Hranice mezi adminem a podporou

IT psychopat

Re:Hranice mezi uživatelem a administrátorem
« Odpověď #15 kdy: 18. 06. 2014, 19:24:39 »
Mimochodem, IT neni od toho aby neco delal, ITk je od toho, aby veci fungovaly. Pokud vse funguje, at se klidne vali u rybnika.

Pokud všechno funguje, ITk není zapotřebí...

Kit

Re:Hranice mezi adminem a podporou
« Odpověď #16 kdy: 18. 06. 2014, 20:22:14 »
Námět: Zavést si u telefonu sešit, každé telefonické hlášení závady si nechat nadiktovat a zapsat. Po skončení opravy napsat k tomu řešení a případně nechat podepsat. Přestanou volat kvůli prkotinám, které si můžou vygooglit, ale je pro ně pohodlnější zvednout telefon.

addmin

« Odpověď #17 kdy: 18. 06. 2014, 20:32:26 »
Tak já hlavně nechápu, proč někdo míchá podporu s adminem. Finančně je admin minimálně na dvojnásobku a celkově je to úplně jiná liga. Admin se s uživateli bavit nebude, protože jsou pro něj úplně mimo. Od toho je tam právě ta podpora, která sice moc neumí, ale zase se může bavit s lidmi a oni mají pocit, že se jim někdo věnuje.

adam

« Odpověď #18 kdy: 18. 06. 2014, 21:34:29 »
Žel, některé věci admin prostě dělá jen proto, že o práci přijít nechce a  pracovníka podpory firma nezaplatí. (Resp. za plat pro pracovníka podpory děláte navrch ještě administrátora.)
Osobně jsem zažil i písemně podanou stížnost, kde byly perly typu "místo, aby přišel a opravil, se uživatelů ptá, co jim to tam píše". Čím je člověk ochotnější, tím víc hnoje na něj nakydají; kdo je neochotný a je schopen si svou práci před vedením odhalit, má se líp i s pověstí protivného poustevníka.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 18. 06. 2014, 21:39:42 »
Kromě toho jsem zvolil tu první strategii tj. nabručeného psychopatického ajťáka.

Jeste lze zdokonalit strategii nemyteho, neoholeneho, zapachajiciho ajtaka, ktery za sebou zanechava lepkave otisky na vsem, ceho se dotkne.  ;)

win

« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2014, 21:55:34 »
Navrhni šéfovi, aby nechal zaměstnance proškolit na používání pc a základních programů.
Zacni si psat na co se ptaji a kdo se pta a navrhni je proskolit. Akorat to prodej trosku diplomaticteji nez tahle banda idiotu zamrzla ve stoleti pary. Nejlip by bylo, kdyby se ti povedlo presvedcit je, at si o to proskoleni pozadaji u sefa sami a tebe pri tom zviditelnili jako prinos pro firmu.

brk

« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2014, 22:03:08 »
Já se taky ptám v autoservisu asi na úplné nesmysly a oni na mě koukají divně. Ale vždycky jsou milí a poradí. Speciálně v případě auta chápu, jak se asi cítí běžný uživatel před počítačem. Taky jsem přišel a koupil jsem „jedno auto“ :-).

Zrovna minulý týden jsem jedné paní musel říct, že kdyby počítač byl auto, tak že nepotřebuje autoservis, ale autoškolu. Byla hodně uražená, ale já mám taky jen jedny nervy.

Bla

« Odpověď #22 kdy: 19. 06. 2014, 00:00:30 »
Admin má následující starosti:
- Odstranit problémy
- Zajistit bezproblémový chod stávajícího IT
- Plánovat rozvoj
- Provádět kontroly nastavení
- Hromadně školit uživatele
- Odpočívat, vzdělávat se a kontrolovat zálohy.

Pokud mu zbývá čas, tj. má PŘEBYTEČNĚ mnoho času, tak místo hraní WOW má za povinnost řešit jednotlivé problémy uživatelů.
Jinak je odpověď "Aha, výborně, bohužel na to teď nemám čas, ale dám to HR jako podklad pro školení! A když bude trochu volněji, pokusím se ti s tím pomoct, ale nemůžu ti to slíbit."

Užívák se nechá vycukat 2-3 dny a pokud na problému stále trvát (přijdete tam s milý úsměvem, že máte zrovna chvilku), tak mu s tím pomůžete.

DOBRÝ ADMIN SE NECHÁVÁ ŠKOLIT OD UŽIVATELŮ, protože se vždy zeptá, "Aha, no a kdyby se na to náhodou ještě někdo ptal, jak jsi to udělal?"

Pokud lidem bráníte v používání mozku, děláte práci za ně, nedovolíte jim se s problémem vypořádat, poškozujete svého zaměstnavatele, protože jednak nemáte čas dělat svojí práci a jadnak přímo škodíte uživatelů tím, že jim bráníte, aby se naučili s počítačem víc, aby se naučili samostatnosti.

Kdo chce svého zaměstnavatele poškozovat, no tak ať to dělá, to je jen mezi jím a bohem.

No a naopak, nepomoci uživateli, který se ani po několika dnech nedobral nějakého řešení, je zase poškozování zaměstnavatele.
Čekací doba na řešení banálního problému, který by měl zvládnout uživatel sám, musí vždy být větší, než jeden pracovní den.

Řídící program admina, část požadavek uživatele:
5 IF Lze to vyřídit potelefonu? ANO -> Poraď mu
10 IF Jedná se o svéprávného člověka a je jeho IQ vyšší než 80? NE ->Pomoz mu, ANO -> GOTO 30
20 END
30 IF Má čas čučet na Rudé právo a píčoviny na netu? NE -> Pomoz mu, ANO -> GOTO 50
40 END
50 Řekni mu "Zkus to pohledat retarde, nauč se to a když to fakt nedáš, pomůžu ti"
60 RND Čekej 8 hodin
70 IF Může se zeptat kolegy? NE-> Pomoz mu, ANO -> GOTO 80
80 RND Čekej 8 hodin
90 Jdi mu pomoct, čekal už vážně dlouho.

A co když to je sekretářka ředitele?
No a?
Když se ředitel zeptá, proč to ještě není, řekneš, že jsi spravoval ****** což mohlo ohrozit funkčnost ******, a to by znamenalo problém. A že o problémech sekretářky víš, že s tím chuděra fakt zápasí, že jí rád pomůžeš, ale že by nebylo od věci jí poslat na nějaké školení. Že to ti z HR zase pěkně serou, takhle tu chuděru nechat se trápit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 19. 06. 2014, 00:29:45 »
Já se taky ptám v autoservisu asi na úplné nesmysly a oni na mě koukají divně. Ale vždycky jsou milí a poradí. Speciálně v případě auta chápu, jak se asi cítí běžný uživatel před počítačem. Taky jsem přišel a koupil jsem „jedno auto“ :-).

Zrovna minulý týden jsem jedné paní musel říct, že kdyby počítač byl auto, tak že nepotřebuje autoservis, ale autoškolu. Byla hodně uražená, ale já mám taky jen jedny nervy.

http://www.snopes.com/humor/business/wordperfect.asp

Lol Phirae

« Odpověď #24 kdy: 19. 06. 2014, 00:36:08 »
Jaký si to uděláš, takový to máš.  :-* :-* :-*

Kuba

« Odpověď #25 kdy: 19. 06. 2014, 08:53:29 »
Díky za reakce. Jak tak přemýšlím nad jednotlivými variantami, tak se mi nejvíce asi zamlouvá ta s odloženým startem podpory. Tedy, někdo zavolá a já mu slíbím pomoc, ale ne teď hned. Kdo bude mít skutečný problém, tak si počká a ostatní to pravděpodobně nevydrží a poradí si sami.

Také by se mi líbilo dělat jen administrátora, ale bohužel nejsme tak velká firma, abychom najímali ještě extra chlapíka jen na uživatelskou podporu. Školení uživatelů zde také nikdo neschválí, drahé. Proč by taky, přeci máme IT, že...

Chápu, že je mojí prací za kterou jsem placený bohužel i ona podpora, ale když už si připadáte jako osobní asistentka na telefonu, tak to už začnete být agresivní. Nechci nosit nos nahoru a chodit po firmě jen jako pan administrátor, ale dělat za někoho práci v MS Office, to už je moc.

Jde mi i o princip. Když to zjednoduším, tak pokud jsem třeba obchodník, tak mými pracovními nástroji jsou znalosti o obchodu, kontakty, umění komunikace a MS Windows + MS Office. To mě přeci živí a musím to ovládat. Jsou to moje pracovní nástroje.

Už jsem se zase rozčílil, tak už radši nic psát nebudu. :)

j

« Odpověď #26 kdy: 19. 06. 2014, 09:23:25 »
Mimochodem, IT neni od toho aby neco delal, ITk je od toho, aby veci fungovaly. Pokud vse funguje, at se klidne vali u rybnika.

Ano, znam takovovy pristup ... 14 dnu potom co byl IT odejit jako nepotrebny firma krachla ...

Tak já hlavně nechápu, proč někdo míchá podporu s adminem. Finančně je admin minimálně na dvojnásobku a celkově je to úplně jiná liga. Admin se s uživateli bavit nebude, protože jsou pro něj úplně mimo. Od toho je tam právě ta podpora, která sice moc neumí, ale zase se může bavit s lidmi a oni mají pocit, že se jim někdo věnuje.
Bych rek, ze mimo (a to naprosto zcela) ses ty, v 99% firem je admin a podpora jedno a totez. Je jen otazka, kdy jde jeste o podporu a kdy o delani cizi prace.

Hmmm

« Odpověď #27 kdy: 19. 06. 2014, 09:40:00 »

Ano, znam takovovy pristup ... 14 dnu potom co byl IT odejit jako nepotrebny firma krachla ...

Bych rek, ze mimo (a to naprosto zcela) ses ty, v 99% firem je admin a podpora jedno a totez. Je jen otazka, kdy jde jeste o podporu a kdy o delani cizi prace.
Len ci to spolu aj suvisi, pretoze firma nemoze krachnut za 14 dni od odchodu jedneho zamestnanca. Ved len splatnost faktur byva 14 az 30 dni a to same o sebe este nic nemusi znamenat. Ani exekutori nezlikviduju majetok firmy za 14 dni od vzniknutia dlhov.

Povedal by som, ze firma bola v dlhoch a v cervenych cislach a uz musela pristupit k znizovaniu stavu, resp. k vlastnej likvidacii a tak prepustila aj IT, pretoze uz skutocne bol nepotrebny lebo uz nebolo preco udrziavat SW a HW firmy... A o 14 dni uz prisiel definitivny koniec.

tommm

« Odpověď #28 kdy: 19. 06. 2014, 10:02:21 »

Tady se asi taky hlavně o to, že dělit admina a podporu nejde - souhlasim. Proto se rozlišuje nějaký 1st, 2nd, 3rd level support.

Jenze v male firmicce se vzdycky bude michat vice veci najednou.

Chápu, že je mojí prací za kterou jsem placený bohužel i ona podpora, ale když už si připadáte jako osobní asistentka na telefonu, tak to už začnete být agresivní. Nechci nosit nos nahoru a chodit po firmě jen jako pan administrátor, ale dělat za někoho práci v MS Office, to už je moc.

Chapu, ze vse ma sve hranice a existuje nejaka profesni hrdost atp. Ale nepremyslel jsi o tom, ze by si z toho castecne udelal vyhodu pro sebe? Protoze ono se to muze zdat jako totalni mrhani casem, ale naklonit si uzivatele neni spatna vec. Protoze komunikovat s lidma, uridit je, zorganizovat je take umeni. Kdyz se ti povede natavit mantinely a budes jim pomahat, tak ve finale ty budes ten kdo bude pro ne "star".

Samozrejme je treba oddelit vychcanky - tem je treba jasne vzkazat, ze pravidal hry neurcuji oni - a uzivatele, kteri opravdu pomoc potrebuji.

Pratele si drz blizko a nepratele jeste bliz? Nebo jak se to rika? :D

Kuba

« Odpověď #29 kdy: 20. 06. 2014, 08:46:49 »
Je mi také jasné, že něco jiného je uživatelská podpora ve velkých firmách, kde jsou ticket systémy a různé procesy (které sami provedou prvotní filtr) a něco jiného ve firmě kde je 70 lidí. S každým druhým si tykáte, a o to je horší ho poslat někam.

Něco jiného je také poradit člověku, který je třeba řemeslníkem a neví jak se napíše zavináč a člověku, který se živí jako kancelářský zaměstnanec a práce s počítačem ho živí, ale to už se asi opakuji. :)