Jak zálohovat laptop/desktop?

Jak zálohovat laptop/desktop?
« kdy: 04. 08. 2010, 15:49:18 »
Začínám mít strach, že přijdu o své výtvory, které uchovávám povětšinou na disku notebooku, který nosím s sebou. Rozhodl jsem se, že zařídím nějaký systém zálohování a tak bych se rád zeptal těch, co už něco takového mají:
  • Jak často zálohujete notebook?
  • Kam ho zálohujete?
  • Čím ho zálohujete?
  • Spouštíte zálohu automaticky? Pokud ano, jak řešíte absenci zálohovacího disku, nebo síťového připojení?
  • Které typy souborů zálohujete, které vynecháváte?
  • Jaký objem má vaše kompletní záloha a jakou uchováváte historii?

Já bych nejradši zálohoval přes síť, zalíbil se mi rdiff-backup. Ale rád bych znal další možnosti. Předem díky za reakce.

Jenda

Re: Jak zálohovat laptop/desktop?
« Odpověď #1 kdy: 04. 08. 2010, 17:24:43 »
Ahoj,
  • Používám jenom notebook (doma si připojuji obrazovku, klávesnici a myš), takže tam mám všechna data [zašifrovaná, takže se mě nesnažte kvůli datům okrást]. Zálohuji každý týden či 14 dní, případně po nějaké důležitější práci, která neměla webový charakter (ta by byla commitnutá na webserveru)
  • Externí 250GB USB disk (dá se pořídit kolem 1200 Kč) a vybrané adresáře na dědův počítač :-)
  • rsyncem do encfs (v případě toho zálohování přes síť na jiný počítač si připojím sshfs, do toho encfs a do toho rsyncuju - není to nejrychlejší, ale když to můžu nechat na pozadí…), musel jsem si ho ale patchnout
  • Ne, připojím, spustím skript, odpojím.
  • Na externí disk úplně všechno, na dědův počítač vynechávám vyloženě postradatelné (a největší) soubory - image distribucí, testovací stroj ve VirtualBoxu atd.
  • ~50 GB (a pozvolna roste), historii žádnou. Ještě jsem se vracet nepotřeboval, občas něco omylem smáznu, ale to si většinou uvědomím do pár minut.
Už delší dobu mě trápí, že bych o data přišel při vykradení či vyhoření bytu (notebook netahám úplně všude, externí disk je ve vedlejším pokoji a děda o dvě patra výš). Asi konečně nějak smysluplně využiju prostor na své VPS :-).

« Odpověď #2 kdy: 04. 08. 2010, 17:31:51 »
1) okamžitě
2) na web a ostatní stroje kde mám Dropbox
3) Dropbox - na texty, grafiku a menší programování mi stačí. Automatické, primitivně geniální a mám své výtvory v aktuálních verzích dostupné i na ostatních pracovních strojích. Za zmínku stojí i výrazně menší riziko ztráty dat - čím více strojů, tím více kopií a tedy i klidnější spánek.
4) při každé změně, pokud jsem bez připojení, záloha se provede hned při dostupném připojení k internetu.
5) nezálohuji videa a fotografie. Zálohuji texty, grafiku (vektor i rastr), skripty a ostatní kB data.
6) vejdu se do 2GB, historii uchovává Dropbox na webu myslím 30 dní v neplacené verzi. Na desktopu mám ostrá data, pokud něco pohnojím, hrabu se ve verzích na webu.

« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2010, 09:23:04 »
1. každou hodinu
2. externí usb disk
3. Time Machine
4. neřeším, Time Machine se spustí samo při připojení disku
5. všechno kromě nedůležitých obsáhlých dat (filmy apod.)
6a. objem je podle toho, kolik se změnilo od poslední zálohy, to je různé
6b. Time Machine samo zachovává tolik, kolik se na disk vejde

Jindřich

« Odpověď #4 kdy: 05. 08. 2010, 10:21:46 »
1. Cca ednou za měsíc. Viz ale další body.
2. Na externí disk a na počítač mých rodičů, který se nachází v jiném městě (vybrané adresáře). "Aktivní a aktuální projekty" (dokumenty, rozpracované věci atd.) o velikosti několika desítek MB uchovávám v Dropboxu.
3. cp, Dropbox.
4. Ne.
5. Bod č. 2 se týká hlavně obrázků (fotografie + skeny).
6. Do 50 GB. U obrázků historie není potřeba (uchovávám ale odděleně zálohované obsahy paměťové karty z foťáku x výběry fotografií řazené podle let a měsíců či témat, které můžou být dodatečně upravené). Velikost dat v Dropboxu viz bod č. 2.