Problém jazyků jako Rust je, že mi sice dávají nějaké garance, ale cena za to je dost vysoká.
Nějaká garance za X cenu je stále víc jak žádná garance za X cenu. Rust versus C.
Mrkněte na D.
Já na něj nejen koukal, ale dokonce jsem ho používal. Tlačí se do niky být jednodužší (něco jako Java) ale co se bezpečnosti týče tak se prakticky (krom pár drobností) moc nesnaží. Napsal jsem projekt a šel dál. IMHO nemá budoucnost.
- D lang má příjemnou syntaxi jako Java
- rychlej kompiler, rychlej start
- pár vychytávek (vzpomínám si na switch); plus nějaké metaprogramování
- kompiler je uzavřený (pokud se od té doby něco nezměnilo)
- málo knihoven (to mu ale nejde moc vyčítat)
- minimální garance
Mně osobně čím dál tím leze na nervy jejich evangelizace.
To je ale tvůj problém. A je to tak dobře, protože stále budou zákazníci, kteří budou poptávat programátory pro C/C++ legacy kód.
Python a Rust opravdu nejsou jedinné použitelné jazyky ve svoji doméně.
[...]
O co se D znažilo byla nějaká kompatibilita a konzumace C++ projektů... tam si Rust prostě ulevil. Dle názoru jiných to stálo D týmu dost energie a je to velké sousto. Podobně se o to snaží Google se svým Carbonem.
Ano, pokud Dlang se snaží o kompatabilitu C++ projektů, (btw Rust to umí do určité míry taky) tak to je určitě záslužná věc, jenže - ocenil to někdo?
Jen pro pořádek: Rust cílí na dvě věci: garance a rychlost. Tomu je podřízena syntaxe i náročnost učení se. Který jazyk je tomu konkurencí? Já o žádném nevím.
D nemá garance
Haskel je pomalej
Zig neznám, a přijde mi, že se zatím potácí mezi životem a smrtí
C nemá garance
Go možná nějaké garance by se tam našli, ať mu nekřivdím, a má GC...
Julia a spol jsou jazyky (prej) spíše na vědecké výpočty. Netuším, zda se dá použít jako obecný jazyk. Natož nízkoúrovňový.
Hoď sem něco.