...
Ale dnes to, co píšete platí jen do určité míry.
Ano a je to logicke. CIm viacej zdrojov na ucenie, tym je to lepsie. Pouzivam AI na dvoch projektoch. jedne kde je tych zdrojov vela a kde zase malo.
Kde je tych zdrojov vela, tak pomaha velmi a chybuje cim dalej, tym menej.
kd eje tych zdrojov malo, tak tam sa musim pytat inac a v podstate AI pouzivam ako rychlejsiu dokumentaciu.
Jestli k tomu dojde naprosto nelze předpovědět. Před sto lety si určitě také kdekdo myslel, že za sto let z Prahy v Brně budeme vlakem za třičtvrtě hodiny. Jenže i po sto letech rychlíky jezdí ve velké části hlavních směrů velmi podobně rychle, jako tehdy. I když ne ve všech, samozřejmě. Rychlost vývoje v minulosti nijak přímo neimplikuje rychlost vývoje v budoucnosti.
A to tedy nemluvím o tom, že pak nastoupí nová generace programátorů protože z té starší velká část opravdu neprogramuje pro to, aby se jen vybavovala s AI promptem. Nejen já bych podobnou práci dělat fakt nechtěl; proto jsem do IT opravdu nešel. Ale to je spíš organizační věc.
Dal si zly priklad.
To, ze do Brna necestujes 3/4 hodiny nieje problem vyvoja technologii ale problem Ceska. Technologie na to su a ludia z pred 100 rokov by otvarali oci pri modernych zelezniciach(ale nie v CR).
Ano, nastupi nova generacia programatorov. To je prirodzene.
Mam uz svoj vek a videl som pokrok v roznych odvetviach. Vsade je to podobne. Ty starsi doziju a pride nova generacia spolu s novymi
technologiami.
A toto môže byť práve ten problém. Keď sa človek prehrabáva rôznymi zdrojmi, tak sám musí rozmýšľať, či a prečo sa to-ktoré riešenie (alebo jeho koncept) hodí na jeho vlastný problém, a aké sú dôsledky, výhody a nevýhody.
Pokiaľ mu AI naservíruje už hotové riešenie, hotový sumár informácií, zvádza to použiť ho ako zlaté kladivo, bez toho, aby si tieto otázky kládol a zodpovedával. Ako junior v tom hotovom riešení tieto otázky vlastne ani nevidí, lebo podobné problémy nemá zažité. A síce sa nasávaním informácií tiež učí, ale menej než tou staršou, tŕnistejšou cestou.
Napadá ma príslovie "Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne všetko to, čo sa naučil v škole." (môj obľúbený výraz na to je "inžiniersky prístup", u jedného kolegu, čo mal len elektro priemyslovku, bolo dosť vidieť, že mu to chýba). Analogicky seniorita je pre mňa to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo presne ako robil, ale pri novom probléme ho hneď napadnú asociácie na iné, už vyriešené problémy, a hneď k tomu kopec myšlienok a otázok, ktorých zodpovedaním sa gordický uzol problému postupne rozpletá...
Si idealista.
Kolko juniorov to robi? To ci si junior kladie otazky nezavisi od toho ci pouziva alebo nepouziva AI. Zavisi to od toho ake ma nadanie na to programovanie/aky ma k tomu vztah. Tak to bolo aj pred AI.
Skusal si pozivat AI ako junior? Toto, co popisujes ti AI vie dat, len musis chciet. Samzorjeme ak sa jedna o bezny jazyk, kde je dost zdrojov.
Ako som pisal, tak dnesna AI je potom na urovni mediora s velmi dobrymi teoretickymi znalostami.
K tomu prisloviu. V skratke sa tomu hovori nadanie. ZNovu to nema nic spolocne s AI.
Nadanemu AI len pomoze.