging, ale zpravidla přijde po několika minutách od odeslání. Předpokládám, že je to na straně Google.

A co je na straně příjemce? Třeba greylisting dokáže potrápit, zejména pokud odesílající "SMTP MTA řešení" opakuje pokus o odeslání z různých IP adres... Ale problematických konfigurací na přijímajícím mailserveru se dá vymyslet víc.
Já žádný greylist nemám, s tím se naopak nesetkávám u nikoho jiného, než u  toho gmailu. Připadá mi až paranoidně zabezpečený.

Kit

• 945
    • Zobrazit profil
Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 07:38:50 »
Zkus prozkoumat hlavičky v přijatém e-mailu. Tam najdeš časová razítka a servery, přes které to šlo.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:54:10 »
Není to na straně odesílatele (GMailu), je to na straně příjemce. Pravděpodobně greylist – poprvé e-mail odmítne a očekává, že legitimní odesílatel e-mail zkusí odeslat znovu, zatímco spammer se na to vykašle. Obvykle v datech, podle kterých se posuzuje, zda je e-mail stejný, figuruje i IP adresa odesílatele. Cloudoví odesílatelé se někdy snažili další pokusy o odeslání dělat z toho samého serveru, aby se přes greylist dostali brzy. GMail je ale u spousty serverů na whitelistu, tak je možné, že se o tohle nesnaží. Podobně by se to mohlo s greylistem stát i kdyby odesílatel zkoušel jednou komunikaci přes IPv4 a jednou přes IPv6. Případně kdyby měl příjemce více serverů se stejnou prioritou, ale to by pak byl problém u všech odesílatelů.

Se zabezpečením odesílatele to nemá nic společného. Pro odesílatele je naopak nejbezpečnější e-mailu se co nejdřív zbavit, tj. odeslat ho.

jjrsk

• 859
    • Zobrazit profil
....
Já žádný greylist nemám, s tím se naopak nesetkávám u nikoho jiného, než u  toho gmailu. Připadá mi až paranoidně zabezpečený.
To sou zas rady ....

Abys zjistil pricinu, musis se podivat do logu toho serveru na ktery to pomalu chodi. Nikde jinde nic nezjistis.

A pak se nauc, ze mail funguje presne stejne jako papirova posta. Vhodis neco do cerny diry, a mozna to nekdy nekde casem na opacnym konci vypadne ... a mozna taky ne.

Jinak soudruzi z guuglu uplatnujou ruzny reputacni kriteria a uplne v klidu muzou z nejakyho duvodu ty maily drzet u sebe oni. Na svy strane (toho serveru) muzes maximalne overit, ze ti fungujou takovy ty veci jako spf/dmarc/... ze mas v dns co tam ma byt (treba ti to posilaj nekam jinam) .... Pokud mas totiz v dns treba 2x mx, normalni mta to zkusi na ten primarni a kdyz se nepodari, instatne jde na sekundar, ale guugl ...

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 18:42:09 »
Není to na straně odesílatele (GMailu), je to na straně příjemce. Pravděpodobně greylist – poprvé e-mail odmítne a očekává, že legitimní odesílatel e-mail zkusí odeslat znovu, zatímco spammer se na to vykašle.

Greylisting je málokdy nastaven na víc, než nízké desítky minut. Ono ani nemá smysl nastavovat ho na víc; k odfiltrování velké části spammerů stačí těch minut klidně jen pět nebo deset. Z praxe. Navíc z greylistu odesílatel většinou přechází do whitelistu a minimálně v dohledné době pak už greylistován není.