Rychlonabíječka pro mobil Sony Xperia 10 III

Rychlonabíječka pro mobil Sony Xperia 10 III
« kdy: 02. 01. 2025, 10:39:39 »
Chtěl bych se poradit o koupi rychlonabíječky pro mobilní telefon Sony Xperia 10 III. Prodává se sice originální Sony, ale ta má jen USB-C konektor (viz. zde https://www.sony.cz/electronics/prislusenstvi/xqz-uc1 ). Mám však zájem o rychlonabíječku, která má kromě USB-C i USB-A konektor. Výběr je velmi pestrý, ale nerad bych si zničil telefon, tak se chci poradit. Parametry originální Sony jsou zde: https://www.sony.cz/electronics/prislusenstvi/xqz-uc1/specifications

nebo rovnou zde:

VSTUP
    100–240 V~ / 1,0 / 50–60 Hz

VÝSTUP
    (PDO) 5 V/3,0 A, 9 V/3,0 A, 15 V/2,0 A, (PPS) 3,3 V/3,0 A – 16,0 V/1,85 A

Prosím elektrotechniky, co se v tom vyznají, o radu.

nm

Re:Rychlonabíječka pro mobil Sony Xperia 10 III
« Odpověď #1 kdy: 04. 01. 2025, 10:48:55 »
Ad USB A: Je to samozřejmě otázka preferencí, já beru USB A jako legacy věc a u nové elektroniky s tím nepočítám. Spíše bych nakoupil USB C kabel, případně redukci, která bude mít USB C samce a USB A samici.

Ad zničení telefonu: Má to dvě roviny:

1. Pokud telefon ví, co si může dovolit, a nabíječka to dodá, nebál bych se zničení, maximálně by se nabíjel pomalu či vůbec. Vyhnul bych se no name zdrojům, jde výrobce zítra nemusí existovat a nebuduje si žádnou reputaci. Sony by mělo být OK. Z alternativ bych vypíchnul dva výrobce: IKEA – levné a překvapivě kvalitní (byť za tu cenu nemůžete čekat nejlepší z nejlepších) nabíječky, například dvouportová Sjöss. Věřil bych, že si to otestují a případným problémům se postaví čelem. Ale asi nemají kombo USB C a USB A. Anker – vypadá to na malé efektivní nabíječky, nicméně nechají si za to zaplatit.

2. Pokud nabíječka neposkytne dostatečný výkon, může se stát, že se telefon bude při zátěžových špičkách krátkodobě vybíjet, ač se bude většinu času nabíjet. To může nadměrně opotřebovávat baterii, zvlášť když je poblíž 100 %. Při nabíjení přes noc bych se toho nebál (zátěž tam asi moc nebude), při rychlonabíjení taky ne.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 03:35:46 »
Mockrát děkuji za odpověď.

IKEA Sjöss vypadá docela dobře. Bohužel IKEA k nám dodává pouze pomocí PPL, se kterou nemáme u nás dobré zkušenosti. Anker je zase moc drahý pro můj účel.

A co třeba tahle:
https://www.mironet.cz/fixed-sitova-nabijecka-30w-s-usbc-vystupem-a-podporou-pd-bila+dp626520/

Pošlape dobře? USB-A bych vyřešil tou redukcí (USB-A potřebuji jen k propojení s počítačem DATA+NABIJENI).

nm

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:06:25 »
O znicenie sa nemusis bat asi so ziadnou nabijackou(asi s no name z ALiexpersu a podobne). Telefon by mal mat ochrany.
Co sa tyka rychlonabijania, tak si si vybral zly telefon. Podla recenzii, co som si pozrel, tak vsade bolo uvadzane ako negativum pomale nabijanie. Nasiel som jeden test, kde sksuali 3 rozne nabijacky pribalenu(7.5W), original Sony 30W a este nejaku inu 65W PD a so ziadnou to nebola hiptarada. 3h s pribalenou, 2h s 65W a 2,5h s 30W Sony nabijackou.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 13:28:52 »
Ad PPL: Obecně nerad čekám na kurýra, ať už je odkudkoli. Pokud nemám obří zásilku, nechám si ji spíše uložit do ParcelBoxu / ParcelShopu. Pokud to umožňuje odesílatel, je to i levnější. Pokud ne, typicky mi PPL pošle zprávu, kde mám možnost si zásilku do ParcelShopu / ParcelBoxu přesměrovat. (Pokud si nevyberu sám a kurýr mě nezastihne, vybere mi sám nějaký ParcelShop, ale ne vždy ten, který bych si přál…) Podobně funguju s většinou dopravců.

Výrobce FIXED moc neznám. Podle parametrů nabíječky vypadá OK, 30W při 12+V, byť Sjöss vypadá lépe (vyšší výkon při jednom zařízení, USB PPS).

(U Sjöss je akorát potřeba počítat s tím, že při dvou zařízeních dá oběma jen 22W; i pokud do jednoho připojím hodinky, které žerou <1W, dost to omezí I druhé zařízení. Ale do nějaké míry jsou podobná omezení u víceportových nabíječek běžná. A při připojení dalšího zařízení někdy podobné nabíječky dělají restart, zřejmě aby si znovu vyjednaly, které zařízení dostane jaký výkon.)

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:39:45 »
O znicenie sa nemusis bat asi so ziadnou nabijackou(asi s no name z ALiexpersu a podobne). Telefon by mal mat ochrany.
Co sa tyka rychlonabijania, tak si si vybral zly telefon. Podla recenzii, co som si pozrel, tak vsade bolo uvadzane ako negativum pomale nabijanie. Nasiel som jeden test, kde sksuali 3 rozne nabijacky pribalenu(7.5W), original Sony 30W a este nejaku inu 65W PD a so ziadnou to nebola hiptarada. 3h s pribalenou, 2h s 65W a 2,5h s 30W Sony nabijackou.
Telefon jsem si vybral, neboť na něm šlape Sailfish OS od Jolla (tam moc výběr není viz. zde https://shop.jolla.com/details/12596a34-597b-47d4-a502-c0ef15d2a4de/ ). Koupil jsem bazarový telefon a prodejce nepřibalil nabíječku.

Ad PPL: Obecně nerad čekám na kurýra, ať už je odkudkoli. Pokud nemám obří zásilku, nechám si ji spíše uložit do ParcelBoxu / ParcelShopu. Pokud to umožňuje odesílatel, je to i levnější. Pokud ne, typicky mi PPL pošle zprávu, kde mám možnost si zásilku do ParcelShopu / ParcelBoxu přesměrovat. (Pokud si nevyberu sám a kurýr mě nezastihne, vybere mi sám nějaký ParcelShop, ale ne vždy ten, který bych si přál…) Podobně funguju s většinou dopravců.
To PPL na výdejní místo můžu ještě rozmyslet. Další nevýhodou je, že IKEA neumožňuje platbu na dobírku. Už jsem se setkal s tím, že zákazník zaplatil předem v jiném eshopu a PPL balík doručil úplně někomu jinému. (oni se s tím výdejem moc nepářou, hlavně aby to měly z krku).

(U Sjöss je akorát potřeba počítat s tím, že při dvou zařízeních dá oběma jen 22W; i pokud do jednoho připojím hodinky, které žerou <1W, dost to omezí I druhé zařízení. Ale do nějaké míry jsou podobná omezení u víceportových nabíječek běžná. A při připojení dalšího zařízení někdy podobné nabíječky dělají restart, zřejmě aby si znovu vyjednaly, které zařízení dostane jaký výkon.)
U IKEA bych si spíše vybral tento: https://www.ikea.com/cz/cs/p/sjoess-30w-1portova-usb-nabijecka-rychle-nabijeni-00580037/
Ty dva výstupy jsem chtěl, abych na nabíječce mohl nabíjet i jiná zařízení, která mají USB-A kabel. Ale klidně bych se bez toho obešel.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 17:48:57 »
Ještě jsem se díval, IKEA mi nabízí možnost si rovnou zvolit výdejní místo, kde vidím ParcelShopy a AlzaBoxy.