Ahoj,
dovolím si trochu delší, ale "bohaté" zkušenosti s "novými" disky od WD.
WD jako výrobci disků nevěřte, pravděpodobně prodává recyklované disky jako nové.
1. Smart test ani jeden není dostatečný, badblocks zatím odhalili veškeré problémy a pomohly s reklamací, jeden průchod nestačí.
2. Nové obyč disky 4TB jsou neuvěřitelný ... přesně před rokem nákup 6kusů, 4TB WD RED (dorazili různé data výroby, všechny vypadali jako nové) #1 vadné sektory nepřealokovatelné na pozici 4MB od začátku, reklamace ihned, #2 problémy po 1 měsíci, nešel přečíst jeden sektor (ext3 si s tím naštěstí poradila, žádná ztráta dat), reklamace, #3 a #4 divné chování, reklmace díky 2týdenímu badblocks, které způsobilo zvýšení nekterých hodnot ve smart a chybující veškeré smart testy (i short). V průběhu minulého roku nakoupen ten samý náhradní i jiného dodavatele, origiální neroztržený pytlík, ale plošný spoj opatlaný holou rukou, pravděpodobně recyklovaný, nepřihlásil se na sata, roztočil se, reklamace. Jeden z reklamovaných přišel jako nový ale také nefungoval, reklamace. Pak jsem to přestal počítat.
Suma sumárum: rozbalil jsem cca 12 disků z toho jich 6 aktuálně funguje a jeden mám jako náhradní, protože další nevypadá dobře, ostatní vráceny prodejci/výrobci.
3. 8 kusů nákup říjen 2014 Nový 1TB WD enterprise edition: 2 kusy nejdou zapnout, drží PC/řadič v resetu, reklamace. Z těchto 8mi kusů originálně zabalených zase 3 kusy opatlané plošné spoje (ty které fungovali), vrácené z reklamace také opatlané. Všechny nové prošly badblocks, reklamované zatím ne, leží na stole, čekají na test. Určené pro raid10, fileserver.
4. 3ks 3TB WD RED zatím 3měsíce OK - tyto disky projdou rebuildem raid1 každý den, každý den se jeden vymění a nechá se uležet přes noc. V provozu jsou tedy pouze dva, ale střídají se.
Reklamace trvala cca měsíc u každého, ale díky badblocks a výpisu smart zatím vždy bezproblému.
Nevím jak je na tom s kvalitou Seagate, ale skoro pochybuju, že to bude jinak. Osobně si myslím, že na trh posílají sračky od doby kdy byla továrna WD vyplavena a nestíhají vyrábět.
Mám ještě bohaté zkušenosti s 2,5" disky stáří 2-10 let, 160-750GB, smartu se věřit nedá, většina disků o svém stavu lže, nejčastěji v přealokovaných sektorech, toto se mi zatím nepotvrdilo u žádného 3,5". Badblocks často dokázal nepřealokovatelné sektory opravit, tím, že donutil disk k přealokování. 2,5" a 3,5" se kterými jsem měl tu čest se chovali velmi rozdílně.
SSD jsem nikdy badblocks netestoval a testovat nebudu. HDD budu již testovat vždy, přesto, že mi to zabere aktuálně 2 týdny (4TB, 100MB/s, 2x průchod badblocks: 8 dní)
Hodně štěstí v nákupu nových disků. Budeme to všichni potřebovat.
Pepa