Vsech psychickych problemu se da zbavit, jen do toho musis jit a nebyt zbabelec knourajici nejde nejde... Vzpominas si na tu Bibli? Ani jsi ji neotevrel, jen si blekotal nejaky duvody proc by to nefungovalo. Uvedom si co vlastne v zivote chces a pracuj na tom. Precti si Matous kapitola 5 a napis k tomu svuj komentar. Zacni ted hned.
V tomhle svete jsou vsichni spatni, nekdo vic, nekdo mene. Kazdy tu mame s nekym problem.
Nemuzes sehnat manzelku? To se da snadno resit, hodne holek se chce vdavat. Zajdi si na seznamovaci akce. Nevymyslej si 10 duvodu proc to nejde, proste tam zajdi a chod tam tak dlouho dokud nekoho kdo by ti vyhovoval nenajdes.
Tak popíšu nějaké problémy schizoida - lidi v kolektivu často jsou nadšení nad nějakou věcí nebo činností a dávají to najevo v mimoverbálních projevech. Schizoidní člověk nadšený není a ani to najevo nedává. Výsledek je v lepším případě, že ho lidé ignorují, v horším, že se mu posmívají nebo mu nadávají. Další problém - když se normální člověk trápí, dává to najevo v mimoverbálních projevech. Schizoid pouze suše řekne, že se trápí, v mimoverbálních projevech to najevo nedává, na ostatní lidi to působí velmi nepřesvědčivě a ubližují schizoidovi dál, protože tomu nevěří, že se trápí.
Otázka je - jaká psychoterapie výše popsané problémy řeší? O žádné takové jsem ještě neslyšel. Na psychoterapii jsem chodil, v jednom případě mi to ublížilo, v ostatních neublížilo, ale ani to poruchu osobnosti neodstranilo. Co může schizoid dělat, aby byl nadšený jako ostatní lidi? Šňupnout si piko, aby cítil emoce, co normální lidé mají bez pika? Fakt nevím.
Bibli jsem jako dítě četl (nepřečetl jsem ji samozřejmě celou). Matouše 5 jsem teď přečetl. Píše se tam, že určitým lidem bude blaze, pak, že se má člověk usmířit s bratrem (bratra nemám), pak, že lidé nemají hledět na ženy chtivě, že si mají vyrvat oko nebo useknout ruku, pokud je bude svádět. Že lidé nemají přísahat. Že lidé mají milovat své nepřátele a chovat se k nim hezky. Nic z toho výše popsané problémy schizoida neřeší.
Asi bych to nebral tak dogmaticky, prostě tam rady můžou být dobré a špatné. Třeba se v Bibli píše "cti otce svého a matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi" - přitom, když jsem rodiče ctil, bylo mi psychicky hůř než když je nectím. V tom Matoušovi 5 se píše "a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť." - otázka tedy je Lenine, když se s tebou chtěl Microsoft soudit o dvě mega, proč jsi mu ty dvě mega teda nedal a proč jsi mu ještě nepřidal něco navíc??? Proč jsi místo toho od nich požadoval zaplacení soudních výloh? Holt, kdyby ses choval podle výše zmíněného citátu, tak ostatní budou tvou firmu žalovat tak dlouho, dokud nezkrachuje. Najdeš zase jiný citát, který tě opravňuje k požadování o zaplacení soudních výloh a který je v rozporu s tím předchozím citátem?
Co se týče sehnání manželky, mně přitahuje velice málo žen, na ulici se mi třeba líbí jedna nebo dvě ženy za rok. Pravděpodobnost, že takovou naleznu na nějaké seznamovací akci je téměř nulová (počet_žen_na_seznamovací_akci * 2 / počet_žen_co_vidím_za_rok).