A když je někde signál špatný, tak přesně pro tyto účely jsou extra appky, které dokážou mnohem víc, než pár poskakujících čárek kdesi v liště.
Co víc mi ukáže speciální applka navíc, oproti ikoně? Ikona indikuje kvalitu/sílu signálu a technologii připojení.
V Samsungu (v mojom pripade Android 12, UI 4.1) je to v nastaveniach "SIM card manager" kde mas 3 moznosti "preferred" pre voice/spravy/data kde si vyberas SIM1/SIM2 + extra moznost "auto data switching" ktoru ja mam vypnutu - som v rovnakej situacii ako ty - firemna SIM s vela datami, sukromna SIM s drahymi datami. V predoslom telefone (ina znacka) bolo to nastavenie uplne inde a aj ine volby... nastavovalo sa to niekde v Networks a musel si ist najprv do SIM1 a potom do SIM2 a vsade vypinat/zapinat. A este tam bola voba, ktorou sa dalo Dual SIM prepnut do rezimu "switch SIM after reboot" teda ze vzdy bola len jedna aktivna.
To je ono, to mám na Motorole taky, ale ty možnosti jsou tak debilně pojmenované, a popsané, že není úplně jasné jak se to má chovat. Zkusil jsem všechny tři možnosti, a stejně se mi čas od času stalo, že při přehávání hudby v autě z youtube, jsem někde za kopcem dostal SMS, že na osobní SIM byl překročen datový limit, i když data chci čerpat ze SIM firemní. Sranda je, že obě SIM jsou od T-Mobile, takže v případě nedostupnosti se to z T-Mobilu přepne zase na T-Mobile... no to je logika jak stehno...
U SIM card switching mám možnosti:
Ask every time (Vždy se ptát)
-
Notify when your preferred SIM loses connection Je rozdíl mezi "ask" (zeptat se) a " "notify" (upozornit), takže očekávané chování je nejasné. Tak jako tak se telefon na nic neptal, a jen si začal čerpat z druhé SIM, přišla až SMS od operátora, která při mizerném signálu navíc přijde se zpožděnímAutomatic
-
Switch SIM cards when you preffered SIM loses connection to keep you connectedChová se stejně jako možnost výšeNever ask (Nikdy se neptat)
-
Even if there is no data for the preffered SIMNení jasné, na co se to nemá ptát a co to má dělat. Reálně se to chová stejně jako předchozí dvě možnostiNení vůbec jasné, kterou možností se má docílit toho, že když Preffered SIM ztratí spojení, tak telefon bude bez spojení, a nic dalšího to dělat nebude. Jak prosté...
Myslel jsem si, že v telefonu pro osobní SIM nastavím prostě datový limit, ideálně na 0, takže to data z osobní SIM čerpat nebude. No, jaké bylo moje překvapení, že datový limit jde nastavit jen pro preferovanou SIM, tedy firemní... Když přepnu preferovanou SIM na osobní, nastavím jí datový limit na nula, a následně nastavím firemní SIM zpět jako preferovanou, tak tam stále visí datový limit 0, a telefon křičí, že bylo dosaženo limitu.
A když je telefon přeplý na osobní SIM a data dojdou, operátor má často nějaký captive portal, kterým vás situaci upozorňuje. Takže telefon si dále myslí, že je připojen k internetu, data netečnou (nebo pomalu), ale na firemní SIM si telefon zpět nepřepne.
Je to celé na palici!