Ohodnocení scrum master vs. developer/tester

Re:Ohodnocení scrum master vs. developer/tester
« Odpověď #15 kdy: 05. 02. 2026, 14:25:01 »
Tu nejde o to, ci by som to robil nerobil. Tu ide o to, ze tak stupidna a zbytocna pozicia ma viac ako pozicia developera. Prinos pre mna ako vyvojara to nema ziadny, akurat cloveka seru tie ich nezmyselnosti, s ktorymi prichadzaju.

mikrom

• 384
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 05. 02. 2026, 14:58:22 »
Tu ide o to, ze tak stupidna a zbytocna pozicia ma viac ako pozicia developera.

Tu ale pises, ze
tim ma svojho scrummastra ktory je aj timlider
tak predpokladam, ze ked je aj timlider, tak to nebude len nejaky pomocny tlčhuba, ale najskusenejsi developer z teamu, ktory vie jak co treba robit. V tom pripade je v poriadku, ze ma viac ako iny developer v teame.

« Odpověď #17 kdy: 05. 02. 2026, 15:02:40 »
Ale nie taky timlider ze to je skuseny developer, alebo ze zastaval taku poziciu. Vacsina z nich nema ani technicky background.

« Odpověď #18 kdy: 05. 02. 2026, 15:04:56 »
Tu nejde o to, ci by som to robil nerobil.
Ide, ber to tak, že to má niečo ako "príplatok za nepríjemnosť práce". Keby to chcel robiť každý, platilo by sa za to menej.

A prínosnosť tej pozície pre teba nikoho nezaujíma. Ide o to či je (aspoň domnelo) prínosná pre toho, kto ju platí...

« Odpověď #19 kdy: 05. 02. 2026, 19:33:37 »
Tvl kolik ti je? 18? Vitej v zivote. A smir se s tim, ze on je tam dulezitejsi nez ty. Ty ses jen lopata, kterou muze nahradit jina lopata. Nic vic.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 10:47:43 »
Hele, takových lidí u nás v práci je, co si myslím, že kdyby se vyházeli, jednak by se ušetřilo a jednak by se spousta věci zjednodušila (protože mi to přijde, že je hodně kormidelníků na málo veslařů a spousta času se zbytečně prokecá na schůzích). Ale kdo jsem já, abych tohle někomu říkal? Jasně, feedback dávám (spousta lidí už ho nedává s tím, že "nechtějí mít problémy", já jim ho dávám upřímně a s patřičnou dávkou sprostých slov). Jinak jsem rád, že mi chodí na účet výplata včas, se kterou mohu být i spokojený, a že si navzdory interním politikám jakž takž umím zařídit work-life balance. Zbytek je vlastně nepodstatný, i když teď mám už tak dva roky období, kdy hodně držkuju, protože mě to v IT kvůli až nezdravě paranoidnímu prosazování bezpečnosti nebaví. A vlastně mi nebude vadit, když mě za to vyhoděj, vyřešili by tím pár věcí, který odkládám, za mě.
Ale práci těch lidí, co považuji za zbytečné, bych prostě dělat nechtěl, i kdyby mě za to platili lépe než teď.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 11:13:41 »
Tvl kolik ti je? 18? Vitej v zivote. A smir se s tim, ze on je tam dulezitejsi nez ty. Ty ses jen lopata, kterou muze nahradit jina lopata. Nic vic.
Jeho pozicia je nahraditelna. Sediet na mitingoch a riesit piiicoviny moze robit hoci kto aj s genderovymi studiami. Ale nahajrovat niekoho za skuseneho developera, ktory vie ako to funguje, a potom kym sa do toho dostane, je proces ovela ovela narocnejsi. A nie nejaky tlchuba ktory robi vlastne hovno

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 11:18:13 »

Tak ono to prakticky bývá obráceně - ty "lopaty" bývají mnohem hůře nahraditelné než manažeři, jejichž místo lze ve většině případů obsadit papouškem ovládajícím asi 5 frází.

mikrom

• 384
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: Dnes v 14:06:32 »
Ale nie taky timlider ze to je skuseny developer, alebo ze zastaval taku poziciu. Vacsina z nich nema ani technicky background.
Tak zial, toto su v dnesnej dobe bezne neduhy prace v IT.
Ale to bude zrejme aj chyba toho vasho teamu, ze ste boli jak ovce, nechali ste si medzi seba vpustit takeho parazita, tolerovali ste jeho blbosti a teraz vas sere, ze parazit ma viac ako vy.

Zopper

• 975
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 14:30:03 »
Jeho pozicia je nahraditelna. Sediet na mitingoch a riesit piiicoviny moze robit hoci kto aj s genderovymi studiami. Ale nahajrovat niekoho za skuseneho developera, ktory vie ako to funguje, a potom kym sa do toho dostane, je proces ovela ovela narocnejsi. A nie nejaky tlchuba ktory robi vlastne hovno
Ta pozice je asi tak nahraditelná, jako pozice vývojáře. Někdo na spoustu těch meetingů bude muset, aby se týmy napříč firmou domluvily a synchronizovaly, a někdo ty vývojáře musí chránit před vyšším vedením. Jestli se té pozici říká manažer, team lead, ... Formální název je jedno. Podstatné je, že pokud to nikdo dělat nebude, tak ten makající vývojář nebude mít na svoje makání čas a bude muset všechny tyhle zdržovací a byrokratické věci řešit osobně, a tím se bude plýtvat čas X vývojářů na to, co by zastal jeden manažer.

Jestli v tomhle konkrétním případě je na té pozici správný člověk, nebo ne, to je jiná otázka. Ale ještě jsem neviděl kolektiv vývojářů, kteří by se dobrovolně a s nadšením k těmto úkolům hlásili. My si chceme programovat, ne trávit den diplomatickým vysvětlováním nějakým ředitelům, proč jejich skvělý mikro-manažerský nápad je na spláchnutí do záchodu.

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 15:09:27 »
Ta pozice je asi tak nahraditelná, jako pozice vývojáře. Někdo na spoustu těch meetingů bude muset, aby se týmy napříč firmou domluvily a synchronizovaly, a někdo ty vývojáře musí chránit před vyšším vedením. Jestli se té pozici říká manažer, team lead, ... Formální název je jedno. Podstatné je, že pokud to nikdo dělat nebude, tak ten makající vývojář nebude mít na svoje makání čas a bude muset všechny tyhle zdržovací a byrokratické věci řešit osobně, a tím se bude plýtvat čas X vývojářů na to, co by zastal jeden manažer.

Zaměňujete příčinu a následek. Ta zbytečná byrokracie a jalové meetingy existují právě kvůli těm zbytečným manažerským pozicím, a ne naopak.