Vlastnoruční podepisování přes tablet

Vlastnoruční podepisování přes tablet
« kdy: 23. 04. 2019, 15:40:56 »
Dobry den,
prosim o radu ako vlastnorucne podpisat dokument v elektronickej forme.

Momentalna situacia:
1. vyplnim dokument (napr.odt)
2. vytlacim vyplneny dokument
3. zakaznik fyzicky podpise dokument
4. podpisany dokument naskenujem
5. naskenovany dokument odoslem emailom

Co chcem dosiahnut: NETLACIT A NESKENOVAT
1. vyplnim dokument (napr.odt)
2. vyplneny dokument zobrazim na tablete, ktory bude na stole pred zakaznikom a ten ho podpise fyzicky priamo na tablete
3. podpisany dokument odoslem emailom

Chcem zrychlit a zjednodusit tento proces. Neustale musime odchadzat od stola k tlaciarni, na ktoru sme 3 pracovnici a casto sa stava, ze pri nej stojime ako v rade na banany. Stoji to cas nas aj zakaznikov.

Pouzivame mini PC (Ubuntu) zavesene na monitoroch.

Povodne som to chcel riesit otocenim monitoru po vyplneni dokumentu na zakaznika, aby videl co ide podpisat a podpisal by to cez "podpisovaci" WACOM. Toto je zle riesenie - nemame monitory na klboch a je to neprakticke.

Druhe riesenie bolo, ze dokupim dalsie monitory, ktore budu otocene na zakaznika, aby videl co ide podpisat a podpisal by to cez "podpisovaci" WACOM. Pre malo miesta na stoloch je aj toto riesenie nevhodne.

Moje otazky:
1. Ako poslat obraz (vyplneny dokument, ...) do tabletu, ktory nema graficky vstup?
2. Aky softver pouzit na podpisovanie, aby to islo pod Ubuntu?
3. Je vobec mozne pouzit obycajne cca 8" tablety s Androidom?

Vopred dakujem za radu.
« Poslední změna: 23. 04. 2019, 20:55:45 od Petr Krčmář »

Re:Vlastnoruční podepisovaní přes tablet
« Odpověď #1 kdy: 23. 04. 2019, 16:19:15 »
a co si sehnat klasik elektronickej podpis?

« Odpověď #2 kdy: 23. 04. 2019, 16:26:12 »
My na niečo podobné používame tablet Samsung galaxy tab S3 + S Pen. Podpisujeme výhradne PDF súbory, ktoré sú pred podpisom uložené na zdielanom disku a následne  k podpísaniu používame software Write on PDF, ktorý je dodávaný s tabletom.

Rozdiel oproti Vášmu scenáru je u nás v tom, že dokumenty takto podpisujú naši interní zamestnanci a nie zákazníci.

_Jenda

• 1 606
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #3 kdy: 23. 04. 2019, 18:04:06 »
Tohle někdo akceptuje s nenulovou právní váhou? (jako už jsem to také zažil, pošťák po mně chtěl něco nakreslit na displej)

« Odpověď #4 kdy: 23. 04. 2019, 19:04:02 »

Re:Vlastnoruční podepisování přes tablet
« Odpověď #5 kdy: 24. 04. 2019, 07:23:49 »
to boardshepherd :

Vase riesenie sa mi paci - jednoduche a prakticke. Dakujem za radu. Urobim to tak.

« Odpověď #7 kdy: 24. 04. 2019, 17:49:03 »
Druhe riesenie bolo, ze dokupim dalsie monitory, ktore budu otocene na zakaznika, aby videl co ide podpisat a podpisal by to cez "podpisovaci" WACOM. Pre malo miesta na stoloch je aj toto riesenie nevhodne.[/i]
Takze mi jako zakaznikovi ukazes dokument A, ja ti ho podepisu, tim ziskas obrazek, ktery si potom z A zkopirujes do B a C, ktere jsem nikdy nevidel a nechtel podepsat.

Jaky to ma smysl? Jak rika kolega: takovy podpis ma samozrejme nulovou pravni vahu. Misto podpisu si tam dej klidne nejakej hezci obrazek, treba:

« Odpověď #8 kdy: 24. 04. 2019, 18:08:24 »
Druhe riesenie bolo, ze dokupim dalsie monitory, ktore budu otocene na zakaznika, aby videl co ide podpisat a podpisal by to cez "podpisovaci" WACOM. Pre malo miesta na stoloch je aj toto riesenie nevhodne.[/i]
Takze mi jako zakaznikovi ukazes dokument A, ja ti ho podepisu, tim ziskas obrazek, ktery si potom z A zkopirujes do B a C, ktere jsem nikdy nevidel a nechtel podepsat.

Jaky to ma smysl? Jak rika kolega: takovy podpis ma samozrejme nulovou pravni vahu. Misto podpisu si tam dej klidne nejakej hezci obrazek.

Byl jsem v bance a všechno podepisoval ručně na specializovaném podepisovacím tabletu. Ten dokument jsem tam viděl (byť malinký a sotva čitelný), pak se zobrazilo pole, kde jsem se podepsal. Nějakou právní váhu to určitě mělo, jinak by to snad nedělali. A taky jsem tam neměl žádnou jistotu, zda ten můj podpis třeba nezneužijí jinde. Jenže on se dá zneužít i konvenční podpis na papíře, taky ten podpis opouští mé pole působnosti a někdo ho může v klidu zfalšovat. Co si o tom celkově myslet nevím.

« Odpověď #9 kdy: 24. 04. 2019, 19:17:42 »
Byl jsem v bance a všechno podepisoval ručně na specializovaném podepisovacím tabletu. Ten dokument jsem tam viděl (byť malinký a sotva čitelný), pak se zobrazilo pole, kde jsem se podepsal. Nějakou právní váhu to určitě mělo, jinak by to snad nedělali. A taky jsem tam neměl žádnou jistotu, zda ten můj podpis třeba nezneužijí jinde. Jenže on se dá zneužít i konvenční podpis na papíře, taky ten podpis opouští mé pole působnosti a někdo ho může v klidu zfalšovat. Co si o tom celkově myslet nevím.
Mam matny pocit, ze jsem slysel o nejakych uzavrenych certifikovanych zarizenich urcenych pro tenhle ucel, se kteryma nemuze uzivatel nijak manipulovat. Pokud to existuje, tak je to ale uplne jina liga nez to "reseni", ktere jsem komentoval.

« Odpověď #10 kdy: 24. 04. 2019, 21:25:11 »
Ano, existuje to, funguje to podobně jako certifikované čtečky smartkaret a podobných autentizačních tokenů, a jmenuje se to "SIGNPAD". Viz ten dotaz asi o tři odpovědi výše.

« Odpověď #11 kdy: 24. 04. 2019, 21:37:24 »
Tohle někdo akceptuje s nenulovou právní váhou? (jako už jsem to také zažil, pošťák po mně chtěl něco nakreslit na displej)

Neviem ako u Vás, ale na Slovensku majú váhu aj nepísomné právne úkony. Predpokladám, že to bude podobné aj v ČR.

Pre písomné právne úkony u nás okrem iného platí aj toto:

Písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou; ak právny úkon robia viaceré osoby, nemusia byť ich podpisy na tej istej listine, ibaže právny predpis ustanovuje inak. Podpis sa môže nahradiť mechanickými prostriedkami v prípadoch, keď je to obvyklé.

Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou. 

Takže podľa môjho názoru obyčajný podpis na tablete pre poštáka má nenulovu a primeranú právnu váhu vzhľadom na ten úkon  - prevzatie záseilky.

Toto si každý podnikateľ musí vyhodnotiť sám a určiť podmieky podpisovania tak, aby boli primerané povahe právneho úkonu. To samozrejme neplati v prípadoch, kedy zákon predpisuje určitú formu právnych úkonov.   

« Odpověď #12 kdy: 24. 04. 2019, 23:00:57 »

Neviem ako u Vás, ale na Slovensku majú váhu aj nepísomné právne úkony. Predpokladám, že to bude podobné aj v ČR.

Pre písomné právne úkony u nás okrem iného platí aj toto:

Písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou; ak právny úkon robia viaceré osoby, nemusia byť ich podpisy na tej istej listine, ibaže právny predpis ustanovuje inak. Podpis sa môže nahradiť mechanickými prostriedkami v prípadoch, keď je to obvyklé.

Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou. 

Takže podľa môjho názoru obyčajný podpis na tablete pre poštáka má nenulovu a primeranú právnu váhu vzhľadom na ten úkon  - prevzatie záseilky.

Toto si každý podnikateľ musí vyhodnotiť sám a určiť podmieky podpisovania tak, aby boli primerané povahe právneho úkonu. To samozrejme neplati v prípadoch, kedy zákon predpisuje určitú formu právnych úkonov.   

Ano, i v ČR se dá smlouva uzavřít i ústně. Problém pak může být s průkazností v případě sporu.

Jinak je možné, že u těch certifikovanýh podpisovacích tabletů ten podpis neopouští zařízení, ale pouze vyhodnocuje shodu se vzorem (podobně jako v případě čtečky otisku prstů).

« Odpověď #13 kdy: 25. 04. 2019, 00:25:34 »
Samozřejmě. Ale pak není potřeba řešit žádné tablety a pseudopodpisy, ale prostě prodávající řekne "souhlasíte s tím?", kupující řekne "jo, vypadá to ok", potřesou si pravicí a smlouva je uzavřena.

Jde o to, že pseudopodpis, který si prodávající může bez vědomí kupujícího nakopírovat kam chce, nemá žádnou cenu, žádnou přidanou hodnotu, je zcela zbytečný. Prostě lepší řešení, než to zvažované, je "nikdo nic nikam nepodepisuje, jenom si to ústně odsouhlasíme a fertig". Má to stejnou výhodu: není k tomu potřeba monitor s otočným kloubem :)

« Odpověď #14 kdy: 25. 04. 2019, 00:30:55 »
funguje to podobně jako certifikované čtečky smartkaret a podobných autentizačních tokenů
S tímhle tvrzením bych byl velmi opatrný, protože smart karty fungují na principu asymetrické kryptografie, potažmo na principu prokázání fyzického disponování kartou a znalostí PINu. Což mi přijde jako diametrálně jiný princip než jakýkoli jakkoli certifikovaný podepisovací tablet.