Myslim, ze Frantisek Rysanek kouka spravnym smerem a dovolim si doplnit par svych poznatku, ktere jsou sice z Wokenniho sveta a z notebooku, kde jsem se snazil srazit idle spotrebu na minimum na cestach...
Kuprikladu, samotny fakt, ze na Woknech je aktivni Hyper-V (a to i bez jakehokoliv guesta), znemozni prociku (Package states) spadnout nize, nez C3.
Integrovana grafika v CPU totez, jakmile je pripojena externi obrazovka, C3 je nejnizsi dostupne minimum.
Mozna na Linuxu existuje ekvivalent sikovneho wokenniho powercfg /energy
Znama je mi toliko existence nastroje powertop, ktery ukaze vyuziti a events/s a muze tak cloveka trosku nasmerovat... plus nabizi nejake tweaky, jejichz prinos vsak v me stavajici konfiguraci nebyl meritelny.
Mne bezi na Ubuntu pod qemu pfSense (sitovky do nej protlaceny pres PCI passthrough vcetne Wi-Fi, jejiz nic-moc ovladac ve FreeBSD dokaze vyzrat skoro cele jedno jadro prociku pri zatezi, fujtajbl) a vysledky mam zhruba podobne. Ackoliv je zatez na procik velmi nizka a pres sit zrovna nic moc netece, Package pada nejnize na C2, jadra si vsak spadnou klidne na C7.
Pricemz co se tyka spotreby prociku, tak ty package states jsou velmi dulezite, nakolik by se podle nich mela umet treba vypnout cast cache...
(Pro srovnani, i5-6400/8 GB, RAID radic, 4x 5900rpm disk, 4x Gbit LAN, starym 450 W zdrojem a spoustou USB bizuterie mi zerou podle UPS neco mezi 60 a 80 watty, podle toho, jestli se disky zrovna toci. A marne se snazim vymyslet, jak diskum zaridit nejakej smysluplnej power-saving - je to spis zalohoviste, nez "zivej NAS", ale automaticky vypinani disku mi je kazdou chvilku zapne, kdyz si nekdo jenom vyjede SMB shary, a ani nemusi nic otevirat... )
Kdyz si dam sve zkusenosti takhle dohromady, prijde mi, ze jakmile clovek virtualizuje, nedejboze jeste s PCI passthrough jako v mem pripade, je snaha o snizeni spotreby na minimum... no, nechci rict, ze uplne marna, ale k tem nejstavnatejsim Package C-States se clovek nedostane.
Cili zbyvaji jen moznosti osekani vykonu, snizeni napeti prociku a takove hrube veci, ktere se vsak na spotrebe projevi spise v zatezi, v idle je prinos toliko homeopaticky :-)