Zkusím odpovědět lépe, protože před nějakýma 15ti lety jsem řešil to podobné, a navíc jsem přeskakoval od věci ke věci a uvažoval, kde to bude nejlepší, chtěl jsem spravovat linux, pak windows, pak programovat php, pak dělat obchoďáka, pak dělat v marketingu, a pak se mi taky trochu líbila ekonomie
K tomu php, v zásadě si nemyslím, v dnešní době, že je tak moc technologií, kterýma by se nedalo uživit, když jsi v něčem fakt dobrej, uživíš se i jako profesionální řidič smluvní přepravy, asi tak.
K tomu přeskakování, spousta věcí tě začne bavit, jakmile projdeš určitou hranici. Mě nikdy nebavila angličtina, byl jsem na jazyky levej, a jak jsem se jednou naučil plynně, tak to bylo o úplně něčem jiným.
Jako junior určitě můžeš přeskakovat, a moc to nebolí, ale musíš se i tak zaměřit a říct si "a teď se budu soustředit na php", a za 2 roky to můžeš změnit a začít od znova třeba jako linux admin co umí php, atd... Nebo začít v C++ s tím, že už umíš něco programovat, ale zaměřit se musíš.
Teď si možná kladeš otázku na co? Hele velká chyba je soustředit se na technologie, kde je poptávka teď - je tam vysoká konkurence, a trh se za 5 let, kdy ty se technologii naučíš posune. Měl by ses primárně zaměřovat a učit se novinky, typu Javascript (Vue.JS), big-data, kontainerizace, nebo třeba machine learning.
Uvědom si, že než se staneš v technologii seniorní, tak to třeba 5 let potrvá, takže se koukat, kde ten míč bude a ne kde je. Nemůžeš se rovnat aktuálním seniorům v Javě, prostě nemůžeš.
Jestli můžu poradit, tak toto:
ad1) Nauč se plynně anglicky (na vše ostatní se vykašli, toto je nejvyšší priorita). I kdybys měl třeba odjet na stáž do UK nebo si tu zaplatit na rok jazykovku, tak do tohoto investuj prvotně. Bez AJ nebudeš mít přístup k nejlepším materiálům a vždy budeš hrát 2 housle.
ad2) O prázdninách si dej nějakej úkol něco naprogramovat a zveřejni to na GitHubu.
ad3) Jestli třeba nemáš peníze na jazykovku doporučuji si klidně i půjčit, v mládí jsem to tak neviděl, ale tehdy jsem si nechtěl moc půjčovat a zdržoval jsem se tím, teď mám peněz mnohem více, ale čas už nedoženu. Pokud si půjčíš na vzdělání, na nějaký projekt co ti přinese práci nebo na živnosťák, řekněme do 200.000 Kč, tak to do pár let splatíš a posuneš se mnohem rychleji.