Stát se programátorem po čtyřicítce

Re:Stát se programátorem po čtyřicítce
« Odpověď #15 kdy: 01. 05. 2021, 12:47:28 »
err, zkusim si tipnout. 50%??

Jsem zrejme minul to hlavni tema tohohle vlakna, jak byt vysoce nadprumerny programator?
Pokud nekdo dela pro "evil corporation", nejaky nesmyslny proprietarni program presouvajici v poledne asset record a A do B a v noci obracene, musi v tom jeste ke vsemu se seberealizovat? A pokud v tom nebudu skvely, tak to nebudue delat?

Tohle hodně lidí neřeší, jen chtějí dobře placený flek.
V takovém případě se nedá dělat ani zedník. Člověk, který k té práci nemá vztah bude vždycky v nejlepším průměrný.
Bohužel takových je hodně, v mnoha profesích.

Pixe

« Odpověď #16 kdy: 01. 05. 2021, 12:53:04 »
To si robis srandu? Ja tieto znalosti mam a stale mam dojem, ze som uplna nula a citim sa trapne, ked na nieco zabudnem resp. neviem nejaky koncept vysvetlit. Ale nevediet ako funguje HTTP a robit weby je aj na mna prilis :) preco vobec niekto takeho cloveka zamestna? Nedava to zmysel.

Lidi je málo, pro nějakou firmu z horní dolní, kde je IT jenom od toho, aby jim to v kanceláři nespadlo na hlavu, je to dostatečné. Koneckonců, pokud si člověk ve vyšším věku bude dělat třeba rekvalifikační kurz, myslíš že se s nějakými hlubokými znalostmi ztrácet čas? Vůbec. Naučí nutné minimum, aby člověk prošel pohovorem

« Odpověď #17 kdy: 01. 05. 2021, 12:53:32 »
I tak by se musel naučit:
- SQL
- principy normalizace/deduplikace/optimalizace (jak se tomu souhrně nadává?)
- procedůry
- git/správu zdrojáků
- programovací jazyk
- testovat svůj kód
- návrhové vzory (to z jedné knížky nedá)
- pochopit princip spousty technologií
- naučit se mrtě knihoven
pffff a další blbiny...
Pochopit spoustu technologií - ukažte mi programátora (obrazně, pár nízkých jednotek jich znám) který dnes chápe alespoň základy technologií nad kterými dělá. Že existuje nějaká síť? Ti lepší maximálně tuší něco o default gateway. Že ta jejich Java nějak spravuje paměť a pod tím je nějaký systém? Dokonce ani to, že existují nějakě HTTP headery není pro spoustu i úspěšných (komerčně) webařů až tak samozřejmá znalost. :-(
SQL - od toho je přece oddělí framework, ne? A datový model přece dělá architekt, nééé? (navíc opět, základy SQL pochopí kdokoli alespoň trochu inteligentní a k lepšímu pochopení se už pak dostane praxí, optimálně prokládanou školeními)
To si robis srandu? Ja tieto znalosti mam a stale mam dojem, ze som uplna nula a citim sa trapne, ked na nieco zabudnem resp. neviem nejaky koncept vysvetlit. Ale nevediet ako funguje HTTP a robit weby je aj na mna prilis :) preco vobec niekto takeho cloveka zamestna? Nedava to zmysel.

S vyjimkou tezkych junioru o tehle vecech vedel kazdy programator, se kterym jsem se (pracovne) potkal. Samozrejme ne kazdy do vsech detailu, ale dost na to, aby si dohledal detaily.
Ostatne vetsinu z toho by si mel odnest rovnou z VS (ne nutne s praktickou zkusenosti, ale potkat a pochopit by to mel)

jouda2

« Odpověď #18 kdy: 01. 05. 2021, 13:00:46 »
short answer: korporát. (případně u těch webařů, lidi co sice odborně moc znalostí nepobrali, ale jsou schopní vykecat zákazníkovi díru do hlavy, takže jim za ten triviální web v děravé verzi WordPressu zaplatí)
Ostatně ve spoustě firem není nejdůležitější znalostí nováčka PhD z CS, nýbrž znát jména těch kolegů, kteří něčemu opravdu rozumí a za kterými v případě nesnází má vůbec smysl chodit.

Bohužel výsledek věčného "katování kostů".

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 01. 05. 2021, 13:34:12 »

Jsem zrejme minul to hlavni tema tohohle vlakna, jak byt vysoce nadprumerny programator?
Pokud nekdo dela pro "evil corporation", nejaky nesmyslny proprietarni program presouvajici v poledne asset record a A do B a v noci obracene, musi v tom jeste ke vsemu se seberealizovat? A pokud v tom nebudu skvely, tak to nebudue delat?

V takovém případě se nedá dělat ani zedník. Člověk, který k té práci nemá vztah bude vždycky v nejlepším průměrný.
Jde o přístup, když k práci někdo přistupuje lemplovsky stylem “dělám to z donucení”, jakým asi bude přínosem pro zaměstnavatele?

« Odpověď #20 kdy: 01. 05. 2021, 13:49:00 »
Ja to nehodnoti, ja rikam, co je normalni.

A nejde o to " delam to z donuceni", jde o "je to proste jen prace".

Pro minuleho zakaznika jsem delal interview, evidentne inteligetni prijemnej kluk, zivotapisne 8 let zkusenosti. Ume to dobrel diskutovat, ocividne bude oblibenej vsude. Ale vzdy tam naznely divny formulace a KDYKOLI jsem polozil otazku jen trochu do hloubky,  narazil jsem.
Neznal pozadi (a tedy ani presne) chovani toho nastroje, dokonce ani nazev tuctove knihovny.

Jak byl inteligentni (a sebevedomej), tak mi na nejaky komentare rekl "ale to by prece znamenalo, ze...", nacemz ja uz jsem jen mohl rict "ano, presne to je vysledek, takhle se to chova".

Co jsem poznal (prumerne!) developery, tak byl nekde mezi 2-3 rokem zkusenosti . V podstate mel horsi znalosti nez interni offshore team, coz byly indove 4-5 let zkusenosti.

Jak to nebyl Ind, umel se vyjadrovat, byl na spravne strane oceanu, tak ho firma poziciovala jako "lead developera" .

Jde o přístup, když k práci někdo přistupuje lemplovsky stylem “dělám to z donucení”, jakým asi bude přínosem pro zaměstnavatele?

« Odpověď #21 kdy: 01. 05. 2021, 13:49:29 »
jo, to je ta otazka - kdo je programator

ja uz jsem davno v duchodu a za cely zivot jsem zazil jedineho opravdoveho programatora - (v rijnu to bude 10 let co zemrel) - je mu venovana ta znama pisnicka:

Write in C ...https://www.youtube.com/watch?v=wJ81MZUlrDo

V te pisnicce je take zodpovezeno, zda jsou jsou skutecne potreba vsechny ty skills, o kterych tady nekteri hovori. (napr SQL :-) )

nehalem

« Odpověď #22 kdy: 01. 05. 2021, 14:02:35 »
jo, to je ta otazka - kdo je programator

ja uz jsem davno v duchodu a za cely zivot jsem zazil jedineho opravdoveho programatora - (v rijnu to bude 10 let co zemrel) - je mu venovana ta znama pisnicka:

Write in C ...https://www.youtube.com/watch?v=wJ81MZUlrDo

V te pisnicce je take zodpovezeno, zda jsou jsou skutecne potreba vsechny ty skills, o kterych tady nekteri hovori. (napr SQL :-) )
V tom case zomrel aj Steve Jobs ktory mal(ma) pochybny kult osobnosti a mna vyslovene stvalo, ze pan Ritchie ktory toho realne urobil viac, ale nemal ten kult nebol vobec zaujimavy pre media pricom ja si ho ovela viac a hlboko vazim ako toho sarlatana ktory dosiahol k dokonalosti sikanu podriadenych a ich napady a uspechy potom prezentoval za svoje a z produktov urobil obsesie a zo znacky sektu.

« Odpověď #23 kdy: 01. 05. 2021, 14:03:25 »
To ma byt nejaky guerilla marketing na cooljobs nebo se OP pouze nudi?

V nejake forme to uz shrnul "J ouda". To, co popisujes jsou obecne znalosti, ktere se v zakladni variante uci na bakalari, neni duvod, aby se to nenaucil i clovek po 40.

Citace
I tak by se musel naučit:
- SQL
- principy normalizace/deduplikace/optimalizace (jak se tomu souhrně nadává?)
- procedůry
- git/správu zdrojáků
- programovací jazyk
- testovat svůj kód
- návrhové vzory (to z jedné knížky nedá)
- pochopit princip spousty technologií
- naučit se mrtě knihoven
pffff a další blbiny...

SQL se da naucit za pul dne, opravdu to neni zadna veda.

"- principy normalizace/deduplikace/optimalizace", nevim k cemu se to ma vztahovat, ale jestli k databazim, tak se to da naucit taky za pul dne (a stejne to malokdo poradne pouziva, protoze ORM)

Snad jedina relevantni polozka tam jsou "procedudury" a programovaci jazyk. Bez toho se opravdu jako programator tezko uzivis. Naucit se Python, PHP nebo Javu opravdu neni zadna  raketova veda. Horsi je ziskat algoritmicke mysleni, ale to je znacne individualni zalezitost.

Git a sprava zdrojaku, testovani zdrojakou jsou na tom seznamu snad jen pro pocit vlastni dulezitosti autora puvodniho prispevku, ale opet to neni neco, co by se clovek nemohl naucit za par hodin, ci dnu.

Navrhove vzory jsou v tomto kontextu absolutne precenovane. Pokud je clovek zacatecnik, tak jsou mu k nicemu, protoze nezna kontext, jak je pouzit, pokud je clovek zkuseny programator, pouziva je plus minus automaticky.

Nejvetsi perla je pak "naucit se mrte knihoven". Proc, proboha proc? Knihovny a frameworky se meni kazdych par let (nebo tydnu ve svete JS), to je vec, kterou ma cenu se ucit az za pochodu, jinak je to promrhany cas.

Programovani na profesionalni urovni jsem se zacal venovat pred 25 lety. Za tu dobu se vsechno nekolikrat tak zmenilo, ze jsem musel v podstate nekolikrat udelat kompletni restart svych znalosti. Neni duvod, proc by nekdo nemohl zacit od cisteho stolu i ve vetsim veku.

Jinak ty nabidky prace nejsou zadny velky zazrak, maximalne tak pro nejakeho mlamoje. Vytvaret tabulky a k nim formulare pro nejakou banku nebo jiny korporat muze cloveka naplnovat par let a muze se uspokojova  vysi sveho platu. Ale casem nevyhnutelne zjisti, jaka je to nuda a sed. A kdyz si po tech par letech uvedomi, ze to nema cenu, zjisti, ze cely IT svet je zase uplne jinde a jeho Java Enterprise znalosti jsou mu k nicemu a musi zacit od nuly.

nehalem

« Odpověď #24 kdy: 01. 05. 2021, 14:04:18 »
Musi to byt strasne robit v IT, progamovat ci adminovat a nemat k tomu ani najmensi vztah. To nestoji za to, ani za tie prachy, aby clovek kazdy den pri praci myslel len na to, ze to neznasa a robi to len pre tie prachy a takto premarnit cely zivot. Ja by som teda urcite nezvladol, nejaky maly plamienok lasky k oboru tam musi byt, inac to nema zmysel.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 01. 05. 2021, 14:34:41 »
obecne znalosti, ktere se v zakladni variante uci na bakalari, neni duvod, aby se to nenaucil i clovek po 40
Ovšem jak se to naučí, aniž by studoval BSc?

PanVP

« Odpověď #26 kdy: 01. 05. 2021, 14:35:48 »
Ja tieto znalosti mam

S vyjimkou tezkych junioru o tehle vecech vedel kazdy programator

Jak by se to mohl bezbolestně naučit?
Máte tipy na knížky, které ho do toho uvedou? Něco uceleného?
Já to posbíral tak nějak cestou, spíš z článků...mnoha článků.

Nějakou dobrou knížku by si možná přečetl i někdo další.
...ne že by mně osobně mělo uškodit si znovu zopakovat základy...

PS: Skriptování ho paradoxně baví. Ale jedna věc jsou malé projektíky a jiná velké projekty.
Osobně považuji za nejobtížnější naučit se číst kód po ostatních.

yoyoA

« Odpověď #27 kdy: 01. 05. 2021, 15:31:37 »
Může editovat open source projekty. Tam se i naučí číst po ostatních, i orientaci v rozsáhlém projektu, i ten git...
Tutoriálů je všude mraky...

Ja tieto znalosti mam

Nějakou dobrou knížku by si možná přečetl i někdo další.
...ne že by mně osobně mělo uškodit si znovu zopakovat základy...

PS: Skriptování ho paradoxně baví. Ale jedna věc jsou malé projektíky a jiná velké projekty.
Osobně považuji za nejobtížnější naučit se číst kód po ostatních.

« Odpověď #28 kdy: 01. 05. 2021, 16:06:37 »
Ja tieto znalosti mam

Vysoka skola je prekvapive pomerne snadny zpusob, jak velky kus dostat pohromade. Kazdopadne urcite to nejde "bezbolestne".

Pixe

« Odpověď #29 kdy: 01. 05. 2021, 16:07:01 »
Ovšem jak se to naučí, aniž by studoval BSc?

Vystuduje ho. Bez práce nejsou koláče. Bez studia nejsou znalosti. Bavíme se o hard skills, samo od sebe se to do té hlavy nedostane.

Možností je mnoho
a) přihlásit se na toho bakaláře - kombinovaně
b) přečíst si studijní plán, v sylabu předmětů je uvedená literatura, tu dostat do hlavy, namátkově https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2021/INMBKPJA (to samé ČVUT, VUT, UHK, UPCE, UJEP, VŠE,...)
c) MIT OpenCourseWare, Coursera, atd. - ideálně něco, kde k tomu za mrský peníz dostaneš papír, který si dáš do životopisu/na LinkedIn
d) rekvalifikační kurzy,...,...

Především ale musíš sám vnitřně chtít se sebou něco dělat.