Ahoj,
na úvod bych se představil, jsem 21 letý ostravak, zajímající se o moderní technologie, IT jako takové.
Mám k vám takový menší dotaz. Chci se trošku seberealizovat a posunout se profesně trošku více. Vystudoval jsme Informační technologie a poté jsem nastoupil na VŠB, kterou jsem po prvním semestru ukončil a rozhodl se, začít budovat profesní kariéru.
Cca po pěti dnech po ukončení VŠ jsem si našel práci jako IT hardware technik v jedné nejmenované firmě. Mou náplní práce je oprava notebooků, stolních PC na té nejnižší úrovni (na úrovni chipů), jedná se zajímavou a celkem i dobře placenou práci, ale není to obor, kterému bych se chtěl do budoucna věnovat dále. Moje vysněná práce je Unix a Windows Administrator a myslím si, že po odpracovaném roce jako IT technik je čas se posunout trošku dále. Mým plánem je doklepat ještě jeden rok, ať se můžu pochlubit dvouletou praxi (což si myslím, že je na první práci ideální).
Co umím?
základní administrace Linuxu (konkrétně CentOS, Ubuntu a Fedora)
jsem schopen poskytovat support koncovým uživatelům (jak Windows tak Linux)
jsem schopen nainstalovat a nakonfigurovat většinu nejdůležitějších služeb na Linuxu (dns server - BIND, dhcp server, mail server - POSTFIX, sdílení v rámci Windows - SAMBA, sdílení v rámci Linuxu - NFS, web server - APACHE, MySQL, PHP, PXE server, FTP server atd ...)
jsem schopen nainstalovat a nakonfigurovat Windows serve služby (Active directory, DNS, DHCP, domény)
jsem schopen konfigurovat CISCO devices
TCP/IP protokol a další pokročilejší síťově služby
jsem schopen nakódovat WWW stránky (statický web s použítím HTML a CSS)
znalost Microsoft Office na pokročilé úrovni (Word, Excel, PowerPoint, Acces)
mám základní znalost programování C/C++
umím naprogramovat základní scripty v Pythonu
umím anglicky - B2 slovem i písmem
umím rusky - základní porozumění slovem i písmem
no a nyní přejdeme k mé otázce, jak se dále realizovat a zdokonalit? mám se vydat směrem vzdělávacích kurzů? všechny tyto věci jsem schopen si doma zprovoznit, ale mám obavu, že v praxi bych asi pohořel
Dále bych se chtěl zeptat, jednou mě tak napadlo, jestli by firmy neměly zájem o zaměnstnance, který by pro ně byl ochoten pracovat zdarma, na oplátku by pro mě byly velmi cenné zkušenosti z praxe, jednalo by se třeba jen o pár desítek hodin do měsíce. Případně, jestli nevíte o nějaké firmě v Ostravě, ve které by o tohle měli zájem.