Ještě k těm chromebookům: potenciální uživatel by si měl vyzkoušet, jestli si místo desktopového Wordu vystačí s google workspace aplikacemi nebo webovým office 365 (příp. nějakou androidovou náhradou, ale ne od Microsoftu, O365 android aplikace pod chromebookem nejedou). To může, ale nemusí být překážkou.
V tomhle jsem se trochu spálil, když jsem chromebook pořídil jako sekundární lehký malý stroj na dovolenou na horskou chatu (kde jsem potřeboval být "on call"). Byl tam špatný internet. Potřeboval jsem se dostat na firemní office 365 a byla to bída a utrpení. I na rychlém připojení jsou ty jejich web aplikace přeplněné javascriptem (s každým loginem se dělá bambilion přesměrování a stahují se desítky mega assetů) a dávají tomu stroji, který na většinu stránek jinak v pohodě, hodně zabrat. Pomalý internet byla dýka do zad. O365 je strašný moloch. Zatímco google workspace běhá svižně a když internet na chvíli vypadne tak i offline (to mi bylo ale platné jako zmrzlému zimník) tak O365 timeoutoval, vlekl se jak had a bylo to na prohození chromebooku oknem (nakonec se mi povedlo přihlásit, udělat to nejnutnější a zapomenout). Paradoxně "pošéfování něčeho" v cloud konzoli, lehká úprava javascriptu (ve vscode.dev), to všechno chromebook zvládnul, ale dostat se na dokument v sharepointu a upravit ho byl hutný trénink trpělivosti. To není výtka vůči chromebooku, ale vůči Microsoftu, ale co naplat, člověk ty office někdy potřebuje.
Jinak jako prohlížeč webu, fotek, knížek a "netflixů" na doma je to skvělé. Po dvou letech provozu je systém svižný, aktualizace neotravují, nezpomalují etc. Výdrž furt hodně hodin i po 2 letech používání a to jsem ho koupil už repasovaný. Paráda, ale jako pracovní stroj bych to nechtěl, to je trest.
(Tazatel zmiňuje Word.