BSoD na NTB, když není připojený externí monitor

BSoD na NTB, když není připojený externí monitor
« kdy: 18. 05. 2023, 14:26:26 »
Setkala jsem se zajímavým úkazem - když k notebooku Dell Inspiron 15 3567 není připojen externí monitor, objevuje se často modrá obrazovka smrti. Nepodařilo se nám nic objevit v logu, v servise si s tím taky nevěděli rady, tak mě napadlo, jestli jste se s tím třeba někdo nesetkal nebo vás nenapadá, čím to může být... Testy CPU, RAM a GPU prošlo bez problémů. Monitor je připojen buď přes HDMI nebo redukcí HDMI - VGA. OS: Windows 10. HDD vyměněno za SSD.
« Poslední změna: 18. 05. 2023, 14:28:57 od Ctrl+P »

k0k0t

Re:BSoD na NTB, když není připojený externí monitor
« Odpověď #1 kdy: 18. 05. 2023, 14:50:31 »
Dela to s napajecim adapterem nebo bez?
Mozna jsem uplne mimo ale jelikoz je monitor zrejme uzemnen muze tam byt neco v neporadku se zdrojem.
V servisu jim to delalo taky?

« Odpověď #2 kdy: 18. 05. 2023, 15:05:45 »
Dělá to s napájecím adaptérem, jestli i bez si nejsem jistá. Není to můj ntb, takže to nemám tolik odpozorováno. Ze stejného důvodu nevím, jestli jim to v servisu dělalo taky, vím jen, že byl v servisu včetně napájecího adaptéru a že BSoD byla předtím i potom a oni na nic nepřišli. Ale díky za tip, vyzkoušíme, jestli to dělá i na baterce.

« Odpověď #3 kdy: 18. 05. 2023, 15:19:54 »
Muzete nekam uploadnout aspon minidump? C:\Windows\Minidump\nejnovejsisoubor.dmp

Mate posledni verzi BIOSu?

« Odpověď #4 kdy: 18. 05. 2023, 16:25:14 »
Snažila bych se určit přesný čas - ideálně periodicky ping na ten PC

za druhé - je to v okamžiku odpojení monitoru, nebo když je odpojen a teprv se zapne (pc)?
 a zásek je pri vytazeni kabelu nebo vypnuti monitorz nebo win+p→Displej notebooku

co jiný OS? je v biosu nějaká volba preffered monitor nebo startup monitor?

kolik má ntb grafáren a co když ji odinstaluješ/aktualizuješ driver?

Dělá to ihned nebo snějaký zpožděním . a dělá to v 100% případů?

co když monitor po pár sec. připojíě zas??

Existuje monitor který by taky způsosboval bsod?

co bios, je aktuální?

v jakém režimu je zobrazení ? Oba/Clone/Extend/Druhý? (volba druhý zní podivně když připojen není, ale je to validní nastavení windows a když připojen není, pouzije se interní)
« Poslední změna: 18. 05. 2023, 16:28:29 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #5 kdy: 18. 05. 2023, 17:24:33 »
BIOS a grafickou kartu (1 integrovaná) jsem aktualizovala jako první, protože to jsou obecné rady na internetu  :D Ale je to už nějakou dobu, ale pořád mi to vrtá hlavou.
Majiteli ntb to ani tolik nevadí, protože ho spíše využívá jako standardní desktop, tedy s externím monitorem (jako rozšířenou plochu). A nechce jiný systém než windows kvůli například účetní aplikaci, takže jiný OS jsem nezkoušela.
Dump (snad) dodám zítra.
Teď jsem si vzpomněla, že se to stává i bez napájení.
A vždy se to stane, když ntb jede po zapnutí několik desítek minut bez připojeného externího monitoru a i po nějakém čase po odpojení monitoru.
A prý když běží na pozadí video, tak ntb nespadne ani když není připojený externí monitor.
Vyzkoušeny 2 různé monitory - jeden nový Dell připojený HDMI - HDMI a starší monitor (značku z hlavy nevím) připojený VGA - HDMI, vyzkoušena i TV přes HDMI...
Shrnutí - když je připojený jakýkoliv z monitorů či TV ve 100% ntb nikdy nespadne do BSoD. Když není připojený monitor, ale na pozadí běží video, ntb nespadne do BSoD (a ani při MemTest86 počítač nespadl), v ostatních případech vždy BSoD (pozn. majitel ntb nehraje žádné hry a využívá kromě účetní aplikace a MS Office jen nějaké webové aplikace).
« Poslední změna: 18. 05. 2023, 17:28:39 od Ctrl+P »

« Odpověď #6 kdy: 18. 05. 2023, 17:46:30 »
Zkuste vypnout HW akceleraci v Office a Teams, pripadne ve vsech aplikacich ktere pouziva. Urcite je v Edge, Chrome, Firefoxu, Libreoffice.

« Odpověď #7 kdy: 18. 05. 2023, 18:52:00 »
k tomu projevu s videem mě napadá souvislost s funkcí PSR (panel self refresh),ale nevím o žádné možnosti, že by šla konfigurovat .

« Odpověď #8 kdy: 18. 05. 2023, 18:58:57 »
V Intel Graphics Command Center/Ovladaci centrum grafiky Intel.

k tomu projevu s videem mě napadá souvislost s funkcí PSR (panel self refresh),ale nevím o žádné možnosti, že by šla konfigurovat .
« Poslední změna: 18. 05. 2023, 19:02:25 od prevadecspojitostivole »