Studium IT na vysoké

mno

Studium IT na vysoké
« kdy: 04. 01. 2023, 16:49:35 »
Zdravím,
Vím, že to může vypadat jako začátek další středoškolské diskuze, na které tu je příspěvků habaděj.
V 15 jsem nevěděl, kam jít na školu, věděl jsem jediné, obloukem se vyhnout elektrotechnice a věcí s ní spojenou.
Shodou náhod jsem narazil v ročníku na předmět elektro, ale chytlo mě to. O prázdninách jsem začal s programováním, webovky a věci okolo toho. Začal jsem si procházet požadavky na předměty VŠ v prvním semestru, zaměřené na programování. Nyní každý den věnuji kousek času plnění požadavků. Ovšem na naší škole si zrovna nepotrpí na matematiku a ve čtvrtém ročníku končíme analytickou geometrií, tudíž bych musel zamakat v matice. Ale jak se říká, kdo se bojí nesmí do lesa, co si myslíte, stojí to za pokus?

Re:Studium IT na vysoké
« Odpověď #1 kdy: 04. 01. 2023, 17:30:19 »
stojí to za pokus?

Stoji co za pokus?

« Odpověď #2 kdy: 04. 01. 2023, 17:34:16 »
Už to tu bylo řečeno 100x, takže závěry:

- hledáš kolektiv, organizovaný systém, jistotu - vysoká
- chceš si nastartovat život rychleji, dokážeš fungovat sám - samostudium, praxe

Co bych nejvíc zvážil je budoucí styl života, tvoje vize, jestli se prostě vidíš jako ten fotřík s passatem co 20 let chodí do stejného korporátu, ve 30ti založí rodinu a bude žít v 3+kk v paneláku v Praze, Brně a chodit do práce.

ad2 jinou kariérní cestu bych volil, pokud si představuješ, že v budoucnu chceš dělat na sebe, s přítelkyní karavanem objíždět evropu nebo žít na bali.

Nic není špatně, jen tak říkám. Moje chyba kdy byla se na vysokou hlásit, skoro bych řekl i na střední a nechat se zaměstnat, prostě moje mentalita je freelance, remote, svoboda, měl jsem hned jít samostudiem do webdevelopmentu nebo marketingu.

Ale jsou tu lidi, co chtějí ty jistoty, stabilní zaměstnání, rodinné zázemí a jednou ročně dovolenou v egyptě, nic proti, ale ti opravdu to mají lepší s vysokou.

« Odpověď #3 kdy: 04. 01. 2023, 17:46:55 »
greenlinuxguru nesmíš brát moc vážně, on vysokou nezvládl dostudovat, tak se snaží každýmu nakecat, jak je k ničemu a že bez ní se žije líp, aby si zvýšil sebevědomí. To, co popisuje, nijak nesouvisí s tím, jestli člověk má vysokou nebo ne.

Pokud tě VŠ láká, tak ji zkus. Pokud uděláš přijímačky, tak se zbytek pak zvládneš doučit. A pokud přijímačky nemají, tak taky :-) Ze začátku to pro tebe bude o trochu větší záběr než třeba pro lidi z gymplu, ale co se může statá horšího, než že tě vyhodí...

Na druhou stranu, pokud tam chceš jít jenom kvůli studiu programování a webovek, tak v tomhle ohledu ti VŠ až tolik nedá a plně stačí samostudium. Je ale pravděpodobný, že se tam naučíš další věci, který se ti časem můžou hodit a o kterých bys jinak třeba ani nevěděl, že existujou.

alex6bbc

• 1 673
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 04. 01. 2023, 18:08:05 »
a ja zase vysku chtel delat, k tomu party, zabava, chlastani a prodlouzene mladi.

rodina, deti, praci jako zamestnanec jsem zkusil v ruznych firmach a ted v korporatu si kuchtim svoje a mam pohodu.

a pro zabavu se zabyvam dalsimi konicky a je to fajn.

« Odpověď #5 kdy: 04. 01. 2023, 18:17:53 »
A navíc studium VŠ tě z budování kariéry úplně nevyřazuje.
První rok člověk musí na VŠ trochu máknout než se zorientuje, ale v dalších letech jsem při vysoké zvládal i práci v iT na částečný úvazek (2-3 dny v týdnu s výjimkou zkouškového) a když ta firma skončila (odkup konkurencí a likvidace), tak následně i práci na IČO.  :)
A pak po škole při hledání práce už se můžeš ohánět i nějakou pracovní historií a praxí a tam kde si na to potrpí (státní správa) tak i titulem.

_Jenda

• 1 606
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #6 kdy: 05. 01. 2023, 03:50:52 »
Mně vyhovovalo, že mi VŠ ukazovala směr, co studovat, co všechno vůbec existuje, ale samozřejmě jsem musel stejně tak studovat a neustále zkoumat věci mimo školu, jinak bych nic neuměl. Ale to ukázání problematiky, ukázání cesty a ukázání směru mi přišlo naprosto super.

Někteří to zase nemají rádi, a dokážou vše potřebné nastudovat zcela sami. Na VŠ se nepřednáší žádné tajemné zednářské umění a všechno se dá najít, kór v dnešní době. Takoví budou úspěšní bez VŠ. Je to naprosto v pořádku, a pokud budou mít „track record“ úspěšných projektů, nebudou mít žádné problémy ani z hlediska přijímacích pohovorů a společnosti.

Nelze ti říct než že se musíš za sebe rozhodnout a pokud máš tu možnost tak vyzkoušet. Úroveň matematiky na střední nevadí, VŠ vědí že je to různé a na začátku je rekapitulace. Důležitější je snaha a schopnost to pochopit (to nemá každý, a já se matematikou z tohoto důvodu protloukal s trojkama a i teď cítím že mi to chybí), než jestli jsi měl někdy dříve kvalitní matematiku.

Čili naprosto souhlasím s tímto co píše greenlinuxguru:
- hledáš kolektiv, organizovaný systém, jistotu - vysoká
- chceš si nastartovat život rychleji, dokážeš fungovat sám - samostudium, praxe
Ale naprosto nesouhlasím s druhou polovinou jeho komentáře, práce v korporátu jde bez VŠ (dokonce znám lidi z korporátu co nemají ani střední) a naopak s VŠ můžeš zakládat adrenalinové startupy.

(vystudoval jsem informatiku na matfyzu, 2013-2019)
« Poslední změna: 05. 01. 2023, 03:52:44 od _Jenda »

« Odpověď #7 kdy: 05. 01. 2023, 05:44:45 »
greenlinuxguru nesmíš brát moc vážně, on vysokou nezvládl dostudovat, tak se snaží každýmu nakecat, jak je k ničemu a že bez ní se žije líp, aby si zvýšil sebevědomí.

samozřejmě, nejsem dostudovaný a mám z toho mindráky, proto je tady prezentuji, abych si zvýšil sebevědomí. Hodně komentujících si to tu o mě myslí, v tom máš normální zde většinový názor.

Ale naprosto nesouhlasím s druhou polovinou jeho komentáře, práce v korporátu jde bez VŠ

Jasně, taky jsem pracoval pro korporát, VŠ jsem na to nepotřeboval, spíše mi to nevyhovovalo, ten zaměstnanecký styl myšlení, teď dělám kontraktora a víc věcí si nastavuji sám, i když stále dělám pro korporát, ne všechny pravidla pro mě platí jako pro zaměstnance a mám vyšší flexibilitu (například rád dělám o svátcích, jako zaměstnanci to firmě bylo nepohodlné, protože by mi musela platit příplatky, jako kontraktorovi mi v tom nikdo nebrání, protože je na mě, jestli je to pro mě preference nebo není) atd.

« Odpověď #8 kdy: 05. 01. 2023, 11:07:27 »
A navíc studium VŠ tě z budování kariéry úplně nevyřazuje.
První rok člověk musí na VŠ trochu máknout než se zorientuje, ale v dalších letech jsem při vysoké zvládal i práci v iT na částečný úvazek (2-3 dny v týdnu s výjimkou zkouškového) a když ta firma skončila (odkup konkurencí a likvidace), tak následně i práci na IČO.  :)
A pak po škole při hledání práce už se můžeš ohánět i nějakou pracovní historií a praxí a tam kde si na to potrpí (státní správa) tak i titulem.

Ono dost záleží jednak na a) dané vysoké, b) daném oboru, c) čase ve kterém jste na vysoké byl. Z mého okolí byly rozdíly mezi vysokými obrovské, a stávalo se i to že "prestižní" vysoká byla časově méně náročná než ta neprestižní.

Ono se sice pseudoharmonizuje, nicméně ty rozdíly mezi jednotlivými obory, a realitou toho, co je třeba vykonat pro absolvování daného předmětu na různých školách, mohou být dost velké.

Jsou stále obory, které si drží standard a kvalitu. Nicméně obecně řečeno primární rozdíl mezi obory kdysi a dnes je ten, že dnes jsou obory časově náročnější co do kvantity vykonané práce, nikoliv obtížnosti - což vás ale často právě může vyřadit z "mám hodně času, můžu chlastat/pracovat při škole". Ne vždy, ne nutně samozřejmě. A když není na vysoké práce, nejsou peníze, není zábava.

K matice ze střední - v dnešní době se to lze z 0 naučit za 3 měsíce na internetu - khan academy a jiné. (ok může chvíli trvat než si to sedne, třeba rok)
« Poslední změna: 05. 01. 2023, 11:10:29 od LambdaLover »

« Odpověď #9 kdy: 05. 01. 2023, 13:21:07 »
greenlinuxguru nesmíš brát moc vážně, on vysokou nezvládl dostudovat, tak se snaží každýmu nakecat, jak je k ničemu a že bez ní se žije líp, aby si zvýšil sebevědomí. To, co popisuje, nijak nesouvisí s tím, jestli člověk má vysokou nebo ne.

To, co popisuje s tím sice skutečně přímo nesouvisí, na druhou stranu pak ale hlavně třeba můžete zjistit, že zrovna v IT dokončenou vysokou fakt, ale fakt nepotřebujete.

Pokud tě VŠ láká, tak ji zkus.

Asi tak. VŠ má studovat ten, kdo má dojem, že mu k něčemu bude.

Na druhou stranu, pokud tam chceš jít jenom kvůli studiu programování a webovek, tak v tomhle ohledu ti VŠ až tolik nedá a plně stačí samostudium. Je ale pravděpodobný, že se tam naučíš další věci, který se ti časem můžou hodit a o kterých bys jinak třeba ani nevěděl, že existujou.

Pravděpodobný? Tím bych si na základě vlastní zkušenosti moc jistý nebyl. Z mého pohledu byla VŠ právě v tomhle ohledu dost dokonale vyhozený čas. Jenomže samozřejmě záleží, co umí a neumí teď. Pokud toho neumí mnoho, pak mu asi něco dá, to asi ano. Na druhou stranu pro schopného člověka jsou to jen roky zahozené něčím, co mu je úplně k ničemu. V tom má naprostou pravdu zase greenlinuxguru.

« Odpověď #10 kdy: 05. 01. 2023, 13:50:19 »
Pokud máš motivaci, tak to zkus, aby sis mohl udělat vlastní názor. To Bc z libovolné školy se na zahraničních pracovních nabídkách vyskytuje dost často.

Já dokončil VOŠ na průmylovce, což bylo super a pak bakaláře na technické univerzitě. Další dvě školy jsem opustil po 1 semestru, protože nedávali smysl vzhledem k poptávce na trhu práce a tímpádem ani nebyla motivace.

Nevím jak teď, ale dřív těch oborů, kde učivo využijete v IT R&D praxi tolik nebylo a IT obory na elektro VŠ byly docela mimo mísu. MLuvím o stavu před 10 až 15 lety. Na 1 užitečný předmět byli alespoň 3 k ničemu.
« Poslední změna: 05. 01. 2023, 13:51:56 od Bentuzer »

« Odpověď #11 kdy: 05. 01. 2023, 14:57:49 »
Pokud máš motivaci, tak to zkus, aby sis mohl udělat vlastní názor.

To samé bych řekl o tom založit si živnosťák hned po škole, a dělat třeba za 200 Kč / hodina a rozjet se praxí jako freelancer.

Těch cest je více, každá má výhody i nevýhody.

Já opravdu hodně lituji, že jsem se kdy nechal zaměstnat a něco jsem studoval, mám prostě mentalitu praktického svobodného doera, a snažit se zapadnout mi zabralo úplně zbytečně spoustu let, abych zjistil, že to prostě nemám jako většina.

« Odpověď #12 kdy: 05. 01. 2023, 15:18:07 »
Pokud máš motivaci, tak to zkus, aby sis mohl udělat vlastní názor. To Bc z libovolné školy se na zahraničních pracovních nabídkách vyskytuje dost často.

To se vyskytuje v kdejaké nabídce a nikdy se mě nikdo na to ani nezeptal, natož aby chtěl nedejbože vidět třeba diplom. Ani v zahraničí, ani v ČR. V podstatě stačí, když se zúčastníte natolik, abyste si to mohl napsat do životopisu (a na to ji fakt nepotřebujete dokončenou; "vzdělání" a "dokončené vzdělání" není totéž přičemž to druhé je do značné míry jen formální) a tím je v praxi pro drtivou většinu slečen na HR vyřešeno a budoucí kolegy stejně daleko víc zajímá, co reálně umíte a jakou máte praxi.

Diplom by šlo dát rozhryzat morčatům a nezměnilo by se vůbec nic. Tedy pokud by mě nedejbože nenapadlo jít pracovat pro státní správu.
« Poslední změna: 05. 01. 2023, 15:22:01 od Martin Poljak »

« Odpověď #13 kdy: 05. 01. 2023, 15:46:12 »

To se vyskytuje v kdejaké nabídce a nikdy se mě nikdo na to ani nezeptal, natož aby chtěl nedejbože vidět třeba diplom. Ani v zahraničí, ani v ČR. V podstatě stačí, když se zúčastníte natolik, abyste si to mohl napsat do životopisu (a na to ji fakt nepotřebujete dokončenou; "vzdělání" a "dokončené vzdělání" není totéž přičemž to druhé je do značné míry jen formální) a tím je v praxi pro drtivou většinu slečen na HR vyřešeno a budoucí kolegy stejně daleko víc zajímá, co reálně umíte a jakou máte praxi.

Diplom by šlo dát rozhryzat morčatům a nezměnilo by se vůbec nic. Tedy pokud by mě nedejbože nenapadlo jít pracovat pro státní správu.

Není to o papíru, ale o splnění kritérií, na základě kterých se vydává. Je to o dotahování věcí do konce. To je podle mě důležitá dovednost. Nedokončené školy si nikam nepíšu. Už takhle je těžké nacpat CV na 1 A4. Kdyby se kádrovák ptal na mezery v CV, tak se o tom můžeme anglicky pobavit.

« Odpověď #14 kdy: 05. 01. 2023, 16:48:33 »
Není to o papíru, ale o splnění kritérií, na základě kterých se vydává. Je to o dotahování věcí do konce.

"O čem to je" je v tomto smyslu úplně jedno. Jediné, o čem to být má je, aby mě ta škola naučila to, co chci. Pokud nenaučí, je naprosto k ničemu. K ničemu jinému není a být ani nemá. Takže naopak, mě osobně naprosto nějaký diplom nezajímá, zajímá mě, že jsem někde studoval. A kádrováci se na to pochopitelně neptají. Protože ty nakonec stejně zajímá totéž co mě protože nakonec jim stejně jde o schopnost udělat to, co firma potřebuje a tohle fakt neřeší protože pokud má člověk alespoň minimální praxi, je to skoro vždy dostatečný průkaz sám o sobě.

Takže ano, to, co píšete je teorie hezká a tady na rootu se vyskytuje často. Ale v praxi je to prakticky irelevantní.