České príslovia som tu ani nevidel; ak chcete používať dopĺňanie slov, otázka by mala byť taká, aby sa po zadaní prvých niekoľko slov neobjavila v Googli v prvej nájdenej stránke odpoveď.
Pridanie minimálneho času 10s na napísanie príspevku nepomôže podľa mojich štatistík proti 1 robotovi z 5000, pri 5s je to už 1 robot zo 100.
Ďalej úspešne pomáha aj zmena názvov polí - roboti sa snažia do poľa s menom email napísať email, atď. Ak sa polia premenujú, tak prejde len veľmi málo robotov. Pomôže aj keď tu budú hidden polia s názvom mail, subject atd, pri vyplnení ktorých bude príspevok čakať na moderovanie resp. sa zahodí. Niektorí ľudia spam riešia ešte radikálnejšie - polia sú typu text, len sú pomocou CSS skryté. To neodporúčam hlavne kvôli ľudom, ktorí používajú textový prehliadač.
Cez čas a zmenu názvov polí mi na malej stránke (50 regulérnych návštev denne, 300 pokusov o spam za deň) prechádzal max. 1 nevhodný príspevok denne. To som ošetril jednoduchou kontrolou na slová, ktoré príspevok a hlavičky obsahujú (regexy) a pri prekročení istého skóre je až do schválenia adminom skrytý - doteraz (2 roky) boli skryté vždy len spamy. Regexy obsahujú testy, či sa príspevok začína Hi!, obsahuje známe lieky a ich možné zápisy, má hlavičku HTTP_PROXY_CONNECTION a HTTP_VIA, obsahuje azbuku alebo niečo ako [url=, [link=, keď také vkladanie moje fórum nepodporuje. Možno by sa do dalo vylepšiť ešte neurónovou sieťou, jej účinnosť by som nepostrehol, keďže toto má zatiaľ úspešnosť 100%.