Od koho VDSL bonding 2×100 Mb/s na vesnici?

Od koho VDSL bonding 2×100 Mb/s na vesnici?
« kdy: 09. 03. 2026, 16:17:33 »
Ahoj, našel jsem v nějakém starém vlákně info o tom, že donutit O2 ke zřízení bondingu 2x100 Mbps není úplná trivka. Řeším novou přípojku na vesnici (vedení po sloupech, vzdálenost od DSLAM  cca. 300m), na které v únoru proběhla od CETINu "investiční akce" -- natažení nového závěsného vedení (tehdy ještě s limitem 15 tis. Kč) do mého objektu. Interaktivní mapa CETINu teď na dané adrese ukazuje max. rychlost 100 Mbps, u baráku naproti 210 Mbps. Jsme na stejném ÚR/SR, já mám novější (a kratší) přípojné vedení z ÚR/SR. Moc nechápu, odkud si ta čísla do mapy tahají, když tam ještě není žádné zařízení, jen připravený LSA pásek...
Když byl technik CETINu min. týden zřizovat přípojku 100 Mbps od O2, dohodli jsme se, že vzhledem k chybosti a nízké rychlosti to nepřevezmu. Celá lokalita je podle něj dost problematická a stav vedení není ideální. Předal řešení "na kabeláře", odjel. V pátek volali, že přepojili na jiný pár po cestě, další termín (pokus) se zřízením až za 3 týdny (nejsou sloty).
Zvažuju, zda tu objednávku u O2 úplně nezrušit a neobjednat u někoho menšího, kdo k tomu dodá i terminátor a ideálně bude mít rozumné IPv6. Zkoušel jsem zatím Vodafone (IPv6 by měli mít), tomu ale CETIN objednávku na 250 Mbps zamítl.
Je nějaká cesta, jak CETIN nebo Vodafone donutit, aby to objednali rovnou jako bondované s rychlostí např. 210 Mbps? Nebo jaký postup teď zvolit? Mám nechat dokončit O2 realizovat 100vku a pak to převést k někomu menšímu a zkusit navýšit? Operátoři typu ERI tu adresu (číslo popisné přiděleno v listopadu 25) zatím nemají ani v databázi... Celé to funguje dost podivně (např. T-Mobile mi hláší dostupnost na dané adrese jen 20 Mbps).

Díky za rady a sdílení zkušeností...
« Poslední změna: 09. 03. 2026, 16:26:55 od xmichald »

Re:VDSL bonding 2x100 Mb/s na vesnici -- O2, resp. u koho jiného?
« Odpověď #1 kdy: 09. 03. 2026, 17:50:32 »
Pochyubjem, ze ak je problem k tebe dostat 100Mbit, tak ze sa ti podari dostat bonding a dvojnasobnu rychlost. K bondingu potrebujes dalsi dostupny par a ked uz ti nevedia najst ani ten jeden kvalitny, tak na dva zabudni.
DSL je dost zavisle od kvality vedenia a rusenia na nom.
To, ze barak vedla ma 210Mbit nic neznamena. Je velka sancna, ze po zriadeni tvojej linky mu ta rychlost klesne. lebo sa bude navzajom ovplyvnovat/rusit.

Uz x-krat som zazil zhorsenie linky(znizenie prenosovych rychlosti) pri pripojeni dalsich ludi k DSLAM-u alebo ked sa plosne zvysovali rychlosti na pripojkach.

Ono to nefunguje podivne, to skor O2 funguje podivne.
S O2 nemam dobre skusenosti(presnejsie tu na Slovensku). Deklaruju a ponukaju intnernet, ktory nevedia zrealizovat aby nalakali ludi k sebe(plati pre DSL a intenret vzduchom).
Viac by som veril T-Mobile a tym 20Mbit ako O2 a 100Mibit.

Bojim sa, ze budes rad aj za 100Mbit.

Re:Od koho VDSL bonding 2×100 Mb/s na vesnici?
« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2026, 18:58:46 »
U souseda to hlasi na webu cetinu 210 s bondingem nebo jen 210?

Pokud ani sousede nemaji podle webu cetinu dostupny bonding, tak je v lokalite pravdepodobne malo volnych portu a bonding se nenabizi.

Schopni jsou v UVTnetu, kdyz jim napisete adresu a kod RUIAN, meli by mit moznost objednat to nejrychlejsi, co CETIN pro konkretni RUIAN nabizi. Zrychlit to na jednom paru jde bez vyjezdu technika k vam domu (porad ale musi vyjet k DSLAMu), pokud bude kabelova trasa kvalitni.

Podle kodu RUIAN to pripadne taky dokazu proverit.

RUIAN se da vyhledat tady (zalozka Vyhledat adresu, po vyhledani je to sloupec "Kod adr. mista" v tabulce)
https://vdp.cuzk.gov.cz/vdp/ruian/adresnimista?atfill=

Re:VDSL bonding 2x100 Mb/s na vesnici -- O2, resp. u koho jiného?
« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2026, 21:41:28 »
Pochyubjem, ze ak je problem k tebe dostat 100Mbit, tak ze sa ti podari dostat bonding a dvojnasobnu rychlost. K bondingu potrebujes dalsi dostupny par a ked uz ti nevedia najst ani ten jeden kvalitny, tak na dva zabudni.
DSL je dost zavisle od kvality vedenia a rusenia na nom.
To, ze barak vedla ma 210Mbit nic neznamena. Je velka sancna, ze po zriadeni tvojej linky mu ta rychlost klesne. lebo sa bude navzajom ovplyvnovat/rusit.

Volné páry nejsou problém. Volné páry jsme s technikem na místě počítali přímo v ÚR/SR, ptal jsem se ho rovnou. Je to na konci dědiny a od DSLAM je to pár baráků. Většina dědiny má WiFi, ne CETIN/O2. Jasně, přeslechy atd. asi být problém mohou, ale zde je problém spíše nahnilý kabel. Budu doufat, že pro další pokus vybrali pár z jiné kabelové čtyřky... Principiálně si myslím, že to rozchodit půjde min. v rychlosti 160-180 Mbps. Problém je spíš to, že O2 neposlalo požadavek na bonding.

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2026, 21:45:35 »
U souseda to hlasi na webu cetinu 210 s bondingem nebo jen 210?

Pokud ani sousede nemaji podle webu cetinu dostupny bonding, tak je v lokalite pravdepodobne malo volnych portu a bonding se nenabizi.

Schopni jsou v UVTnetu, kdyz jim napisete adresu a kod RUIAN, meli by mit moznost objednat to nejrychlejsi, co CETIN pro konkretni RUIAN nabizi. Zrychlit to na jednom paru jde bez vyjezdu technika k vam domu (porad ale musi vyjet k DSLAMu), pokud bude kabelova trasa kvalitni.

Podle kodu RUIAN to pripadne taky dokazu proverit.

RUIAN se da vyhledat tady (zalozka Vyhledat adresu, po vyhledani je to sloupec "Kod adr. mista" v tabulce)
https://vdp.cuzk.gov.cz/vdp/ruian/adresnimista?atfill=

Díky, velmi užitečné info. RUIAN pošlu soukromě. Každopádně na CETIN mapě vidím:
- u sebe: "Na této adrese umožňuje pevná síť CETIN připojení technologii bonding rychlostí až 100 Mb/s" (terminátor ale s sebou technik neměl a dostal za úkol zapojit jen jeden pár - diskutovali jsme)
- u souseda přes ulici: "Tato adresa není aktuálně připojena k síti CETIN, ale její dodatečné připojení je pravděpodobně možné. V případě připojení této adresy umožní pevná síť CETIN připojení technologii bonding rychlostí až 210 Mb/s"

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:25:38 »
Zkontroloval jsem dostupnost u souseda (u toho, co ma skutecne vedeni dostupne), a je tam bonding 2x100 - zatimco u Vas je jen 2x50. U Vas ale vubec neni dostupna varianta 1x100 (stomegabit po jednom paru), takze je hodne zvlastni, ze by technici zrizovali stomegabit po jednom paru.

CETINi databaze se ovsem v case dynamicky meni, takze je mozne, ze pri poslednim pokusu tam skutecne byla dostupnost stomegabitu jako 1x100, a pak se to zmenilo na 2x50.

To je castecne i odpoved na to, jak poridit 2x100 tam, kde je dnes predpocitana dostupnost jen 2x50 - pokud se podari zridit sluzbu jako bondovanou s terminatorem s celkovou rychlosti 100 Mbps, a vedeni bude kvalitni, CETINi databaze se casem dynamicky upravi podle dat o kvalite existujici sluzby a ta dvestepadesatka se tam objevi.

Da se pripadne i trochu postouchnout pres socialni site (az to bude zrizene), at na tu konkretni adresu mrknou. V CETINu existuji lide, kteri do te databaze dostupnosti umi i zapsat na pockani (zazil jsem), ale samozrejme dostat se takhle daleko, to uz neni samozrejmost.

Osobne bych to nejdriv zridil jako 2x50 u UVTnetu a pak je poprosil, jestli by to u CETINu nemohli na zaklade dat z modemu/DSLAMu povysit na 2x100.

P.S. (hlavne pro ostatni ctenare): vzdalenost bohuzel neni 300, ale cca. 630 metru. To rychlost dost stahne dolu.
« Poslední změna: Dnes v 08:28:34 od Radek Zajíc »

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 09:30:38 »
Jeste jedna "drobnost" - CETIN ma ve velkoobchodnich smlouvach poplatek za zrizeni linky cca. 2900 Kc bez DPH, ktery plati koncovy ISP pomernou casti (za neodebrane mesice), pokud linku zrusi v prvnich 12 mesicich od zrizeni.

Mrknete, jak ktery ISP tento sankcni poplatek prenasi na klienty. (UVTnet ma v ceniku zrizeni DSL za 649 Kc s DPH a pak poplatek za predcasne zruseni 1000 Kc, nejsem si ale jist, jestli se tento vztahuje i na DSL.)

Don.J

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 10:22:09 »
Mám dotaz, možná trochu mimo, ale jak se lidi můžou k něčemu upsat v O2 - při pohledu do ceníku tě to nevypudí jinam?
(Chápu, když třeba není mobilní signál jiného operátora, tam to jinak nejde)

Když se mě pokoušeli z O2 nalákat na DSL, slevu na Airbank, kterou teď zkrouhli, osobní slevu a podobné hokusy pokusy, tak mi stejně vyšli jako nejdražší.
Statická veřejná IPv4 - teď už dokonce 250 Kč (naposledy když jsem koukal bylo 150 Kč)
Statická IPv6 - 120 Kč za /64 !!! v době, kdy se dává zadarmo /64 případně bez problémů na vyžádání /56 kdekoli.

Nakonec jsem měl DSL od T-Mobilu, kde byla IPv4 i IPv6 /56 v ceně a takových firem je samozřejmě víc.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 10:45:29 »
Zkontroloval jsem dostupnost u souseda (u toho, co ma skutecne vedeni dostupne), a je tam bonding 2x100 - zatimco u Vas je jen 2x50. U Vas ale vubec neni dostupna varianta 1x100 (stomegabit po jednom paru), takze je hodne zvlastni, ze by technici zrizovali stomegabit po jednom paru.

Díky moc. Tipuju, že šetření jejich "kabelářů" dopadlo tak, že řekli, že se to po jednom páru zřídit nedá a bude tam muset jít bonding 2x50. Opravdu v mapě původně svítilo totéž co u souseda. Celkem by mě ale zajímalo, jak v takovém případě fungují procesy O2-CETIN a zda to operátor musí potvrzovat. Předpokládám zvýšenou cenu takové linky pro operátora, účtovanou CETINem (dva páry místo jednoho). Netušíte?

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 11:00:38 »
Mám dotaz, možná trochu mimo, ale jak se lidi můžou k něčemu upsat v O2 - při pohledu do ceníku tě to nevypudí jinam?

Nevím, co "lidi", ale v mém případě bylo O2 jediné, které bylo schopné v povánočním týdnu zadat objednávku na zřízení služby na nové přípojce s "investiční akcí" (chybělo 20 m vedení do objektu, které bylo třeba natáhnout a muselo se to stihnout zadat do 31.12.2025, protože od 1.1.2026 je pokles "dotace", tzn. bych platil min. cca. 4-5 tis. ze svého). Při znalosti toho, že linka se dá s kódem přenosu jednoduše přenést jinam později, jsem IPv6 fakt moc neřešil. (I když o tom /64 atd. samozřejmě vím velmi dobře.) T-Mobile nebyl schopen požadavek zadat ani po třetím telefonátu ("CETIN nám není schopen říci, jak to tam je") a Vodafone se ani moc nesnažil a po urgenci to rovněž uzavřel jako nerealizovatelný. Mám z toho dojem, že CETIN, ať už vědomě či nevědomě, protěžuje v podobných případech O2. Což, vzhledem k majetkovým vazbám, asi dává smysl, že... Takže asi tak...

Jinak na techniky z CETINu, se kterými jsem teď přišel do kontaktu a projednával s nimi "investiční akci" rozhodně nemohu říci vůbec nic negativního. Byla s nimi velmi dobrá domluva, dokonce mi vyšli vstříc i co se týká počtu párů v realizovaném kabelu atd. Obdobně s technikem, který na místě realizoval ten převěs přes komunikaci a koncový bod v objektu, jsme diskutovali jak to ideálně zakončit v racku atd. Takže potud vše super. Horší byly ty související admin. procesy...

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:19:27 »
Citace
jak v takovém případě fungují procesy O2-CETIN a zda to operátor musí potvrzovat
Změnu dostupnosti na konkrétní adrese si řeší CETIN interně (resp. spolu s realizačními techniky, pokud jsou outsourcovaní - dnes už to není úplně běžné, často jsou zaměstnanci). Předpokládám, že se o to postarali buď technici realizující přípojku v rámci investiční akce, nebo později někdo v backoffice CETINu. Operátorovi pak vrátí objednávku a ten ji musí upravit/zadat znovu, tentokrát jako variantu s bondingem.

Citace
Předpokládám zvýšenou cenu takové linky pro operátora, účtovanou CETINem (dva páry místo jednoho).
Cena za službu (přípojka + přístup k internetu) pro ISP je stejná, ať jde o jeden nebo dva páry. Připlácí se jen za Terminátora (dvacka bez DPH měsíčně). U jednopárových služeb je možná varianta "bez Terminátora" a "s Terminátorem" - pak si ISP jako O2 a TM radši vyberou tu variantu "bez Terminátora", ale ostatní ISP (nově včetně Vodafonu) spíš "s Terminátorem").

Citace
CETIN, ať už vědomě či nevědomě, protěžuje v podobných případech O2
Tady bych spíš podezříval neschopnost procesů u růžových a červených. :D Menší ISP (někteří) umí investiční akci zadat taky.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 11:45:05 »
Když se prokombinují všechny možné slevy (Air Bank, kombinace produktů, ...), může to vyjít dost levně. Máme takhle u nich pevné LTE (z čehož tedy nejsem nadšen ale jiná možnost nebyla) a nakonec když jsme k nim převedli jedno naše číslo od virtuálního operátora, které bylo celkem využívané takže to cenově vyšlo celkem nastejno, v ceně pak byla jak sleva tak i druhé neomezené mobilní datové připojení (omezení jen rychlostně což mi nevadí) takže jsem možná na polovině nákladů než kdybych to skládal z jednotlivých produktů jinde.

Ovšem platit za pevnou IPv6 adresu 120 Kč je úlet. Obecně levní rozhodně nejsou.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 11:50:32 »
Mám z toho dojem, že CETIN, ať už vědomě či nevědomě, protěžuje v podobných případech O2. Což, vzhledem k majetkovým vazbám, asi dává smysl, že...
CETIN s O2 i na maloobchodní B2C úrovni přímo a otevřeně spolupracuje. Když se k nám přišel technik z CETINu podívat, že fakt nemáme v domě připojku (nějaký historický renonc, je to činžák uprostřed města), normálně s sebou měl 5G modem O2, který mi nabídl za jejich standardní cenu.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 11:57:01 »
Citace
jak v takovém případě fungují procesy O2-CETIN a zda to operátor musí potvrzovat
Změnu dostupnosti na konkrétní adrese si řeší CETIN interně (resp. spolu s realizačními techniky, pokud jsou outsourcovaní - dnes už to není úplně běžné, často jsou zaměstnanci). Předpokládám, že se o to postarali buď technici realizující přípojku v rámci investiční akce, nebo později někdo v backoffice CETINu. Operátorovi pak vrátí objednávku a ten ji musí upravit/zadat znovu, tentokrát jako variantu s bondingem.

Citace
Předpokládám zvýšenou cenu takové linky pro operátora, účtovanou CETINem (dva páry místo jednoho).
Cena za službu (přípojka + přístup k internetu) pro ISP je stejná, ať jde o jeden nebo dva páry. Připlácí se jen za Terminátora (dvacka bez DPH měsíčně). U jednopárových služeb je možná varianta "bez Terminátora" a "s Terminátorem" - pak si ISP jako O2 a TM radši vyberou tu variantu "bez Terminátora", ale ostatní ISP (nově včetně Vodafonu) spíš "s Terminátorem").

Citace
CETIN, ať už vědomě či nevědomě, protěžuje v podobných případech O2
Tady bych spíš podezříval neschopnost procesů u růžových a červených. :D Menší ISP (někteří) umí investiční akci zadat taky.

Super info, díky! No ono s procesy je to velká legrace. Psal jsem teď ještě ze srandy SMS tomu technikovi, co přišel zapojovat Internet (investiční akci dělal jiný - překvapivě z okresního města mimo daný kraj, prý už jich tam moc nezůstalo) s tím, cože tam tedy za 3 týdny přijede zapojit on či někdo z kolegů. A prý, že vůbec netuší a nemá to jak zjistit, ale že ho to zajímá a ať mu pak napíšu. A že je to divné, že měl přeci zapojovat jen jeden pár. :-)) Takže podle mého opravdu ta hypotéza ve stylu "No teď to nebudeme řešit, stáhneme dostupnost na dané adrese na 50/pár a po zřízení bondované linky 100 uvidíme" má něco do sebe. Jinak v té obci CETIN mluví (mluvil) od minulého roku se zastupitelstvem o optice, tak asi už nechtěji moc řešit údržbu či modernizaci metalické sítě. Navíc tam prý mají jen pár lidí... Toť asi vysvětlení...