Školení firewallů

alex6bbc

• 1 713
    • Zobrazit profil
Re:Školení firewallů
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 12:40:59 »
to je smutne kdyz mladoch nevi co chce.
mam stesti, ze i dcera a syn meli jasnou predstavu co chcou delat. tridni ucitele pak rikaji
jak jsou radi, kdyz maji nejake zapalene zaky, ze jim to dobiji energii a ti zaci, ktere to nudi a nezajima, ti to budou jenom tak solichat.

takze je otazka, zda nechce delat jiny obor.

CPU

• 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 12:53:39 »
mladoch nevi co chce.

Tak on se na to přihlásil a tváří se i teď, že ho to docela baví, jen prostě funguje jinak, než jsem fungoval třeba já. Ve dvaceti jsem dával pořádný kus výplaty za knížky a hltal to. Tihle mlaďoši tak - možná? - nastavení nejsou. Třeba se po tom školení zlepší  ::)

alex6bbc

• 1 713
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 14:20:41 »
pro nas to bylo vzacne a ne kazdy mel zx, c64, didaktika, takze jsme hltali vsecko a na papir si malovali vyvojove diagramy.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 15:09:13 »
To je nejaka statni organizace kde jsi zamestnal sveho znameho? Neumim si predstavit ze kdokoli normalni veme do firmy nekoho bez jakychkoliv znalosti. I kdyz budu brat studenta tak si vyberu takoveho co bude mit alespon minimalni znalosti.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 17:12:02 »
Asi takhle těžko říct přímo nějaké doporučení a většina lidí, mě nevyjímaje, tam nejspíš bude promítat to, jak se k těm podobným vědomostem dostávali sami.

Ta různá školení se můžou lišit třeba v tom, kolik času se v nich bude probírat obecně aplikovatelná teorie, samotná obsluha konkrétního zařízení, praktická cvičení a úkoly příp. nějaké "best practices".

Vybíral s ohledem na stávající, vstupní znalosti a případně toho jestli bude používat konkrétní technologii. S těmi vstupními znalostmi myslím hlavně obecný přehled v síťování. Možná, že jestli je po nějaké technické škole, tak to už všechno ví a bude na to přirozeně navazovat školení s firewally.

Nedávalo by mi moc smysl tam někoho posílat, pokud by třeba neměl ponětí o těch základech (vrstvy, protokoly, PDU), netušil rozdíly mezi unicastem, multicastem, proč se někde používá TCP a jinde UDP, co je ICMP, jak základně funguje adresování, směrování, DNS atp.
Což mi přijde, že mi osobně vlastně zabralo daleko víc času a zkoušení s různými zařízeními. Pak už samotná obsluha nějakého fitru a vytváření access listů, IP konfigurace byla vlastně brknačka, když si to člověk zasadí do kontextu.
Fajn je třeba i základ z nějakého programování, takže člověku nepřijde úplně divné, proč je někde zrovna číslo 255 nebo 65535 a jak to vypadá dvojkově, že existují odlišné datové struktury s různými charakteristikami použití, porozumí pak třeba i stavovým diagramům, které někde uvidí. Zároveň si pak jde i líp představit, co se musí stát s daty (payloadem), když se posílají a v každé vrstvě se k tomu něco přidá, a naopak odebírá když se přijímají.

Já tohle získával víceméně za běhu strašně dávno z různých zdrojů - od manuálových stránek na FreeBSD, kusů zdrojáků, kde jsem se snažil něco málo pochopit, přes různé dílčí návody. Pak mi pomohly zmíněné knížky (v 90tkách to byla bichle od Rity Pužmanové o síťování, kterou jsem pak půjčoval dál :)), kdy jsem si to aspoň trochu uspořádal.
Ale samozřejmě dneska těch materiálu bude určitě řádově víc, zvlášť v Angličtině.
Já jsem před pár lety pár středoškoláků něco doučoval (covid, absence) a hledal jsem, co bychom si mohli sdílet a zároveň to bylo v nějakém rozumném rozsahu a pochopitelně napsané. Moc pěkně udělaná mi přišly skripta, co dělá p. Vavrečková ze SLU v Opavě. To v tu chvíli velmi pomohlo a myslím, že to může třeba dobře zafungovat i třeba na osvěžení, než jde někdo na školení.
https://vavreckova.zam.slu.cz/obsahy/pocsit/skripta/sitebc.pdf

Na to už by se podle mě dalo pěkně navazovat v nějakém školení na konkrétní firewall, ať už by to bude cokoliv (Mikrotik, Cisco, NetGate/PFSense..)..
I když dneska se tam nejspíš budou, minimálně v tom pokročilejším kurzu, zasahovat i další oblasti (šifrování, certifikáty, PKI, ověřování uživatelů a klientů atp.).

Brumla

• 108
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 19:33:32 »
To je nejaka statni organizace kde jsi zamestnal sveho znameho? Neumim si predstavit ze kdokoli normalni veme do firmy nekoho bez jakychkoliv znalosti. I kdyz budu brat studenta tak si vyberu takoveho co bude mit alespon minimalni znalosti.
Malá představivost. Potřebovali jsme do korporátu dalšího IT sysadmina, který by nám pomáhal - podstav lidí. Plnohodnotného IT nám nechtěli zaplatit, tak jsme s HR našli paní, po mateřské dovolené (cca 10 let, 3 děti), technické vzdělání (strojárna), chytrá, ochoná se učit, ochotná pracovat. S každým dalším měsícem byla a je lepší a lepší. Skvělá volba a pro IT vyřešený problém.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 21:55:44 »
Doplním ... články pana Peterky (https://www.earchiv.cz/) jsou super, konkrétně počítačové sítě. Když už se bavíme o základech.
Další myšlenka ... to je fakt takový podstav? Tak to asi fakt ani AI jen tak nevytrhne?