Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac

Re:Rozdílné barvy na monitorech Dell a Mac
« Odpověď #15 kdy: 30. 09. 2025, 12:46:52 »
Na těch Dellech to má ten prostý důvod, že to je režim pro oči nejmíň unavující. A jelikož nedělám nic, kde bych přesné barvy potřeboval, je pro mě klíčové právě to, aby mi to nevypalovalo díru do hlavy. Osobně bych za ideál považoval e-ink, ale 80 tisíc za 2x 24" fakt nedám.
Ve skutečnosti pro tebe je principiálně relevantní metrika hlavně to, že to na kalibrovaném displeji vypadá tak, jak to vypadat má a jak to zákazník chce, protože TO a nic jiného ti zaplatí. Právě proto to pro tebe smysl má. Pro mě ne, já to nepotřebuju, a naopak mi to spíš vadí. Říkej mi kvůli tomu klidně "hlupáku", mám to na salámu. Tvoje profesní deformace je tvůj problém.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 08:47:52 »
Daj si tam farbu aka sa ti paci. Ale vacsina grafikov by mala brat do uvahy, aj realitu, teda realne zariadenia, ktore budu pouzivat zakaznici a pre ne upravit farby. A 99% je uplne fuk, ci je to o jeden odtien tmavsie, alebo svetlejsie, aj tak tie monitory maju nastavene v default rezime a viac ich zaujima obsah a rychlost stranky, nez farby. Takze je to zbytocne plytvanie casom.
Trochu ina situacia je, ak tie podklady idu do tlaciarne.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 10:09:55 »
Active matrix TFT LCD (6bit) z roku 2015 nemoze zobrazovat rovnako farby ako LED IPS z roku 2020.

Trabant z roku XXXX nemoze zrychlit 0 na 100 za rovnaky cas ako Octavia z roku YYYY.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 11:05:23 »
shodou okolností jsem s tím experimentoval taky na podobném monitoru Dell . Jestli si dobře pamatuju dell **12** je poslední, který ještě má CCFL trubice, což je taky je jedna věc. Apple dost experimentuje s displeji, mají hezké barvy taky nějak aktivně mění white balance...

když vedle sebe dám druhý lcd taky na sRGB preset, tak vidím, že jeden je do žluta(nic proti vjetnamcům) a druhý do fialova (nic proti spolu)
experimentoval: lagom.nl   black and white. najít zobrazení taky, aby se neslévala černá a aby byla vidět bílá šachovnice

výsledek? mít kontrast přesně 50 (je lehké to nevědět nebo to rozštělovat) a právě jeden z režimů gama PC/mac,teď nevím jaký tam mám

Ale úvaha/závěr je? je správné mít monitor nastavený tak, aby?
1) zobrazil rozlišitelně všechny úrovně
2) aby to bylo přijemné na oči (snížit kontrast pomůže)
3) aby to odpovídalo realitě

A schopnost zobrazit barvy závisí i na okolnim osvětlení a zdrojých proti: z černé to udělá bahno pokud se nedívaš v mrtvé místnosti černé.
« Poslední změna: Dnes v 11:06:56 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

Karmelos

• 1 207
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 16:59:43 »

Ale úvaha/závěr je? je správné mít monitor nastavený tak, aby?
1) zobrazil rozlišitelně všechny úrovně
2) aby to bylo přijemné na oči (snížit kontrast pomůže)
3) aby to odpovídalo realitě

Tak pokud neděláte do grafiky tak vám podání barev může být putna  a na příjemný na oči třeba zapnout noční režim.  Pokud vám za barvách záleží, pořiďte si kvalitní monitor a sondu. Všechno ostatní je kompromis, potřeba se s tim smířit a nemá smysl se tím zabývat.
Gréta je nejlepší.