Co se dál naučit?

Martin

Co se dál naučit?
« kdy: 29. 11. 2013, 12:27:12 »
Ahoj,

rád bych se poradil s někým zkušenějším o tom, co má smysl naučit se do budoucna a jakým technologiím se věnovat.

Momentálně pracuji jako "normální" programátor webů na LAMP platformě, občas se i dostanu k celkem zajímavým věcem, ale stejně mám poslední dobou pocit, že programování v PHP není nic, čemu bych se chtěl do budoucna dál věnovat. Souvisí to s hlavně tím, že snad všude, kde jsem měl co do činění s PHP, se preferovala kvantita nad kvalitou (slušně řečeno), ale to teď ponechme stranou, nechci generalizovat.

Každopádně poohlížím se po jiných platformách pro server-side vývoj webů, kterým bych se mohl věnovat, jmenovitě Node.js, Python a Java EE. Dokážete mi někdo říct, jak moc jsou uvedené věci (případně ještě něco jiného, o čem nevím) perspektivní? Jaké druhy projektů můžu u uvedených platforem očekávat a jak to vypadá z hlediska pracovního uplatnění v ČR a v zahraničí?

Zajímají mě hlavně takové věci, jako různá RESTful API, web services, middleware apod. Čím dál od front-endu a na čím nižší úrovni, tím líp - vemte to prosím v úvahu.

Něco málo o tom, na co se ptám, vím, ale jak říkám, rád si vyslechnu rady zkušenějších. Tak předem díky za odpovědi :-)

Martin

Zdenek Henek

Re:Co se dál naučit?
« Odpověď #1 kdy: 29. 11. 2013, 12:51:57 »
Myslim ze hlavni je vybrat si domenu ve ktere se budes chtit pohybovat a programovaci jazyk se uz vybere skoro sam :).

Domenou myslim napriklad aplikace pro ucentnictvi, geograficke informacni systemy, bankovni aplikace, telekomunikace ....... Vyber si domenu, ktera te bavi podivej se do inzeratu, co za jazyky se pozaduje a hlavne nezapomen na anglictinu.

Kolemjdoucí

« Odpověď #2 kdy: 29. 11. 2013, 13:21:04 »
Posun směrem kupředu je C#/Java a hlavně související frameworky, uplatnění C#/Java je solidní.
S Pythonem zůstaneš tam kde jsi byl, s Node.JS ani to ne.
Taktéž se musíš naučit nějakou opravdickou databázi, MySQL rozhodně nestačí.

« Odpověď #3 kdy: 29. 11. 2013, 13:44:41 »
Splácat webovou bitcoinovou burzu ...

(no offence)

« Odpověď #4 kdy: 29. 11. 2013, 14:19:57 »

(no offence)

když já v tom, hawrane, cítím takový to p..o ;-)

Martin

« Odpověď #5 kdy: 29. 11. 2013, 14:23:08 »
Prosím, bitcoiny do toho netahejte :)

« Odpověď #6 kdy: 29. 11. 2013, 14:26:35 »
když ono "TO" vlákno je tak dlouhý (18 stran do teď. omg), že přetíká už i jinam :-D

« Odpověď #7 kdy: 29. 11. 2013, 14:59:58 »

(no offence)

když já v tom, hawrane, cítím takový to p..o ;-)
;D
Nene, tady to přeci nebylo vůbec třeba ...

morg

« Odpověď #8 kdy: 29. 11. 2013, 19:02:05 »
Souvisí to s hlavně tím, že snad všude, kde jsem měl co do činění s PHP, se preferovala kvantita nad kvalitou (slušně řečeno),

Vítej do ČR :D Tohle je úplně normální. Chceme být levnou montovnou pro kvalitní země, tak musíme dělat věci špatné, ale hlavně levně. Naše školství je pěknou ukázkou a vše ostatní se od toho odvíjí. Mirek tu včera posílal pěkný link. Takže je to úplně jedno, protože se tu platěj jen běžné lopaty, kterých je všude plno a dají se dobře nahradit.

Martin

« Odpověď #9 kdy: 29. 11. 2013, 23:30:07 »
morg: Přesně proto jsem se ptal i na možnost uplatnění v zahraničí :)

« Odpověď #10 kdy: 30. 11. 2013, 00:32:49 »
S uplatněním neporadím, do toho nevidím, ale kdyby sis chtěl něco zkusit (zatím?) čistě pro radost a rozšíření obzorů, můžu vřele doporučit věci kolem Erlangu. Oproti PHP to pro tebe bude skok do novýho vesmíru a mohlo by tě to dost mentálně nakopnout, jakmile pochytíš princip. A něco z těch principů ti třeba pomůže zlepšit se i v tom PHPku.

Jednak Erlang sám - super tutoriál je imho http://learnyousomeerlang.com/content
plus dobré webové frameworky jsou Cowboy (http://ninenines.eu/), http://www.chicagoboss.org/ a http://zotonic.com/ -- v tomhle pořadí od nejvíc low-level k nejvíc jadernoelektrárnovitýmu. Největšímu počtu lidí asi bude vyhovovat Chicagoboss právě protože je uprostřed.

Ještě zajímavější může být novější jazyk Elixir, který je s Erlangem plně kompatibilní (běží nad stejným VM -> bez jakékoli režie se dá volat navzájem), vychytává ty největší opruzy Erlangu a doplňuje suprové featury (třeba makra ve stylu Lispu):
http://elixir-lang.org/ http://www.youtube.com/watch?v=41PvAPSX0wg

No a pro Elixir je hezkej framework Dynamo (https://github.com/elixir-lang/dynamo). Je v betě a má zepár bugů, ale funkční je* a pro představu, co se s Elixirem dá dělat, je super.
* osobně ho i používám na jednu malou věc, chybky se dají opravit nebo obejít a pak to šlape dobře. Myslím, že to dostanou dost rychle do plně použitelnýho stadia, protože návrh je udělanej imho dobře a chybky jsou spíš kosmetický/implementační.

Kdyby ses náhodou rozhodl tomu dát šanci, tak sem určitě pak napiš, jak to dopadlo, zkušenosti webaře zvyklýho na klasiku by imho mohlo hodně lidí zajímat.

Mirek tu včera posílal pěkný link.
Myslíš ten článek Filipa Hráčka? Jo, ten podle mě výborně vystihuje podstatu, akorát nevím, kolik lidí to je ochotno/schopno zkousnout...

« Odpověď #11 kdy: 30. 11. 2013, 00:40:26 »
Jenom ještě jednu malou poznámku, aby nedošlo k mýlce: Erlang není žádná nepoužitelná akademická hračička. Dokonce můžu dát k dobru historku, že se mi jednou ozval nějaký člověk, že někde (tady?) četl, že jsem o Erlangu něco psal a že dávají dohromady tým na projekt kolem RabbitMQ. Velká mezinárodní firma, zajímavý projekt, osobní kontaktáž od týmlídra, žádná přiblblá personální agenvyčůratůra.

Takže Erlang nepodceňovat, přátelé! :))

morg

« Odpověď #12 kdy: 30. 11. 2013, 00:45:11 »

Mirek tu včera posílal pěkný link.
Myslíš ten článek Filipa Hráčka? Jo, ten podle mě výborně vystihuje podstatu, akorát nevím, kolik lidí to je ochotno/schopno zkousnout...

Přesně ten. Nepřišlo mi to sice úplně přesné, ale jako takový malý úvod do problematiky ideální. Jak ale píšeš, bohužel to nikoho nezajímá. Já se s tím setkávám už řadu let a hlavně je pro mě těžké najít zajímavé projekty, protože všude chtějí takové ty běžné "bastliče". Nic moc neřešit, hlavně dělat a klidně přesčasy, ale peněz moc ne. Takže nejen, že by člověk dělal nezajímavou práci, ale zároveň by měl jako lepší pokladní.

« Odpověď #13 kdy: 30. 11. 2013, 01:37:26 »
Erlang není žádná nepoužitelná akademická hračička
Ano, v Erlangu je napsan jeden z nejpouzivanejsich Jabber serveru ejabberd.
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

« Odpověď #14 kdy: 30. 11. 2013, 01:49:46 »
Ano, v Erlangu je napsan jeden z nejpouzivanejsich Jabber serveru ejabberd.
Nejen. Taky ten zmineny RabbitMQ, nějaké ty NoSQL databáze, spousta různých firemních aplikací, údajně snad i Facebook to používá jako backend pro ten svůj slavnej chat...

Spíš mi ale šlo o to, že i u nás se tím dá úplně reálně vydělat. Akorát samozřejmě nejsou tisíce inzerátu na jobových serverech... A o to víc peněz v tom je ;) No zkuste si třeba najít člověka, kterej vám napíše do ejabberd custom plugin :)