To jsme ale říkali. Děkuji za potvrzení, že implemetace šifrování je špatná i z tohoto pohledu.
No, pokus o čtení šifrovaných souborů na starších verzích Windows (alespoň 8.1) se zdá být OK.
Ale čtení IDENTICKÉ kopie na Windows 10 následně ne. Což mi přijde úsměvné. Mám úplně kompletní data, mám dešifrovací klíč a nemůžu je přečíst v dešifrované podobě - taková velká firma a takový fail? To se v 21. století zdá neuvěřitelné. Kdyby to bastalil sousedovic kluk co ještě nevyšel ze základky, tak prosím, ale údajně největší SW firma světa?
Obsah souboru je tak znehodnocen a pokud to je poslední a jediná kopie uživatele, tak stav nepohody uživatele bude přímo úměrný důležitosti obsahu souboru.
Nedělejte ze mě hlupáka. Zapisování FS struktur (metadat) je něco jiného než hrabání se do vnitřku souboru uživatele (data), přestože ten soubor není otevřen pro zápis, ani není jakýkoli zápis do něj požadován.
Kdyby šlo jen o metadata, tak by se soubory jevily jako poškozené jen na W10, jinde by vše bylo OK (tzn. k poškození by "de facto" nedocházelo). Moje pointa byla, že onen poškozující zápis mohl být výsledkem opravných snah a že tyto snahy (ač v jiné podobě samozřejmě) mohou být přítomny i v dřívejších verzích ovladače. Můj experiment stejně neukazuje, zda-li ko zkopírování šifrovaného souboru je problém jenom ve vynulovaném EFS bitu, nebo zda se třeba nezkopírovala nějaká metadata (třeba nastavení EFS bitu na 1 zároveň značí přítomnost dalších directory entry k danému souboru, které jej nějak blíže popisují (a neviditelnost pro starší verze se řeší stejně jako u LFN).
No to je právě ten problém. Čtení souboru nemá co vyvolávat dílčí pokusy o opravy, obzvlášť, když to neopravuje, ale kazí - jo kdyby to opravdu opravilo, tzn. poznalo, že nejde o šifrovaný soubor a smazalo ty bity, tak to by byla jiná, ale i tak si nemyslím, že se má driver FS pokoušet opravovat dílčí chyby FS a už vůbec ne OBSAHU uživatelských dat během čtení - takové akce totiž mají být úkolem komplexní analýzy stavu FS nástroji pro to určenými, když je zajištěno, že se v danou chvíli do toho nikdo jiný nehrabe, jinak si koledujete přesně o to k čemu došlo a jiné průšvihy.