Tenhle přístup mne, co by inženýra dost děsí. Trochu mi to zavání rezignací. Nevíme jestli je to evoluce nebo rakovina. Prostě to neumíme nadesignovat, uřídit, tak to necháme jak se to vyvrbí. Evoluce funguje, ale v řádech miliónů let se spoustou slepých uliček a masových vymírání. Jsem stavební inženýr, trochu něco tuším o strojařině, a tam jen idea systémů, které nejsou 100% deterministické je nepřijatelná fantasmagorie.
Já to nepovažuju za rezignaci. Narazili jsme na limity, tak jsme vymysleli, jak to hacknout a limity obejít. Jako když jsme zjistili, že lepší dalekohled v optickém spektru už na Zemi nepostavíme, protože nám brání zkreslení atmosférou, tak jsme to hackli a vystřelili jsme dalekohled do vesmíru, mimo atmosféru.
Záleží na tom, co považujete za deterministické chování. Jestli požadujete to, že jste schopen dopředu přesně říci, jak se to bude chovat – nebo jestli vám stačí, že se to chová podle přesně daných pravidel, i když nedokážete domyslet, jak přesně se to v které situaci bude chovat.
Jsem 100% pro fault tolerant systémy, nicméně ty systémy stále musí být deterministické. Jinak se inženýrská práce mění v alchymii.
Ne v alchymii, ale v poctivé řemeslo. A poctivé řemeslo je super věc.
Já chápu, co se vám na tom nelíbí. Ale považuju věci jako internet nebo cloudy za skvělou věc. Myslím si, že to, jak se nám podařilo vyřešit problém komplexity, je něco úžasného a ještě nedoceněného – že to v budoucnosti bude vnímané minimálně stejně významně, jako vynález parního stroje. I parní stroj je možné brát jako rezignaci – rezignaci na to, že vše zvládneme vlastní silou, nebo alespoň biologickou silou. Akorát tentokrát nejde o fyzickou sílu, ale o sílu myšlenkovou.
A v žádném případě to neznamená, že by ta poctivá inženýrská práce nebyla potřeba. Pořád jsou v základech pečlivě navržené procesory, linuxové jádro, databázová jádra, u kterých pořád platí, že je teoreticky v lidských silách pro jakýkoli vstup určit, „co to udělá“. Na druhou stranu, přiznejme si, že i to je často jen teorie a ve složitých případech to reálně nikdo nedělá, že by promýšlel, co přesně se stane, když použije takovou kombinaci modulů či pluginů a nastane tento chybový stav, co přesně se pak bude dít. Ale připouštím, že je to stále teoreticky možné a pokud se z nějakého důvodu vyplatí nějaký takový případ zkoumat, může se do toho někdo ponořit a dny nebo týdny to zkoumat.