nějaký board s intel n100,
disk je 1e95:100b (nenašel jsem id na netu, ale SSSTC SSSTC XB2-311024 , možná odpovídá CL.1 / CL.4 na webu).
co jsem zkoušel: echo y > /sys/module/nvme_core/parameters/force_apst -nic neudělá (je třeba nutné to mít v boot params, po bootu není už pozdě a nebo je potřeba udělat něco jako reset pcie sběrnice,což nevím jak se dělá)
v biosu nic kolem aspm nenašel
a co jsem zjistil teď: v dmesg
PCIe ASPM is forcibly enabled (sice hezké, ale proč u všech pcie zařízení je disabled
nvme 0000:03:00.0: platform quirk: setting simple suspend ----tohle asi je zakopaný pes, vůbec nevím, ale zda tyhle quirky jsou někde definované podobně jako v sysctl.conf nebo modules nebo blacklist a zda nějak mohu udělat override
většina nvme (ssd) quierků se týká uspání+probuzení (hřeje po uspání nebo zmizí po probuzení), což tady(suspend) se nebude dít
běží tam taky @nvme_fabrics (nebo neběží? načten modul nvme_fabrics,ale zastavena služba nvme_fabrics)
takže resumé je, že sice se do stavu PS3 dostanu a je viditelné snížení teploty (když to běží každé 2 s lepší než každých 5s a ještě lepší než vůbec), ale jen ručně. disk vstává do PS0 nebo PS1 nebo PS2 (podle toho, který set-feature zavolám, podobně jako setfeature 0x02 3 pro ps 3)... čili, stavy 0,1,2 "to umí držet" pomocí set feat 0x02, ale 0x02=3 to nastaví jen dočaasně
a taky je divné že chybí ten 0xC (APST)