Raspberry Pi s M.2 nevidí TV HAT

Raspberry Pi s M.2 nevidí TV HAT
« kdy: 11. 11. 2024, 21:44:06 »
Zdravím.
Koupil jsem si Raspberry Pi TV HAT.
Mam 2 systemy s raspios-bookworm.
Jeden na SD a druhý M.2.
Nainstaloval jsem si TVheadend na SD kartu a vše ok.
Když jsem se přepnul na M.2, a nainstaloval TVheadend, tuner nevidim.
Ani dmesg | grep dvb mi nic neukaže.
Když se přepnu zpatky na SD, tak tam furt je.
Nevi někdo co stým? Děkuji.

Re:Raspberry Pi s M.2 nevidí TV HAT
« Odpověď #1 kdy: 11. 11. 2024, 22:33:04 »
Nemělo by tam teoreticky být nic potřeba, aby se detekoval. A nevím, jak se to přesně tváří s RPi5 na M.2, ale zkusil bych se podívat na dvě volby.

dtparam=spi=on
dtoverlay=rpi-tv

v /boot/firmware/config.txt nebo /boot/config.txt (nevím, který z nich u vás bude existovat a bude aktivní).

Teoreticky by měla stačit jen ta první, protože přes SPI rozhraní by si měl systém sám přečíst data z ROMky na TV HATu a dynamicky si to nakonfigurovat jako zařízení.
Jestli to nezabere, tak bych zkusil i tu druhou, která by mu měla zavedení patřičného overlaye vynutit.

Ty volby tam buď nebudou vůbec nebo budou zakomentované. A samozřejmě se případná změna vždycky projeví až po rebootu.

« Odpověď #2 kdy: 12. 11. 2024, 09:29:01 »
Tak nepomohlo.
Trapil jsem se stým 3 hodiny a nic.
Nakonec jsem se naštval a zkusil překopirovat celý sýstem z SD na M.2 pomoci toho předinstalovaneho CD card copier a normalně tam ten tuner je.

« Odpověď #3 kdy: 12. 11. 2024, 11:42:03 »
Težko bez přímého porovnání zpětně zjistit, co tam chybělo nebo bylo nastavené jinak. Jestli tam třeba nebyly korektně všechny potřebné overlaye, případně nějaký jiný kernel (což by ale neměl, pokud máte raspios).
Právě že ten oficiální HAT by narozdíl od spousty jiných přijímačů (mám třeba USB DVB-T2 tuner, který vyžaduje manuálně přidat non-free binární firmware, aby se to rozjelo) nepotřebuje se správným kernelem nic dalšího.

Tak hlavně, že už to šlape :)