Ahoj,
rád bych se poradil s někým zkušenějším o tom, co má smysl naučit se do budoucna a jakým technologiím se věnovat.
Momentálně pracuji jako "normální" programátor webů na LAMP platformě, občas se i dostanu k celkem zajímavým věcem, ale stejně mám poslední dobou pocit, že programování v PHP není nic, čemu bych se chtěl do budoucna dál věnovat. Souvisí to s hlavně tím, že snad všude, kde jsem měl co do činění s PHP, se preferovala kvantita nad kvalitou (slušně řečeno), ale to teď ponechme stranou, nechci generalizovat.
Každopádně poohlížím se po jiných platformách pro server-side vývoj webů, kterým bych se mohl věnovat, jmenovitě Node.js, Python a Java EE. Dokážete mi někdo říct, jak moc jsou uvedené věci (případně ještě něco jiného, o čem nevím) perspektivní? Jaké druhy projektů můžu u uvedených platforem očekávat a jak to vypadá z hlediska pracovního uplatnění v ČR a v zahraničí?
Zajímají mě hlavně takové věci, jako různá RESTful API, web services, middleware apod. Čím dál od front-endu a na čím nižší úrovni, tím líp - vemte to prosím v úvahu.
Něco málo o tom, na co se ptám, vím, ale jak říkám, rád si vyslechnu rady zkušenějších. Tak předem díky za odpovědi :-)
Martin